CHP'den faiz kararı değerlendirmesi

CHP'nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke: 'TL yalnızca bugün 5 kuruş değer kaybetti.'
CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “Merkez Bankası’nın siyasi baskı nedeniyle doğru para politikasının gereğini yapmaktan kaçmasıyla, TL yalnızca bugün 5 kuruş değer kaybetti. Sırf bu kayıp şirketlerimizin 9 milyar dolar zarar yazmasına neden oldu” dedi.

Merkez Bankası’nın faiz kararı üzerine bir yazılı açıklama yapan Böke, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının “kağıt üzerinde” var olduğunu belirtti. Böke, açıklamasına şöyle devam etti:

“Faizin artırılıp arttırılması kararı iktisadi bir tercih olmalıdır. Bu tercihe dair kararı da siyasi otoriteden bağımsız olarak vermesi gereken Merkez Bankası’dır. Buradaki temel sorun Türkiye’de iktidarı elinde bulunduranların hem iktisadi gerçekleri, hem de Merkez Bankası bağımsızlığını hiçe sayarak para politikasına müdahale etmeleridir. Görünen o ki, politikasızlık artık Türkiye ekonomisi için bir alışkanlık haline gelmiştir. Merkez Bankası yetki alanında bulunan konuda inisiyatif almayarak, kendini inkar etmiş, Türkiye ekonomisini rüzgarın akışına terk etmiştir.”

-“BU KAYIP ŞİRKETLERİMİZİN 9 MİLYAR DOLAR ZARAR YAZMASINA NEDEN OLDU”-

Merkez Bankası’nın siyasi baskı nedeniyle doğru hamleler yapamadığını belirten Böke, şu ifadeleri kullandı:

“TL yalnızca bugün 5 kuruş değer kaybetti. Sırf bu kayıp şirketlerimizin 9 milyar dolar zarar yazmasına neden oldu. Siyasete göbekten bağlı para politikası sebebiyle bugün vatandaşımızın faizi artmaya başladı. Kısacası artan enflasyona karşı kendi vatandaşını korumaktansa siyasetçileri mutlu etmeyi ön plana koyan Merkez Bankası borç altında ezilen vatandaşımızı ve şirketlerimizi ağırlaşan küresel koşullara savunmasız teslim etti.”

-“MERKEZ BANKASI’NIN EKONOMİ POLİTİKASI YAPMAMASININ BEDELİNİ VATANDAŞLAR ÖDÜYOR”-

Türkiye’nin, küresel riskler karşısında parasının değer kaybetmesini engelleyemediğini vurgulayan Böke, ”Merkez Bankası’nın ekonomi politikası yapmamasının bedelini bütün Türkiye, en çok da borç batağına sürüklenmiş olan tüm vatandaşlar ödüyor. Tüketicilerimizin bankalara olan borçlarının gelirlerine oranı 2002’de yüzde 5,5 idi. Şimdi ise bu oran yüzde 48,2. Bugün cebinde 10 lirası olan yurttaşımız, bunun 5 lirasını bankalara borç olarak ödemek durumunda. Para politikasının önceliği yurttaş değil, iktidar olmaya devam ettikçe Türkiye bedel ödemeye, esnafımız, memurumuz, emeklimiz, dar gelirlimiz fakirleşmeye devam edecektir” dedi.

    :

    :

    :

    :

    "CHP'den faiz kararı değerlendirmesi" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete