YARSAV: Bu olay yargı bağımsızlığına en ağır saldırıdır

YARSAV, "Yargıçların tutuklanması, yargı bağımsızlığına olabilecek en ağır saldırıdır" dedi.
YARSAV ve Yargıçlar Sendikası, tahliye kararı veren hakimlerin tutuklanmasını, "Adeta korkutma, yıldırma ve gözdağı uygulaması olarak meslektaşlarımıza mesaj verilmektedir. Bu kararla yargıç savcı güvencesinin tabutuna son çivi çakılmıştır.

Son dönemde sürgünlerin, disiplin cezalarının, hatta sokakta, lojmanda, adliyede ölümlü saldırılarla anılan yargı mensuplarının yaşam normaline, tutuklanmalar da eklenmiştir.

Tutuklanma, siyasal egemenlerin istemediği kararları veren tüm yargı mensuplarını bekleyen yazgı olarak zihinlere işlenmiştir" ifadeleri ile değerlendirdi.




YARSAV ve Yargıçlar Sendikası, eski İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Mustafa Başer ile eski İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik'in tutuklamasını yaptıkları ortak yazılı açıklama ile değerlendirdi.

Hukukun askıya alınarak hukuk devletinin inşa edilemeyeceğinin ifade edildiği açıklamada, geçmişte özel yetkili mahkemelerin yargıya güvenin sıfır noktasına gelmesinde büyük bir rol üstlendiği kaydedildi.

Sulh Ceza Hakimliklerini ve yeni Ağır Ceza Mahkemelerini iktidarın silahsız kuvvetleri olma suçlamasının yöneltildiği açıklamada, "Yargıcın verdiği karardan dolayı tutuklanması, yargı bağımsızlığına olabilecek en ağır saldırıdır. Yargıçların verdiği kararların hukuksal doğruluğuna ya da yanlışlığına hükmetmek yalnızca kanun yolu mercilerine aittir.

Yargısal görevin icrası sırasında takdir hataları var ise bunun karşılığı asla tutuklanma olamaz. Suç oluşturan kasti bir yanlış olsa bile adil bir şekilde işleyen yargısal süreçler sonuçlanmadan iktidarın baskısıyla cezalandırma amaçlı tutuklama kabul edilemez.

Adeta bir dönüm noktası olan bu karar, sahiplerini de mahcup edecek ve altında ezecek bir zihniyet ve öz taşımaktadır" denildi.

YANDAŞLIĞI REDDEDEN YARGININ YARGILANDIĞI BİR ÜLKEDE HUKUK GÜVENCESİNDEN SÖZ EDİLEMEZ

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner'in Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı olduğu dönemde yaşananlara karşı çıkıldığının anımsatıldığı açıklamada, bugün de tutuklanan yargıçların kim olduğuna bakılmadan, yargısal görev ifa etmelerinden dolayı tutuklanmalarının hukuksuz olduğu savunuldu.

Son dönemde yaşananlardan dolayı verilecek karardan dolayı tutuklanma duygusunun tüm hakimlerde oluştuğunun belirtildiği açıklamada, şöyle denildi:

"Adeta korkutma, yıldırma ve gözdağı uygulaması olarak meslektaşlarımıza mesaj verilmektedir. Bu kararla yargıç savcı güvencesinin tabutuna son çivi çakılmıştır. Son dönemde sürgünlerin, disiplin cezalarının hatta sokakta, lojmanda, adliyede ölümlü saldırılarla anılan yargı mensuplarının yaşam normaline, tutuklanmalar da eklenmiştir.

Tutuklanma, siyasal egemenlerin istemediği kararları veren tüm yargı mensuplarını bekleyen yazgı olarak zihinlere işlenmiştir. Araç olmayı, bağlı ya da yandaş olmayı reddeden yargının yargılandığı bir ülkede ise hiçbir yurttaşın hukuk güvencesinden söz edilemez.

Yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesini ve yurttaşın hukuk güvenliğini belirsizliğe mahkûm eden bu tablonun azami hukuka uygunluk standardı işletilerek derhal açıklığa kavuşturulmasını, aksi takdirde sonlandırılmasını talep ediyoruz."

    :

    :

    :

    :

    "YARSAV: Bu olay yargı bağımsızlığına en ağır saldırıdır" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ