Siyanür istemeyen köylüye TOMA, cop, plastik mermi

Ordu’nun Fatsa ilçesinde siyanürlü madeni protesto eden köylülere jandarma saldırdı, iki kişi cop darbeleriyle hafif yaralandı.
Ordu’nun Fatsa ilçesinde binlerce kişi Altıntepe şirketinin siyanürlü altın madenine karşı biraraya geldi

Fatsa Ünye Doğa Koruma Platformu’nun (FÜDKP) çağrısıyla gerçekleştirilen eylem, platformun Maksutlu köyünde 280 gün önce kurduğu nöbet çadırının önünde başladı.

Eyleme katılan binlerce kişi, madene doğru sloganlar ve pankartlarla yürüdü. Halkın yolu, madene varmadan jandarma tarafından kesildi.

"SÖMÜRGE OLMAYACAĞIZ"

Basın açıklaması okuyan FÜDKP temsilcileri “Madenden elde edilecek toplam para, bölgedeki 25 bin hanenin fındıkçılıktan 2 yılda elde ettiği gelire eşittir. Bu madende siyanür başlarsa fındığımızı bir daha satamayacağız. Fındık dışında arıcılık, pancar, tüm üretim bitecek. Biz toprağımıza ve gelecek nesillere ihanet etmeyeceğiz, toprağımızı Afrika sömürgelerinden tecrübeli maden şirketinin yeni sömürgesi haline getirmeyeceğiz. İkizdere’de dersini savunan Havva Ana’nın, Hemşin’de yaylasını savunan Rabia Ana’nın, Tortum’da toprağını koruyan Leyla kardeşimizin yolundayız” dedi.

OSMAN DEDENİN İSYANI

CHP’den 9 vekilin, HDP’den de İstanbul Vekili Beyza Üstün’ün katılımıyla okunan açıklamanın ardından halk, protestosuna maden kapısı önünde devam etmek istedi. Jandarma köylülerin geçişini önce engelledi, sonra saldırıya başladı. Coplarla köylülerin kafasına vuran jandarma, plastik mermi ve tazyikli su da kullandı. Suyun darbesiyle yaşlı köylüler yerlerde yuvarlandı. Suyun darbesinden etkilenen, Sarı Ali köyünden 75 yaşındaki Osman Taş, “Bizi öldürmeye çalışıyorlar! Niye bizi ıslatıyorlar, ne istiyorlar bizden” dedi.

50 yaşlarındaki Güldane Kısacık ve Cevat Özkan da plastik mermi ile yaralandı.

KADINLARIN ÖFKESİ

Jandarma saldırısının ardından köylülerin öfkesi daha da büyüdü. Köylü kadınlar jandarma barikatını zorlarken, milletvekilleri araya girdi. Bir kadın “Burayı yakmamız lazım. Bu madeni kaç yıldır yasal yollarla engelleyemiyoruz, buranın bir gecede yanması lazım. Biz köylüler kitle desteği olmadan bunu yapamayız, burada bir kitle varken yakalım. Toprağımızı kurtarmanın tek yolu bu” diye bağırdı. Bir başka kadın ise “Ben 60 yaşındayım, bu jandarma niye bana saldırdı? Bu adelet yok olsun” diye isyan etti.

ÜSTÜN: JANDARMA TAHRİK ETTİ

Saldırıda TOMA suyuna maruz kalan HDP İstanbul Milletvekili Beyza Üstün “Buradaki halk için Türk bayrağı kutsal bir semboldür, jandarma köylünün elinden Türk bayrağını alarak buradaki kitleyi resmen tehdit etti. İnsanlar maden önünde protesto yapacak, bu demokratik bir haktır, bunu engellemek, maden şirketine hizmet etmek demektir” ifadelerini kullandı.

İki kişinin cop darbeleriyle, iki jandarmanın da yumruk ve taş darbeleriyle hafif yaralandığı eylem, FÜDKP'nin kitleyi nöbet çadırına çekmesiyle birlikte son buldu.

Kaynak: Onur Erem | BirGün

    :

    :

    :

    :

    "Siyanür istemeyen köylüye TOMA, cop, plastik mermi" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete