IŞID’in 21 gramlık altın dinarı

Türkiye’de yayınlanan dergide, dinci teröristlerin yeni paraları tanıtıldı
Konstantiniyye isimli dergilerinde altın, gümüş ve bakırdan bastıkları paralarını anlatan terör örgütü IŞİD dünyaya hükmedeceklerini yazdı…

Kons­tan­ti­niy­ye is­mi ile ha­zi­ran ayın­da il­ki ya­yın­la­nan IŞİ­D’­in Türk­çe der­gi­si­nin 27 Ey­lü­l’­de çı­kan üçün­cü sa­yı­sın­da din­ci te­rör ör­gü­tü­nün pa­ra bi­rim­le­ri ta­nı­tıl­dı. En bü­yü­ğü 5 al­tın di­nar olan pa­ra 21 ayar ve 21.25 gram ağır­lı­ğın­da. IŞİD de­ğe­ri­ni 694 do­lar ola­rak biç­miş… Top­lam ye­di adet pa­ra ba­san IŞİ­D’­in en kü­çük pa­ra­sı ise ba­kır­dan ya­pıl­mış. 10 fu­lus olan pa­ra­nın ağır­lı­ğı 10 gram ve 6.5 cent de­ğe­rin­de. Al­tın pa­ra­lar di­nar, gü­müş­ler dir­hem, ba­kır olan­lar ise fu­lus is­mi­ni ta­şı­yor. Üç adet gü­müş pa­ra­nın da de­ğer­le­ri şu şe­kil­de be­lir­len­miş: 10 gü­müş dir­hem 9, beş gü­müş dir­hem 4.5, bir gü­müş dir­hem ise 1 do­lar…

BU EN PAHALISI 



5 al­tın di­nar IŞİ­D’­in en pa­ha­lı pa­ra­sı… 21.25 gram, 21 ayar al­tın olan pa­ra­ya 694 do­lar de­ğer biç­ti­ler. 5 al­tın di­na­rın ar­ka­sın­da dün­ya ha­ri­ta­sı yer alı­yor.

BU DA EN UCUZU



Te­rör ör­gü­tü­nün en ucuz pa­ra­sı 10 fu­lus. 10 gram­lık ba­kır pa­ra­nın de­ğe­ri 6.5 cent. Ar­ka yü­zün­de ra­ma­zan, hac, ön yüzünde hi­lal res­mi bu­lu­nu­yor.



İS­TAN­BU­L’­U KAP­SAYAN BİR MESAJ

5 al­tın di­na­rın ar­ka­sın­da dün­ya ha­ri­ta­sı yer alı­yor. Pa­ra­nın ta­nı­tı­mın­da ise İs­tan­bu­l’­un da için­de bu­lun­du­ğu bir me­saj yer alı­yor. Açık­la­ma kıs­mın­da; “Di­na­rın ar­ka yü­zün­de dün­ya ha­ri­ta­sı yer alıyor. Bu da Pey­gam­ber (s.a.v)’in üm­me­ti­nin mül­kü­nün ula­şa­ca­ğı yer­le­rin müj­de­si­ni ifa­de edi­yor. Bu mülk Kons­tan­ti­niy­ye, Ro­ma ve Ame­ri­ka­’yı da kap­sa­mak­ta­dı­r” ya­zı­yor. 21 ayar al­tın­dan ba­sıl­dı­ğı id­di­a edi­len pa­ra­la­rın 5 di­nar­lık ola­nı 21.25 gram ağır­lı­ğında. 21 ayar al­tı­nın yak­la­şık gram de­ğe­ri 31 do­lar. Do­lar ku­ru­nun 2.86 TL ol­du­ğu bu­gün­ler­de IŞİ­D’­in en bü­yük pa­ra bi­ri­mi­nin Tür­ki­ye­’de saf al­tın ola­rak de­ğe­ri­nin 1890 TL yap­ma­sı ge­re­ki­yor. An­cak IŞİ­D’­in be­lir­le­di­ği ku­ra gö­re 5 al­tın di­nar 1984 TL edi­yor.

Darphaneleri Gaziantep’te basılmıştı!

IŞİ­D’­in Ga­zi­an­te­p’­te darp­ha­ne kur­du­ğu or­ta­ya çık­mış­tı… İl­de bu­na yö­ne­lik 10 gün ön­ce ya­pı­lan ope­ras­yon­da, IŞİD te­rör ör­gü­tü­nün pa­ra ba­sı­mı için kul­lan­dı­ğı mal­ze­me­ler bu­lun­du. Olay­la il­gi­li 6 ya­ban­cı uy­ruk­lu IŞİD üye­si ya­ka­lan­dı. Te­rör­le Mü­ca­de­le Şu­be Mü­dür­lü­ğü eki­bi, şüp­he­li­le­rin araç­la­rın­da ve iş­yer­le­rin­de yap­tı­ğı ara­ma­lar­da 12 adet IŞİD pa­ra­sı bas­kı ka­lı­bı, 2 ay­rı çe­şit IŞİD pa­ra­sı­nın ön ve ar­ka yü­zü­ne ait 4 çe­şit 56 adet pa­ra ka­lı­bı, 4 adet pa­ra kes­me ka­lı­bı, 20 adet bas­kı­la­ra ait pis­ton çu­bu­ğu ele ge­çir­di. Ya­ka­la­nan 6 zan­lı tu­tuk­la­na­rak ce­za­evi­ne gön­de­ril­di.

Kaynak: sozcu.com.tr / Bora Erdin

    :

    :

    :

    :

    "IŞID’in 21 gramlık altın dinarı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete