​Göcek koylarını kiralama skandalı

Göcek koyları Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü tarafından yetkisi dışında kiralandı.
Yasa gereği kiralama yetkisi kendisinde olan Büyükşehir Belediyesi uygulamaya karşı dava açtı, ancak dava mahkemece reddedildi

Göcek koylarını kiralama yetkisi (yasa gereği) Büyükşehir Belediyesi’nde olmasına rağmen Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü koyları kendisi kiraya verince ortalık karıştı.

Belediye dava açtı. Mahkeme ise yürütmeyi durdurma istemini idarenin hangi gerekçe ile hukuka açıkça aykırı davrandığının ve idari işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkansız zararların neler olacağının belirtilmediği gerekçesi ile reddetti.

Yanan ormanlık alanında ağaçlandırma yapılması gerekirken üstüne otel dikilen Pina Yarımadası skandalını Meclis’e taşıyan CHP Muğla Milletvekili Akın Üstündüğ, yaşanan hukuk skandalına isyan etti. 2012 yılında 6360 Sayılı büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesi ile ormanlık alanlarda oluşacak karmaşanın önlenmesi için, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Orman Kanununun Uygulama Yönetmeliği değişti.

Yönetmelik 18 Nisan 2014’de Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasa gereği kiralama ve tesisiler ile ilgili iş ve işlemlerin 14 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 27 İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, Orman ve Su İşleri Bakanlığının uygun görüşü ile Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmesi gerekiyordu.

Ancak, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü, Muğla İli, Dalaman İlçesi, Kapıkargın Mahallesi, Akbük, Göbün, Küçük Salsala, Taşyaka Mevkilerindeki ormanlık alanlarda yapılacak tesisler ile birlikte 29 yıl kiralama işi için bir yıl sonra ihaleye çıktı.

Göcek koylarını kiralama yetkisi (yasa gereği) Büyükşehir belediyesinde olmasına rağmen Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü koyları kendisi kiraya verdi. Kime ne amaçla verdiği ise belli olmayan koylar ile ilgili Muğla Büyükşehir Belediyesi harekete geçti.

BELEDİYE DAVA AÇTI

Muğla Büyükşehir Belediyesi Orman Kanununun ilgili maddesi uyarınca Muğla Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma istemi ile dava açtı.Yetki bana ait dedi.

Mahkeme ise yürütmeyi durdurma istemini idarenin hangi gerekçe ile hukuka açıkça aykırı davrandığının ve idari işlemin uygulanması halinde doğacak telafisi güç veya imkansız zararların neler olacağının belirtilmediği gerekçesi ile reddetti. Tüm bu gelişmeler yaşanırken duruma kendince bir açıklık getirmeye çalışan Bakanlık bir basın açıklaması yayınlayarak ikinci bir skandala imza attı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün 26 Mart 2015 tarihli basın açıklamasında “Muğla İlinin Büyükşehir olması, İl Özel İdaresinin kapanması ve tüzelkişiliğinin bitmesi nedeniyle tesisler Özel İdare tarafından Dalaman Orman İşletme Müdürlüğüne 2014 yılı Mayıs ayında devredilmiştir” denildi.

Ancak 30 Mart 2014 tarihi itibari ile Özel İdaresinin tüzelkişiliği son bulmuştu ve 2014 yılı mayıs ayında Özel İdare tarafından devir işleminin yapılması hem hukuken hem de fiilen mümkün değildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi ise bu işlemin bile başlı başına hukuka açıkça aykırı bir işlem olduğunu iddia etti.

Kaynak: Güler Yılmaz

    :

    :

    :

    :

    "​Göcek koylarını kiralama skandalı" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete