Pasaportta öğrenciye müjde, yurttaşa zam

2016 yılından öğrencilerden pasaport harcı alınmayacak. Yurttaşların harcı ise zamlanacak.
2016 yılında halkı yakından ilgilendiren bir çok uygulama yaşama geçirilecek. Yeni yılla birlikte yavaş yavaş uygulanmaya başlanacak yeni düzenlemelerin bazıları yurttaşların hayatını kolaylaştıracak bazıları ise cebini yakacak.

Bazı düzenlemelerin ise büyük tartışma yaratması bekleniyor.

İşte 2016 yılının yenilikleri...

STAJYER ŞOFÖR

1 Ocak 2016 tarihi itibarıyla ilk defa ehliyet belgesi alacak tüm adaylar, stajyer sürücü kabul edilecek. stajyer ehliyet uygulamasında sürücü, 2 sene boyunca 75 ceza puanına ulaşırsa, ehliyetine el koyulacak ve psikolojik durumunun tespiti için psiko-teknik testine girecek. Psiko-teknik belgesi aldıktan sonra sürücü kursuna başvurarak tekrar ehliyet alması gerekecek

PASAPORTA ZAM

1 yıllık pasaport harcı yeni yılda 154.70 liradan 163.33 liraya çıkacak. Vergi, harç ve cezaların yeniden değerleme oranında artırılması durumunda fatura, gider pusulası gibi belgelerin verilmemesi ve alınmamasının cezası 211.16 liraya çıkacak. Öğrenciye pasaport harç ücretlerinin tamamen kaldırılacak. Ocak ayı itibariyle bu uygulamalar devreye girecek.

YENİ ÇİPLİ KİMLİK

İçişleri Bakanlığı'nın yeni kimlik kartlarına yönelik çalışması sürüyor. Kimliklerin dağıtımına yeni yılda başlanacak. Kartların dağıtımı ilk olarak Kırıkkale'de yapılacak. Yeni kimlik kartları, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen üst düzey güvenlik unsurlarını içerecek. 1 GB'ye kadar veri depolayabilecek akıllı kartlarda parmak, damar ve avuç içi izi gibi kişiye özel bilgiler yer alacak.

MUHTARLAR EVLENDİRECEK

Muhtarlara evlendirme yetkisi verilecek. Uygulamayla mahalleye dönüştürülen  ve şehirlerden uzak olan köylerde bu uygulama hayata geçecek.

DOLMUŞLARDA AKBİL

2016 yılında  minübüs ve taksi dolmuşların yüzde 100'ünde İstanbul Kart kullanılması hedefleniyor. toplu taşıma hşzmetlerinin yanısıra taksilere de yeni uygulamalar geliyor. Teksi yönetim merkezine dahil edilen taksi oranının 2016 yılı için yüzde 25 olması amaçlanıyor.

Kaynak: Zehra Özdilek | Cumhuriyet
 

    :

    :

    :

    :

    "Pasaportta öğrenciye müjde, yurttaşa zam" hakkında Tweetler

    DİĞER EKONOMİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete