Kurbağalıdere balçığı İstanbul'u geziyor!

Kurbağalıdere’den çıkarılan balçıK bu kez Ömerli Rehabiliteye Hazırlık Maksatlı Dolgu Sahası’na götürüldü.
Kurbağalıdere’den çıkan balçığın Yassıada ve Sivriada açıklarına döküldüğünün tespit edilmesinin ardından balçığı taşıyan gemilerin rotası değişmiş, balçığı denize boşaltan gemiler Milliyet’in haberinin ardından rotasını Kartal’daki Kumcular Limanı’nın şantiye sahasına çevirmişti. Dereden çıkarılan balçığın izini sürmeye devam eden Milliyet, DÖKÜ gemilerinden kepçelerle kamyonlara yüklenen balçığın bu kez Ömerli Rehabiliteye Hazırlık Maksatlı Dolgu Sahası’na götürüldüğüne tanıklık etti.

ARITMA TESİSİNE GÖTÜRÜLECEK DENMİŞTİ


Kartal Belediyesi’nin Kurbağalıdere’den çıkarılan balçığının Kartal’a dökümünden haberi olmaması ve Belediye Başkanı Altınok Öz’ün balçığın Kartal’a döküldüğünü Miliyet’ten öğrenmesinin ardından Kumcular Limanı’na giden Kartal Belediyesi zabıta ekipleri çalışmaları bir süreliğine durdurmuştu. İBB’nin zabıta ekiplerinin devreye girmesi ve gerekli izinleri Kartal Belediyesi’ne yollayacağını söyleyen İBB, çalışmaları tekrar başlatmıştı. Taşınan balçığın Kartal sahilinin yanı başındaki boş alana dökülmesinin ardından akıbeti meçhuldü. Çalışmada görevli işçilerin verdiği bilgiye göre, balçık önce sahilde kurutuluyor, ardından kamyonla Şile’deki İSKİ’nin arıtma tesisine götürülüyordu. Ancak çok geçmeden öyle olmadığı anlaşıldı.

8 KAMYON TAŞIDI

Biz de Kurbağalıdere’den çıkan balçığın Kartal’da dökümünün devam edip etmediğini görmek için sabahın erken saatlerinde Kartal Kumluca Limanı’na gittik. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı’na ait yaklaşık 10 adet çamur taşıma aracı boş alanda bekliyordu. Limanda ise, balçık yüklü DÖKÜ-9 gemisi vardı. Alanda herhangi bir çalışma yapılmıyordu. Balçığın olduğu alanda bir kepçe bekliyordu. Ardından limanda bir hareketlilik oldu, çamur taşıma araçları dereden çıkarılan balçığın gemilerden alınıp dökümünün yapıldığı yere doğru hareket etti. Kepçe balçığı gelen kamyonlara yüklemeye başladı. Balçıkla dolan kamyonlar birer birer limandan ayrıldı. Peşlerine takıldığımız kamyonlar, Kumcular Limanı’ndan çıktıktan sonra Şile istikametine doğru gitmeye başladı. 1 saate yakın takip ettiğimiz kamyonlar, çekmeköy Ömerli Rehabiliteye Hazırlık Maksatlı Dolgu Sahası’na girdi. Sahaya girişte yaklaşık 40 kamyon arka arkaya dizilmiş ve yüklerini boşlatmak için bekliyordu. Gördüğümüz kamyonların içinde sadece 8 tanesi dereden çıkan balçığı taşıyan çamur taşıma aracıydı. Geriye kalanlar, hafriyat toprağı taşıyan kamyonlardı.

Kamyonları bıratığımız Ömerli’den sonra Kurbağalıdere’deki çalışmaları izlemek için Kadıköy’e gittik. Gittiğimizde çalışmalar durmuştu.

'SORUMLULUĞUMUZ YOK'

ÖZKA AKM Kurbağalıdere Islahı İnşaatı Proje Müdürü Sinan Selçuk Togay, balçığın çıkarılması ve taşınmasının İBB’nin sorumluluğunda olduğunubelirterek şunları söyledi:

“Hiçbir şekilde balçığın çıkarılması dahil hiçbiriyle ilgimiz yok. O iş, İBB’nin sorumluluğunda. Biz kendi çalışmamızı yapıyoruz. Tünel Sondaj Makineleri (TBM) ile dere ıslah çalışması yapıyoruz. Biz altyapıyı yapıyoruz.”

Kadıköy’deki Fenerbahçe stadının tam önünde bulunan ihaleyi alan firma ÖZKA İnşaat ve AKM Yapı’nın şantiye sahasında ise çalışmalar devam ediyor. Şantiye sahasının tam ortasında bulunan dereden çıkan balçığın nereye götürüldüğünü Proje Müdürü Togay’a sorduğumuzda aldığımız yanıt şöyle oldu:

“O balçık dereden çıkmıyor. TBM çaışması yapılırken deredeki borunun içinden çıkan balçık. Yerin altında, eksi 9’da çalıştığımız yerden çıkan balçık. O balçık Şile taraflarına gidiyor. Balçığın dökümü için özel izinli alanlarımız var. Balçık arıtmaya gitmiyor. Sulu çamur, ona balçık diyoruz.”

TÜRKİYE'NİN GERİ KALMIŞLIĞI

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası eski Başkanı, Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Başkanı Baran Bozoğlu, balçığın dolgu sahasına götürülmesine ilişkin olarak şunları söyledi:

“Bu bir atıktır, bunu herhangi bir madde olarak kabul edemezsiniz. Bu atığın bertaraf yöntemleri içeriğinin tespitine bağlıÇevre Mühendisleri Odası’nın yaptığı analizlerde çamurun içinde ağır metaller çıkmıştı. O nedenle hafriyat alanına dökmek, hafriyatla karıştırmak bizim açımızdan bilimsel değil. Burada açık ve net Türkiye’nin geri kalmışlığı var.” 

PEKİ YÖNETMELİK NE DİYOR?

Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Depolama Sahalarının Yer Seçimi, İnşası ve İşletilmesine İlişkin Esaslar “Depolanması Yasak Olan Atıklar” bölümünün 39’uncu maddesinde şöyle deniliyor: “Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları depolama tesisleri ile geri kazanım tesislerine, sıvıların ve sıvı atıkların, arıtma çamurlarının, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin, tıbbi atıkların, hayvan kadavralarının ve gübrelerinin, radyoaktif madde ve atıkların, tehlikeli ve zararlı atıkların, evsel katı atıkların dökülmesi ve depolanması yasaktır.”

Kaynak: Milliyet / Seray Yalçın

    :

    :

    :

    :

    "Kurbağalıdere balçığı İstanbul'u geziyor!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete