​Rusya ile yeni gerilim!

Rusya'nın Suriye ordusu için kurduğu kriptolu telsiz sistemini kıran Türkiye, bu bilgileri ÖSO'ya verince, Ankara - Moskova arasında gerilimin fitilini ateşledi.
Türkiye, Esad güçlerinin kullandığı şifreli telsiz sisteminin kodlarını kırarak ÖSO’ya teknik destek sağladı. Bu durum Ankara ile Esad’ı destekleyen Rusya’nın arasını açtı.

Türkiye ile Rusya arasındaki Suriye geriliminin altından, “kripto skandalı” çıktı. Türkiye’nin Rusya tarafından kurulan Suriye ordusunun kullandığı kriptolu telsiz sisteminin kırılmasında Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) teknik destek sağladığı belirlendi. Suriye lideri Beşar Esad’a bağlı güçler, Türkiye’nin ÖSO’ya desteği yüzünden büyük kayıp verdi. Bu durumun ortaya çıkması ise Türkiye’nin Rusya, İran gibi Esad’ı destekleyen ülkeler nezdinde zor durumda kalmasına yol açtı.

Türkiye ile Suriye hattında yaşanan kripto skandalı, IŞİD’in Türkiye’de son dönemde gerçekleştirdiği katliamların ardından güvenlik birimlerinden gönderilen ihbar mektupları ile gün yüzüne çıktı. Savcılıklar ile muhalefet partilerine de gönderilen mektuplarda yer alan bilgilere göre, Türkiye, Suriye’de yaşanan iç savaş sırasında muhaliflere gıda ve silah yardımının dışında teknik destek de sağladı. Bu çerçevede yapılan en büyük destek ise Esad’a bağlı birliklerin kullandığı telsiz sisteminin kodlarının kırılmasında gerçekleşti.

SİSTEMİ RUSYA DESTEKLEDİ

İddiaya göre, Esad’ın güçleri karşısında zor durumda kalan ÖSO’ya istihbarat desteği de sağlanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede Esad birliklerinin kullandığı ve kriptolu haberleşme sistemi olarak bilinen TETRA adı verilen telsiz sisteminin kodları kırıldı. Bu sistem Suriye ordusu askerlerine kendi aralarında modern, güvenli ve dışarıdan dinlenemeyen haberleşme imkanı sunmaktaydı. Sistemin kurulmasında ve kullanılmasında Rusya büyük rol oynamıştı. Yani bir anlamda Esad’ın ordusu için Rusya’nın kurduğu sistemi Türkiye kırmış oldu.

ESAD’A BÜYÜK KAYIPLAR VERDİRDİ

Esad’ın ordusu tarafından kullanılan haberleşme sisteminin kırılması, Esad’a bağlı birliklerin büyük kayıplar vermesine yol açtı. Bu destek sayesinde muhalifler de önemli bir başarı sağladı. Telsiz sisteminin kırıldığı ise uzun zaman sonra anlaşıldı. Suriye istihbarat teşkilatının uzun soluklu çalışmasının sonucunda, kodların kırıldığı tespit edilerek yeni güvenlik önlemleri alındı. Ancak Türkiye’nin muhaliflere sağladığı bu destek, Suriye’den çok Esad’a destek veren Rusya ve İran gibi ülkelerin de tepkisine neden oldu. Bu olay, Türkiye ile Rusya arasındaki gerilimin de başlangıç noktası oldu.

Kaynak: Hüseyin Özay/Taraf Gazetesi

    :

    :

    :

    :

    "​Rusya ile yeni gerilim!" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete