AKP’nin 13 yıllık rekoru: Acele kamulaştırma

AKP dö­ne­min­de “a­ce­le ka­mu­laş­tır­ma­” enf­las­yo­nu ya­şa­ndı. İs­tim­lak Ya­sa­sı'nın çık­tı­ğı 1956 yı­lın­dan bu­gü­ne ya­ni 60 yıl­da top­lam 1694 ace­le ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı alın­dı. Bu ka­rar­la­rın 1689'u AKP dö­ne­mi­ne ait.
İlk kez 1956 yı­lın­da çı­kan İs­tim­lak Ka­nu­nu'nun ace­le ka­mu­laş­tır­ma mad­de­si ilk de­fa 1978 yı­lın­da uy­gu­lan­dı. 1983'te ya­pı­lan ya­sal de­ği­şik­li­ğe ka­dar ya­ni 27 yıl­da sa­de­ce 5 kez ace­le ka­mu­laş­tır­ma ya­pıl­dı. Bu ra­kam AKP ik­ti­da­rı ile bin­le­ri gör­dü ve 2016'nın da­ha ya­rı­sı­na gel­me­den 700'e ya­kın ace­le ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı çık­tı.

BE­LE­Dİ­YE­DEN SKAN­DAL AÇIK­LA­MA

Ge­nel­de HES, dub­le yol ve kent­sel dö­nü­şüm için alı­nan bu ka­rar­lar be­le­di­ye­ler ve şir­ket­ler ta­ra­fın­dan “şan­ta­j” ara­cı ola­rak kul­la­nıl­dı. Bu­nun en va­him ör­ne­ği de 10 Ni­sa­n'­da Ba­kan­lar Ku­ru­lu ka­ra­rı ile Ga­zi­os­man­pa­şa'nın 9 böl­ge­sin­de yak­la­şık 100 bin ki­şi­nin ya­şa­dı­ğı, 30 bin evi kap­sa­yan ace­le ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı son­ra­sın­da ya­şan­dı. İl­çe­de ya­şa­yan yak­la­şık 2 bin 500 ki­şi­nin ip­tal da­va­sı aç­tı­ğı ace­le ka­mu­laş­tır­ma ka­ra­rı ile il­gi­li Ga­zi­os­man­pa­şa Be­le­di­ye­si, “A­ce­le ka­mu­laş­tır­ma yet­ki­si, kent­sel dö­nü­şüm pro­je­le­rin­de sa­de­ce sü­re­cin iler­le­me­di­ği du­rum­lar­da kul­la­nıl­mak üze­re alın­mış­tır” açık­la­ma­sını yap­tı.

Mi­mar­lar Oda­sı İs­tan­bul Bü­yük­kent Şu­be Baş­ka­nı Sa­mi Yıl­maz­türk, “Ga­zi­os­man­pa­şa Be­le­di­ye­si'nin açık­la­ma­sı, ka­mu­laş­tır­ma ka­rar­la­rı­nın kent­sel dö­nü­şüm alan­la­rın­da mülk sa­hip­le­ri­nin ara­zi­le­ri­ne ya da bi­na­la­rı­na dev­let ola­na­ğı ile el koy­ma­nın, bas­kı kur­ma­nın na­sıl ara­cı ola­rak kul­la­nıl­dı­ğı­nın açık öze­ti­di­r” di­ye ko­nuş­tu.

Kaynak: Özlem Güvemli | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "AKP’nin 13 yıllık rekoru: Acele kamulaştırma" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete