Göllüce Köyü’nde ‘mera’ direnişi!

İzmir’in Torbalı İlçesi’ne bağlı Göllüce Köyü’nde yaşayan vatandaşlar çok dertli.
TOPRAKSIZ KÖYLÜLERİN YAŞAM SAVAŞI

1300 nüfuslu köyde yaşayan vatandaşların hiçbirinin kendine ait toprağı yok. Köylülerin tamamına yakını hayvancılık yapıyor. Hayli üretken olan Göllüce Köyü halkı ağırlıklı olarak koyun ve sığır olmak üzere yaklaşık 5 bin hayvan ile üretim yapıyor. Köylüler hayvanlarını Göllüce’nin etrafındaki merada otlatıyor.

TEL ÖRGÜLER KÖYÜ HAPİSHANEYE ÇEVİRDİ

Fakat Göllüce Halkı’nın uzun yıllardır süregelen huzuru birdenbire kaçtı. Mera alanının kendilerinin tapulu malı olduğunu ifade eden Evliyazade Ailesi, altı ay önce alanı Defne Tarım A.Ş.’ye sattı. Şirket de geçen ay 1200 dönümlük merayı tel örgüler ile çevirdi. Köyün yüzde 97’sinin tel örgü ile çevrildiğini belirten vatandaşlar, “Göllüce’yi adeta hapishaneye çevirdiler” dedi. Köyün etrafını çepeçevre saran tel örgüler nedeni ile vatandaşların manevra alanı daraldı.

GÖLLÜCE HALKI İSYAN ETTİ

Şirket yetkilileri, köylülerin mera alanına girmesini tel örgüler ile engellerken, Göllüceliler isyan etti. Göllüce’de yaşayan vatandaşlar önce tel örgülerin bir kısmını sökerek kapanan yollarını tekrar açtı. Köylüler daha sonra iş makinelerinin önüne yatarak köye ve meraya girişini engelledi.

KÖYDE HUZUR KALMADI

Hayli dertli olan vatandaşlar, atalarından beri hayvanlarını otlattıkları meranın işgal edildiğini öne sürerek, “Bizim toprağımız yok. Atalarımızdan beri mera alanlarında hayvancılık yapıyoruz. Eğer meralarımız elimizden alınırsa yaşam haklarımız da bizden alınmış olur. Çünkü aç kalırız, yaşayamayız. Teslim olmayacağız. Direnişte kararlıyız. Ölümüzü çiğnemeden köyümüze giremezler” diye konuştu.

KÖYLÜLER HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATACAK

Göllüce Köyü sakinleri mera alanının tapusu olduğuna inanmadığını belirterek, hukuk mücadelesi başlatacaklarını duyurdu. Köylüler demokratik yöntemler ile eylemler yaptıklarını ve direneceklerini vurguladı. Köylülerin avukatlığını İzmir’in tanınmış hukukçularından ÇEHAV Üyesi Avukat Şehrazat Mercan üstlendi.

VATANDAŞLAR DİRENİŞTE KARARLI

Akşam saatlerinde gençlerin ateş yakarak nöbet tuttuğu köyde duvar yazıları da dikkat çekti. Köydeki hemen her evin duvarlarında yer alan sloganlarda “Toprak namustur”, “Hakkımızı vermeyeceğiz”,  “Hak verilmez alınır”, “Körlerin memleketinde şaşılar padişah olur, aç gözünü köylüm”  “Direne direne kazanacağız” ifadeleri yer alıyor.

DENİZ GEZMİŞ VE ECEVİT’İN GİTTİĞİ KÖY

Duvarlarda Türkiye’nin efsanevi başbakanlarından “Kara Oğlan” lakaplı Bülent Ecevit’in unutulmaz sözü de göze çarpıyor:

“Toprak işleyenin, su kullananın.” Nitekim Ecevit bu köyü 1970’li yıllarda ziyaret etmiş. Köyün büyükleri Göllüce’yi ziyaret eden bir başka ünlü ismin de Deniz Gezmiş olduğunu anlattı. Köylüler, her iki ismin de o dönem kendilerini ezmek isteyen ağaya karşı köylüyü desteklemek için Göllüce’ye geldiğini ifade etti.

GÖLLÜCELİLER AKP’YE TEPKİLİ

İşte köylülerden Ümit Teker’in anlattıkları; “Bizi ikna etmeye çalışan Defne Tarım AŞ yetkilileri beni ve birkaç arkadaşımı Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’in makam odasında görüşmeye çağırdı. Biz bu çağrıyı doğru bulmadık. Şirket yetkililerine “Her şey şeffaf olmalı. Ne söyleyecekseniz gelin köyümüzde söyleyin. Tüm köy halkı kahvehanede toplanıp sizi dinlemeye hazır” cevabını verdik. Ama Defne Tarım AŞ yetkilileri köye gelmedi.  AKP’li Torbalı Belediyesi Yönetimi, işçileri köye göndererek duvarlardaki yazıları badana ile sildirdi, fakat aynı sloganları yeniden yazdık.

Kaynak: Gökman Ulu | Sözcü
 

    :

    :

    :

    :

    "Göllüce Köyü’nde ‘mera’ direnişi!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete