Çözüm süreci BDP'ye yaradı

2009 yerel seçimlerinde 8 il kazanan BDP, bu yerel seçimlerde sayıyı 11'e yükseltti. Büyükşehir olan Mardin'de ilk kez Süryani bir belediye başkanını seçildi

Bu yerel seçimlerin en önemli sonuçlarından birisi, ‘çözüm süreci’nin BDP hanesine nasıl yansıyacağıydı. Oy sayısı henüz kesinleşmemiş olsa da Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerinde BDP’nin kendisine koyduğu hedefleri tutturduğunu gösteriyor. 2009 yerel seçimlerinde 8 il kazanan BDP, bu yerel seçimlerde sayıyı 11’e yükseltti.

BDP böylece Ağrı, Mardin ve Bitlis’i de AK Parti’nin elinden almış oldu. MHP’nin büyük atak yaptığı Iğdır’ı, oyunu yüzde 39,6’dan yüzde 44,5’e çıkartarak ve geçen seçimde son anda kazandığı Tunceli’yi elinde tutması da BDP’nin başarı hanesine yazılacak notlardan. Üstelik CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi olan ve CHP tarafından özel bir önem verilen Tunceli’de BDP oyunu yüzde 30’dan yüzde 42,8 gibi yüksek bir orana çıkarttı. Yine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın çok önem verdiği ancak geçen seçimde de alamadığı Siirt hemen hemen aynı oy oranı ile yine BDP’de kaldı.
BDP’nin artık Meclis müdavimlerinden olan Sırrı Sakık’ın aday olarak çıktığı Ağrı ise BDP için önemli bir başarı. Son ana kadar çekişmeli giden seçim yarışında BDP yüzde 46 ile ipi göğüsleri. AK Parti ise yüzde 45,8’de kaldı. Bir önceki yerel seçimde BDP bu ilde 32,4 oy oranı almıştı. 

TÜRK VE HÜDAPAR ETKİSİ 

Siyasi yasağından dolayı BDP’den seçime giremeyen Ahmet Türk ise belki de seçimin en sürpriz olmayan sonucuna imza attı. Ahmet Türk yüzde 52,6 gibi oldukça yüksek bir oy oranı ile Mardin’in yeni belediye başkanı olduğunu ilk ilan eden adaylardan oldu. Mardin’deki bu seçimin bir başka özelliği de ilk kez Türkiye’de Süryani bir belediye başkanının seçilmesi. Februniye Akyol, Ahmet Türk’le birlikte eşbaşkan olarak Mardin’i yönetecek. 
Herkesin bölgede ne yapacağını merakla beklediği HÜDAPAR’ın ise hem BDP’ye hem de AK Parti’ye etkisi oldu. BDP’nin Bitlis’i kazanmasında HÜDAPAR’ın aldığı yüzde 5,8 oyun etkisi büyük. Nitekim BDP bu ili yüzde 44,8 ile kazanırken AK Parti yüzde 40,4 oy aldı.

HAKKARİ’DE AK PARTİ ATAĞI! 

BDP’nin kalesi sayılan iki ilde ise çıkan sonuçlar detaylara bakıldığında ilginç sonuçlar ortaya çıkartıyor. Diyarbakır’ı 2009’da Osman Baydemir yüzde 65,6 gibi rekor bir oyla kazanmıştı. AK Parti’nin o dönemki oyu yüzde 31,3 olmuştu. BDP bu kez partinin eşbaşkanlığını da yürütmüş olan Gülten Kışanak gibi ağır bir ismi Diyarbakır’da aday gösterdi.

Kışanak’ın oyu yüzde 57,1 oldu. Yani 8 puana yakın bir kayıp yaşandı. AK Parti ise Kışanak’ın karşısında hem ilde sevilen hem de çözüm sürecinde büyük çaba sarfeden Galip Ensarioğlu’nu çıkardı. Ensarioğlu’nun oy oranı yüzde 34,5’i buldu. Yani AK Parti 3 puan oyunu arttırdı. Seçimden önce Kışanak’ın adaylığı konusunda sıkıntılar olduğu kulislere yansımıştı. Bu sonuçlar kısmen bu kulisleri doğrulamış oldu.


BDP için bir başka kale olan Hakkari’de de bir oy kaybı dikkat çekiyor. BDP Hakkari’yi 2009’da yüzde 80 ile almıştı. Bu seçimdeki oy oranı ise yüzde 63,4 oldu. Dolayısıyla BDP’nin kaybı hayli yüksek. Buna karşın daha önce bu ilde yüzde 15,1 oy oranı alan 
AK Parti ise bu seçimde oy oranını yüzde 26,3’e çıkardı.

    :

    :

    :

    :

    "Çözüm süreci BDP'ye yaradı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ