Tarihi bostana otopark itirazı

Piyalepaşa Bostanı’na otopark yapma projesine Arkeologlar Derneği’nden itiraz geldi.
Tarihçilere göre en az 450 yıllık olan ve Kasımpaşa Vadisi’nin tarım geçmişinden günümüze ulaşan son izi olduğu belirtilen Piyalepaşa Bostanı’na otopark yapma projesine Arkeologlar Derneği’nden itiraz geldi. Dernek, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurarak, bostanın ‘kültürel varlık’ olarak tescillenip koruma altına alınması talebinde bulundu. 16. yüzyılda camilerin giderlerini karşılamak için vakıflara gelir sağlayan bostanların son örneği olan 6 buçuk dönümlük Piyalepaşa Bostanı son günlerini yaşıyor.

İstanbul Büyük Şehir Belediyesi otopark projesini hayata geçirmek için gün sayarken, tarihçiler de, alanın koruma altına alınması için çalışma başlattı. Arkeologlar Derneği, bostanın koruma altına alınması için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvurdu.

İLK KEZ 1565’TE KAYITLARA GEÇTİ

Arkeologlar Derneği dilekçesinde, Piyalepaşa Camii’nin aktarı olarak kullanılan içerisinde tarihi ‘taş örgü su’ kuyusunun bulunduğunun altını çizdi. Tarihi bilgilere yer verilen dilekçede, Beyoğlu’ndaki bostanın ilk kez 1565 tarihinde kayıtlara geçtiği, alanın1656 tarihinde, Hazinedarbaşı Zülfikar Ağa Vakfı’na kiralandığı belirtildi. Vakıf kaydına göre de, bostan içerisinde, üç ahır, köşk ve dört su kuyusunun bulunduğu kaydedildi. 1893 yılına gelindiğinde ise, Kasımpaşa Deresi’nin ıslahı çalışmaları sırasında mimar Jasmund tarafından hazırlanan topografya haritasında bostanın belgelendiği ifade edildi.

BOSTAN KORUMA ALTINA ALINSIN

Dilekçede, Piyalepaşa Bostanı’nın külliyeler için akar olarak kullanılan bostanların son örneği olduğu vurgulanarak, alanın Osmanlı tarım geçmişini de yansıttığı anlatıldı. Dernek, Mimar Sinan’ın 1573’te yaptığı Piyalepaşa Camii avlusundaki alanın, özgün işlevini korumaya yönelik olarak tescillenerek koruma altına alınmasını istedi.

BELEDİYE BİR AY SÜRE VERDİ

16 vatandaş geçimini Piyalepaşa Bostanı’ndan sağlıyor. Araziyi son 5 yıldır ekip biçen kiracılardan Mehmet Özan, “Bu araziden çıkarılırsak tüm geçim kaynağımızı yitireceğiz”diyor. Belediyenin de ailelere, bostanı boşaltmak için bir ay süre verdiği ifade ediliyor.

Kaynak: Taraf / Aysun Yazcı

    :

    :

    :

    :

    "Tarihi bostana otopark itirazı" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete