​Türkiye sularına zehirli dev gemi geliyor

Çevreciler uyarıyor: "Felaket olur. Türkiye'ye girmesine izin vermeyin"
Kuito adlı radyoaktif atık yüklü gemi sökülmek üzere İzmir Aliağa’ya gelecek olması nedeniyle çevreciler alarma geçti. Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Baran Bozoğlu ‘Türkiye’ye girmesine izin vermeyin’ diye çağrı yaptı.

Baran Bozoğlu, Hürriyet’ten Zeynep Gürcanlı’ya yaptığı açıklamada Kuito adlı tanker hakkında 2013 yılında hazırlanan rapora göre, yüksek miktarda radyoaktif atık ve tehlikeli madde içerdiğini belirtti, “Türkiye’ye girdiği noktada, bu tankeri tekrar geri döndürme şansımız olmayacak” dedi.

MEVZUAT NE DİYOR?

Türk hukuk mevzuatına göre, Türkiye’ye radyoaktif madde sokulması yasak. Bu yasağa da vurgu yapan Bozoğlu, Kuito adlı geminin ise, 2013 yılı raporlamalarına göre, yoğun radyoaktif madde ve tehlikeli atık bulundurduğunu söyledi.

PETROL İŞLEMEK İÇİN KULLANILIYORDU

7391185 IMO numaralı Kuito FPSO adlı gemi, 1999 yılında modifiye edildi.Günlük 100 bin varil ham petrol işleme ve 1.4 milyon varil depolama kapasitesine sahip gemi, 2000 yılından bu yana Angola açıklarında ham petrol işlemek üzere kullanılıyordu.

1000 TON PETROL ATIĞI VAR

Kuito için yapılan tank etüt çalışmalarında, güvenlik ve üretim oryantasyonuna bakıldığında; geçmiş oniki ay içerisinde tank, ekipman, borular içerisinde konsantre olmuş yoğun radyasyon seviyesi yüksek maddeler ve tank dibi karbon külleri ile yaklaşık 1000 ton petrol atığı beyan edilmişti. Texcom firması tarafından 2013 Aralık ayında yapılan radyasyon ölçümlerinde, gemide  AREA (Autridade Reguladora da Energia Atomica) standardında belirlenen eşik değer olan 0.23 uSv/saatin üzerinde harici gama dozu değerlerine rastlanmıştı.. Ayrıca 5 tank için arkaplan rasyasyon değerinin 5 katı düzey radyasyon dozu ölçülmüştü.

    :

    :

    :

    :

    "​Türkiye sularına zehirli dev gemi geliyor" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ