'Dışkı yedirmek işkence değil' diyen Şengör’e tepki çığ gibi büyüyor

Gündeme gelmek için uğraşan Celal Şengör gazetelerin köşelerinde kendine yer buldu. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker ve Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan “Dışkı yedirmek işkence değil” sözlerini köşelerine taşkıdı
“Dışkı yedirmek işkence değil” sözleriyle gündeme gelmek için uğraşan Celal Şengör gazetelerin köşelerinde kendine yer buldu. Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Çiğdem Toker köşesinde “Mesele dışkı değil” başlığını kullanırken, Hürriyet Gazetesi Yazarı Ahmet Hakan “Celâl Şengör Hoca’ya laf sokma denemeleri” diye yazdı.

TOKER: BUGÜNE AKTARILAN GÜÇLÜ BİR TEMSİLİYET

Çiğdem Toker 15 Şubat 1990’da Yeşilyurt Köyü Muhtarı Abdurrahman Müştak’ın sözlerine yer vererek başladı ve 25 yıl önce Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmayı Anadolu Ajansı muhabiri olarak izlediğini aktardı. Toker Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin; mağdur her köylüye, 300 biner Fransız Frangı tazminat ödenmesi kararını hatırlattı ve Prof. Şengör’ün işkenceyi meşru göstermek adına kendisinin bile dışkı yiyebileceğini söylemesine götüren anlayışın, bugüne aktarılan çok güçlü bir temsiliyeti olduğunu vurguladı.

Toker yazısına şöyle devam etti: İzlerini, ne tesadüf ki, röportajın yayımlandığı gün bir başka Profesör Mithat Sancar’ın, ne tesadüf ki(!) aynı bölgede hastanelik edilmesinde rastlayacağımız kudrette bir temsiliyet bu. Nasıl kafa kesen, katliam planlayıp uygulayan IŞİD, bir “deliler topluluğu”, yahut “öfkeli gençler” değil, petrol kuyusu işleten, militanlarına düzenli maaş ödeyen, iletişim altyapısını son derece mahir kullanan güçlü bir ideolojik yapılanmaysa, “dışkı yedirmenin işkence olmadığını” göğsünü gere gere ifade eden bir profesörün de “elit olmayanlara” faşizm uygulamalarını mubah gören zihniyetle sıkı bağları bulunuyor” diye yazdı. 

HAKAN: ALLAH SENİ 12 EYLÜL’ÜN DİYARBAKIR ZİNDANI’NA DÜŞÜRSÜN

Hürriyet Yazarı Ahmet Hakan’sa Celal Şengör’ün söylediklerini aktardı ve “Ben de diyorum ki: Eğer bir şahıs, mesela tıpkı Celâl Hoca gibi bir şahıs, eğer istiyorsa... Ona dışkı yedirmek katiyen işkence sayılmaz. Hatta yedirdikten sonra ‘afiyet olsun’ bile denilerek bir zarafet bile gösterilebilir. Ama bir şahıs, eğer istemiyorsa... Ona asker ve polis zoruyla dışkı yedirmeye kalkışmak yeryüzünün en barbar, en iğrenç, en vahşi, en alçak işkencelerinden biri olur” dedi.

Celal Şengör’ün “Kenan Evren’in her yaptığı doğru idi” demesine de tepki gösteren Hakan “Ben de diyorum ki: Allah seni 12 Eylül’ün Diyarbakır Zindanı’na düşürsün e mi Celal Hoca... Allah sana eline bağlamayı alıp ‘Metris’lerden, Mamak’lardan sor beni’ diye türküler yaktırsın e mi Celal Hoca... Allah seni banyo küvetinde kitaplarını yakmak zorunda bıraksın e mi Celal Hoca...” diye yazdı. 

SOSYAL MEDYADAN YOĞUN TEPKİ

Şengör’e sosyal medyada da yoğun tepki vardı. ’90’larda Yeşilyurt köylülerine dışkı yedirilmesi olayını haberleştiren Gazeteci Celal Başlangıç, Şengör’ün sözleri için, “Zorla dışkı yedirilen insanların durumuna çok yakından tanık oldum. Onlar anlatırken ben utandım. Onlar da anlatırken çok utandı. Kimseyi bir daha o durumda görmek istemem. Buna Celal Şengör de dahildir” yorumunu yaptı.

Ertuğrul Kürkçü: ”B.. yemeyi ve yedirmeyi makul gören insanla konuşacak hiç bir şey yoktur.

Sırrı Sakık: Bilim adamı değil film adamı. Zaten kendisi diyor ki ‘Dışkıyı bal gibi yerim.’ Kendisine afiyet olsun.

Sebahat Tuncel: Türkiye’deki, eğitim sistemini bir kez daha gözden geçirmek gerekir. Irkçı, faşizan birisinin profesör jön takıntısı ile toplum içinde gezmesi zarardır.

Hatip Dicle: Bunu gerçekten yorumlamaya ve görüş belirtmeye değer görmüyorum. Ayıplıyorum.

Gültan Kışanak: Aklı selim bir insanın söyleyebileceği cümleler değil. Akıl ve ruh sağlığı yerinde mi diye bakmak lazım. Bu kişi bir profesör. Acilen tedbir alınması lazım. Onun eğitimci sıfatı tehlikeye işaret ediyor. Toplumda niye bu kadar sorun sıkıntı var diye düşünüyorum. Ama kendi şahsi görüşüdür. Eğer dışkı yedirmeyi hâlâ savunuyorsa, bunu işkence olarak görmüyorsa bunu savunabilir. O zaman da bize afiyet şeker olsun demek düşer.

KADIKÖY BELEDİYESİ SÖYLEŞİYİ İPTAL ETTİ

Kadıköy Belediyesi tarafından desteklenen, 28 Kasım Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezinde (CKM) düzenlenecek olan Prof. Celal Şengör söyleşisi iptal edildi.

Kadıköy Belediyesi, “Aptalı Tanımak” adlı son kitabı için okurlarıyla buluşacak olan Şengör’ün söyleşisinin iptal edildiğini, etkinliğin Facebook sayfasında paylaştığı bir notla duyurdu. Kadıköy Belediyesinin notunda, “Etkinlik iptal edilmiştir, bilginize” denildi. (MEDYA SERVİSİ)

    :

    :

    :

    :

    "'Dışkı yedirmek işkence değil' diyen Şengör’e tepki çığ gibi büyüyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete