Mühürlü inşaatta çuval altı tadilat

Firma, mührü çuvalla örterek çalışmalara devam ediyor.
İstanbul Fatih Soğukçeşme Sokağı’nda bulunan tarihi Ayasofya Konakları 50 milyon lira karşılığında 10 yıllığına kiralayan Keskin Group’un restorasyon çalışmaları yasadışı tadilat gerekçesi ile Fatih Belediyesi tarafından mühürlendi. Firma ise mührü çuvalla örterek çalışmalara devam ediyor.

Ayasofya Konakları, Sultanahmet’teki Yeşil Ev, Sarnıç Restoran 10 yıllığına Keskin Şirketler Grubu’na devredilmişti. Soğuk Çeşme Sokakta bulunan tarihi tescilli konaklar bir süredir devam eden restorasyon çalışmaları koruma kurulu izni olmadan gerçekleştirildiği gerekçesi ile 4. Koruma Kurulu tarafından tutanak tutuldu. Koruma Kurulu birinci derece tarihi eser yapıların kurul izni olmadan yapıldığını Fatih Belediyesine bildirmesi üzerine bina bir temmuzda mühürlendi. Ancak kapıya asılan mühür çuval ile kapatılarak tadilat çalışmaları devam ediyor.

KURULDAN İZİN YOK

Tarihi konakların tadilat çalışmaları için etrafı kontrplak setlerle çevrildi. Restorasyon alanına asılan tabelalarda ise dış cephe onarımı yapıldığı yazılı olmasına rağmen, koruma kurulu izni olmadan tarihi evlerin içerisinde esaslı tadilat yapıldığı ortaya çıktı. Konakların işletme hakkını alan Keskin Group yetkilileri, 100 odanın yer aldığı tarihi konakların aslına uygun restorasyon için heyet kuracaklarını belirtip, İstanbul’u gezmeye gelen zengin turistleri ağırlamayı hedeflediklerini söylemişti.

TÜZÜĞÜ DEĞİŞTİRİLDİKTEN SONRA...

Soğukçeşme Sokağı yan yana sıralanmış her biri farklı renkte 12 konak, 1 sarnıç ve tarihi dehlizleri ve geniş bahçeli Konuk Evi’nden oluşan evler son dönem Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan, Topkapı Saray’ın duvarına bitişik olarak inşa edilmiş ahşap evlerden oluşuyor. Tarihi sokakta kötü durumda olan evler, 1985-86 yıllarında Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu tarafından kültür yaşamına ve turizme kazandırılmak amacıyla restore edildi. Evler uzun süre TURİNG tarafından işletildi. TURİNG, 22 Eylül 2012’de Olağanüstü Genel Kurul toplayarak tüzüğü değiştirildikten sonra Sultanahmet’teki Yeşil Ev, Sarnıç Restoran ve Ayasofya Konakları ihaleye çıkarılarak 10 yıllığına Recep Ercan Keskin’in sahibi olduğu Keskin Şirketler Grubu’na verildi.

Kaynak: Taraf / Ayfer Çalıkıran

    :

    :

    :

    :

    "Mühürlü inşaatta çuval altı tadilat" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete