'Güneydoğu ajan kaynıyor'

Kılıçdaroğlu, “Doğu ve Güneydoğu’da şu anda bütün ülkelerin ajanları cirit atıyor. Silahların konuştuğu yerlerde insanlar düşüncelerini rahat söyleyemezler. Silahların gölgesinden arındırmamız lazım bu bölgeyi" dedi.
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği “yılsonu değerlendirme” toplantısında, kaygısını dile getirdiği en önemli konu başlıklarından birisini Kürt sorunu oluşturdu.

"DAVUTOĞLU DA İSTEMİYOR"

CHP lideri, adresini TBMM olarak gösterdiği “çözüm masası”na oturulmasını önerisini yinelerken, çözümsüzlüğün getirdiği “kaos”la ilgili de önemli bir uyarı yaptı:

“İyi bir strateji ile bu sorunu çözmezsek sorun korkarım ki Türkiye’nin boyutlarını aşabilir. Doğu ve Güneydoğu’da şu anda bütün ülkelerin ajanları cirit atıyor, bunu herkes biliyor. Kimin ne yaptığı belli değil.”

Kılıçdaroğlu, baştan beri çözüm sürecinin adresi olarak Meclis’teki siyasi partilerin eşit temsiliyle oluşturulacak “çözüm komisyonu” gösteriyordu. Dünkü toplantıda da bu somut görüşünü yineledi. Meclis’in devrede olmadığı ve sadece hükümet/devlet ve PKK/bileşenleri üzerinden yürütülen görüşmelerin başarısızlığa mahkûm olduğunu düşünen CHP lideri, Oslo görüşmeleri ve sonrasını örnek gösterip, “karşılıklı güvensizlik üzerine kurulan masadan çözüm çıkmayacağını” bir kez daha vurguladı.

"DUYGUSAL KOPUŞ"

CHP lideri, günlerce süren sokağa çıkma yasaklarının en çok sivil halkı mağdur ettiğini, halkın ya ölüme terkedildiğini ya da göçe zorlandığını belirtirken, bunun en büyük tehlikesinin “duygusal kopuş” olduğuna da işaret etti. Kılıçdaroğlu’na göre çözümsüzlüğün en önemli nedenlerinden biri sorunun “siyasi ikbal” için kullanılması.

CHP lideri operasyonlardan ilerleme biçiminden kaygılarını iletirken, “eşkıya” diye nitelendirdiği PKK’ye ve “özyönetim” çıkışlarına da “Eşkıya şehire inmiş, silahlanmış orada duruyor. Buraya kimse gelmesin diyorsunuz. Kimse kendisi için otonom bölgeler falan yaratmaya kalkmasın. Masaya oturduktan sonra masayı devirirseniz sorunun çözümünü zorlaştırırsınız” eleştirisini yöneltti.

"HÜKÜMETİN GÜNDEMİNDE BAŞKANLIK SİSTEMİ YOK"

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Aralık’ta “yeni anayasa” konusunda kendisiyle randevulaştığı Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun gündeminde “başkanlık sistemi olmadığı” tahmininde bulunarak, “Bir kişinin müthiş bir arzusu var ama hükümetin gündeminde bir başkanlık sistemi olduğunu düşünmüyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, “Anayasanın ilk 4 maddesinin ise kırmızı çizgileri olduğunu” belirtti.

Kaynak: Ayşe Sayın | Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "'Güneydoğu ajan kaynıyor'" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete