İBB'nin kirli Kadıköy oyunu

CHP’nin kalesi Kadıköy, Kurbağalıdere ile cezalandırılıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır ıslah etmediği Kadıköy’deki Kurbağalıdere çevreye ve insan sağlığına zarar vermeye devam ediyor. Uzmanlar, evsel ve sanayi atıkların boşaltıldığı dereden yükselen gazın derenin çevresinde yaşayan insanlar için ciddi bir tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu ise konuyu pazartesi günü İstanbul Büyükşehir Meclisine taşıyacağını belirtti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kurbağalıderenin ıslah çalışmalarına ilişkin suskunluğunu korurken Kadıköy Belediye Başkanı Akyurt Nuhoğlu, konuyu Büyükşehir Meclisi'ne taşıyacaklarını söyledi. Nuhoğlu, Kurbağalıdere’nin bitirilmeyen bir çile olduğunu belirterek hala sürecin çok yavaş işletildiğini dile getirdi. Nuhoğlu “Bu kafayla giderlerse 2016’ya kadar da bitmez” dedi.

169 KANALİZASYON SUYU

Belediye Meclisi'nde dere çevresinde yaşayan insanların sorunlarını bir kez daha anlatacaklarını ifade eden Nuhoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnsanlar vergi veriyor ve karşılığında hizmet istiyor. Bu insanlar kanalizasyon koklamak için mi vergi veriyorlar. Üçüncü köprü gibi milyar dolarlık projeler yaparken bir kurbağalı dereyi yıllardır çözemiyorlarsa bunu bir değerlendirmeleri lazım.”
Dereye 169 yerden kanalizasyon aktığını söyleyen Nuhoğlu, ”Eskiden akmıyordu, projelerden sonra bu kanalizasyon suları buraya akmaya başladı. Normalin dışında bir şeyle karşı karşıyayız. Halk sağlığı açısından ciddi bir tehditle karşı karşıyayız” dedi.

KANALİZASYON DERESİ

Konuya ilişkin Taraf’a değerlendirmede bulunan çevre mühendisi Beyza Üstün Kurbağalıdere’ye ilişkin asıl sorunun bütün hat boyunca sanayi ve evsel atığın sağlı sollu dereye verilmesine izin verilmesi olduğunu belirtti. Üstün, Kurbağalıdere’nin atıklardan dolayı kanalizasyon deresine dönüştüğünü belirterek şöyle devam etti:

“Kurbağalıdereden akan su bir atık sudur. Bu su aynı zamanda Marmara denizine döküldüğü andan itibaren deniz ekosistemi içerisindeki tüm canlılara da zarar veriyor. Etrafında yürürken de insanlar gazlara maruz kalıyor. Uzun soluklu olarak etrafında sürekli bu gazı alan kişiler için hastalık yapıcı etkisi var.”

Üstün çalışmalara ilişkin yapılması gerekenin atık su kaynaklarının önlenerek kontrol altına alınması olduğunu ifade etti.

SAĞLIK İÇİN TEHDİT

Türk Tabipler Birliği onur kurulu üyesi Dr. Mustafa Sülkü ise dereye açıktan akıtılan kanalizasyonlar sebebiyle çevredeki insanlar için sağlık açısından risk oluşturduğunu belirtti. Bu sorunlardan birinin de kokunun verdiği psikolojik rahatsızlık olduğunu dile getiren Sülkü, “Açıktan akan kanalizasyon birçok mikroorganizmayı barındırdığı için insan sağlığını tehdit eder. Böylece enfeksiyon riski ile karşı karşıya kalırız. Biz bunu kurumsal olarak da raporlarımızda yazıp Büyükşehir belediyesine ilettik” dedi.

DERE VASFINI KAYBETTİ

Kurbağalıdere’nin çevreye verdiği zararlara ilişkin Kadıköy Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odasının yaptığı analizler şu şekilde:

Belediyenin geçen ay yaptığı analize göre Kadıköy’de 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlar beş bölgede denize girmek son derece tehlikeli olduğu tespit edildi. Tahlil sonuçlarına göre sınır değeri azami 200 olması gereken E.Coli Sayımı Moda Deniz Kulübü'nde 1.200, Fenerbahçe Burnu'nda 310, Kalamış Marina’da 2.300, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 25.000.

Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin geçen aylarda hazırladığı Kurbağalıdere raporuna göre ise Kurbağalıdere’nin dere vasfını kaybettiği belirtildi. Atık suların dereye verilmesi sonucu artan kolibasili oranın Kadıköy halkını dizanteri, karaciğer, solunum yolu rahatsızlıkları ve birçok salgın hastalık tehlikesi ile karşı karşıya bırakacağına değinildi.

Kaynak: Taraf / Ayfer Çalıkıran

    :

    :

    :

    :

    "İBB'nin kirli Kadıköy oyunu" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete