EXPO 2016 Antalya ile ilgili dudak uçuklatan iddialar!

EXPO 2016 Antalya ile ilgili iddialar adeta dudak uçuklatacak cinsten. Özellikle bir Bakanın yakın ahbabının olduğu iddia edilen YDA firması aracılığı ile ortaya çıkan BENART isimli firmanın başarısı oldukça dikkat çekiyor.
EXPO’yu yakından bilen bir kaynak, yaptığı kapsamlı bir araştırma sonucu ulaştığı bilgileri anlattı.

antalyagazetesi.com.tr'nin haberine göre, ismi saklı olan kaynak, EXPO’da her taşın altından BENART firmasının çıktığını iddia etti.

Antalya Gazetesi'nin konuyla ilgili haberi şöyle:

Kamuoyunun çok yakından tanıdığı bir kaynak, EXPO ile ilgili içeriden çok ciddi duyumlar aldığını ve yaptığı kapsamlı bir araştırma sonucu konuyla ilgili çok ciddi bilgilere ulaştığını söyledi. Aynı kaynak, EXPO 2016 Antalya’nın tam bir hayal kırıklığı olduğunu iddia ederek, dost-ahbap ilişkileriyle verilen ihalelerden, iş bilmez yöneticilere kadar birçok kesimin buradan nemalandığını ileri sürdü. İşte EXPO 2016 Antalya’ya çok yakın olan ve ismi saklı olan o kaynağın çok konuşulacak iddiaları..

O ÜNLÜ FİRMA BENART!

-Yönetim Kurulu Başkanının değişmesi ile birlikte Benart isminde bir firma sahneye çıkmıştır. Firmanın yetkinliği ve yeterliği tartışmalıdır. Firmanın Bakan beyin yakın ahbabı olan YDA firmasının aracılığı ile ortaya çıktığı duyulmuştur.

-Açılış ve kapanış törenleri, tanıtım ihalesi kapsamında CEO-ALTUS firmasına verilmiştir. Bedeli 2 milyon TL’dir. Genel sekreterlik bu kalemi sözleşme kapsamından çıkarmış ve yeniden ihale etmiştir. Sadece açılış gösterisi ihale bedelinin 15 milyon TL civarında olduğu söylenmektedir. İşin verildiği Firma Benart’tır. Açılış gösterisi EXPO tarihinin en kötü gösterisi olarak akıllarda yer alacaktır. Botanik EXPO’sunda bir mesaj vermeyen çiçek ve çocuk ile gelecek nesiller için daha yeşil bir dünya teması ile bağdaşmayan bütün bitkilerin üzerinin kurumla kaplanmasına sebep olan havai fişeklerin atıldığı garip konstrüksiyonlar üzerinde dev ışıklar ve garip gösterilerle sadece Benart firmasına para kazandırma amacı dışında bir amacı olmayan bir gösteri olmuştur.

BÜTÜN İHALELER BENART’A

-Kalabalık yönetimi ihalesi gerçekleştirilmiştir. İhaleyi alan firma yine Benart firmasıdır. İşin yüklenici karı dahil yaklaşık maliyeti 26 milyon TL iken Benart firmasına 50 milyon TL civarında bir bedelle iş verilmiştir.

-Tesislerin yönetimi ihalesi yapılmıştır ihaleyi alacak firmayı Benart belirlemiştir. İşi güya bir başka firma almıştır. İşi alan firma site yönetimi firmasıdır.

-Teknik donanımın yönetimi ihalesi gerçekleştirilmiştir. Maliyeti (yüklenici karı dahil) 15 milyon TL iken yaklaşık 4 katına Benart firmasına ihale edilmiştir. Firmanın iş bitirme limitleri yeterli olmadığından sözleşmede birim fiyat olarak yer alıp toplam fiyata eklenmeyen prestij etkinlikler adı altında toplamı 100 milyon TL olan kalemler mevcuttur.

SİNYALİZASYON HATALI

-Sinyalizasyon işine ilişkin ihaleyi de Benart firması almıştır. İşin yaklaşık maliyeti 20 milyon TL iken 35 milyon TL’ye Benart firmasına verilmiştir. EXPO alnında ziyaretçilerin alan içinde gezmeleri için şartnameye konulan ring treni Benart firmasının bu kaleme düşük fiyat vermesi sebebi ile golf aracına dönüştürülmüştür. Böylelikle firma kollanmış ancak hizmet komik bir şekilde yapılmaya çalışılmaktadır Aynı ihale kapsamında ülke bahçeleri destek hizmeti görevlileri yer almaktadır. Ancak alan gezilirken hiçbir ülke bahçesinde Benart tarafından verilmiş bir görevli bulunmamaktadır. Benart firması sözleşmenin şartlarını yerine getirmeden zaten fahiş karını iyice artırmaktadır. Ajans buna, bile bile göz yummaktadır. Alanın sinyalizasyonu açılış yapıldığı gün itibariyle tamamlanmamıştır. Ziyaretçiler nereyi gezdiklerini ya da gitmek istedikleri yeri ancak tahminle bulabilmektedirler. Sinyalizasyon bugüne kadar henüz tamamlanmamış ancak yapılanların da hatalı olduğu görülmüştür.

TARİHİN EN ACEMİ KOPYASI

-Tarım müzesi bir önceki dönem ihale edilmiştir. Öncesine yabancı bir küratörden çalışma yapması istenmiştir. Kuratörün yaptığı çalışma bir başkasına verilerek kopya çekmesi sağlanmıştır. Ancak tarihin en komik ve acemi kopyası ortaya çıkmıştır. Bomboş bir müze ne hikayesi var. Ne de içinde bir şey var. Harcanan paranın çöp olduğu bir gerçek.

-Temizlik ihalesi de bu yönetim zamanında ihale edilmiştir. Bu ihale Bakanın bir başka arkadaşına verilmiştir. İhale yaklaşık maliyeti 14 milyon TL iken iş 19 milyon TL’ye ihale edilmiştir. Alan gezilirken ortalığın pislik ve çöp yığınları içerisinde olduğu görülmüştür.

KONGRE MERKEZİ ATIL DURUMDA

-Çok büyük bir bedel ile yapılan kongre merkezi atıl durumda kalmış, satış ye pazarlama ekibi oluşturulmamış ve dolayısıyla boş olarak durmakta ve işletme maliyetleri ile her geçen gün büyük bedeller ödenmesine devam edilmektedir.

-Hediyelik eşya işi de bu yönetim döneminde ihale edilmiştir. Birkaç noktada hediyelik eşya satışı mevcuttur. EXPO 2016 Antalya’ya özgü bir hediyelik eşya satışı olsa olsa ancak bu yönetime has olabilir.

DÜNYANIN EN KOMİK UYGULAMASI

-Ülke sayısını abartmaya yönelik yapılan Cluster (kiralık) bahçeler dünyanın en komik uygulama olarak karşımıza çıkmıştır. Garip ahşap bloklar halinde yapılan yapılar boştur. Aslında katılan ülke sayısı konusunu manipüle etmek dışında bir işe yaramayan ve EXPO sonuna kadar da asla dolmayacak o yapılar israftan başka bir şey değildir. Sorulacak soru şu anda kaç ülke bahçesi vardır olmalı?

EXPO RUHU İYİ KAVRANAMAMIŞ

-Yiyecek içecek ihalesi de bu yönetim zamanında yapılmıştır. Bedeli bilinmemektedir. Alan firmanın site yönetim firması olduğu bilinmektedir. Alanda küçük ünitelerde fastfood dışında bir imalat söz konusu değildir. Oysa fastfood gelecek nesiller İçin öngörülemeyecek bir yiyecek çeşidi. Buradan da anlaşılacağı üzere EXPO ruhunu iyi kavramamış, para dışında bir konusu olmayan bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız.

-Bio çeşitlilik tema parkuru önceki dönemde ihale edilmiştir. Bu binanın görkemi ile içinde sergilenen bitkilerin rezilliği büyük bir tezat teşkil etmektedir. Türkiye bio çeşitliliği diye sergilenen bitkiler yüz karasıdır.

DAHİYANE UYGULAMA: OTOPARK ÜCRETİ!

-Engelsiz EXPO iddiasıyla yolan çıkan EXPO alanında görme engelliler için yapılan yollar tamamlanmamıştır. Yollar saçma sapan yerlerde sonlanmaktadır.

-Alanın iç bir noktasında ziyaretçilerin bilgi alabileceği bir enformasyon noktası bulunmamaktadır. Aslında bu konu yine Benart firmasının aldığı ihalelerden birinin kapsamı içinde olmakta birlikte muhtemelen Benart firmasının istekleri çerçevesinde kapsam dışına çıkarılmış böyle bir hizmete ihtiyaç duyulmamıştır. Bütün etkinliklerde katılımcıların olası soru ve sorunlarına yardım edecek bu uygulamaya engin tecrübeleriyle bu yönetim ihtiyaç duymamıştır.

-EXPO kulesi ve altında yer alan alış veriş mekanı tamamlanmadığı için ziyarete açılma hala sürmektedir. Bu yönetim muhtemelen EXPO'nun ziyarete açık olacağı tarihleri ya bilmemekte ya da bu tür yarım inşaatları dert etmemektedir.

-Botanik EXPO’larda otopark ücreti alındığı görülmemiştir. Bu dahiyane uygulama bize mahsustur.

-Binalara sponsorların adı verilmiştir. Çocuk adasına verilen isim komik flamalarla sergilenmektedir.

-Alanda yayınlanan müzikler gürültü kirliliği yaratmaktadır.

-Anonslar sadece Türkçe yapılmaktadır.

TAMAMEN HAYAL KIRIKLIĞI

-Ajasta görevli direktörler sürekli görevden alınıp bir başka direktörlüğe verilmektedir. Tek amaç Benart firmasının çıkarlarıdır. EXPO adına, Antalya adına, ziyaretçi memnuniyeti adına her hangi bir aksiyon söz konusu değildir. Turizm sektörü açısından bir kaldıraç görevi üstlenmesi beklenen hayal kırıklığından başka bir şey değildir.

-En önemli sorulardan biri de bütçedir. Bilindiği üzere 2014 yılında yapılan bütçe 1.2 milyar TL’dir.

Söylenenlere göre yeni yönetim bütün bu yanlışları ile bütçeyi 3 milyar TL civarına çıkarmıştır.

-Su arada bir önceki yönetimin yaptığı ihalelerde iş almış yüklenicilerin hakedişleri ödenmemiştir.

-Aynı siyasi partinin farklı iki bakanı bir önceki bakanın iş verdiği yüklenicileri mağdur edebilmek için özel olarak çalışmaktadırlar.

Kaynak: antalyagazetesi.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "EXPO 2016 Antalya ile ilgili dudak uçuklatan iddialar!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete