Cengiz’in niyeti bakır değil altın

Cerattepe’deki 20 yıllık maden inadının altında Cengiz’in iddiasının aksine bakır değil altın yatıyor. Maden, Artvin’i siyanüre gömecek
Artvin’de Kafkasör Yaylası, Cerattepe ve Genya Dağında Cengiz Holding tarafından çıkarılmak istenen madenin temelinde Cengiz Holding’in kurum başvurularında iddia edip halka açıkladığının aksine bakır değil siyanürle altın çıkarma amacı yatıyor. Murgul’daki Eti Bakır İşletmeleri’nde zaten uzun yıllardır bakır işleyen Cengiz, artık altına geçmek istiyor.

MURGUL İŞ BIRAKMIŞTI

Cengiz Holding’in hazırladığı ilk Çevresel Etki Değerlendirme raporuna (ÇED) karşı Yeşil Artvin Derneği’nin 2013’te açtığı dava sürerken, holding aynı yıl ruhsatlı alanda Açık İşletme Altın Madeni İşletmeciliği için Orman Bakanlığı’na başvuru yaptı, bu altının da Cerattepe’den çıkarılıp o bölgede işlenmeyeceğini savundu ve Murgul’daki işletmelere taşınacağını söyledi.

Fakat beklenmeyen bir şekilde Murgul’daki işletmelerde çalışan madencilerin siyanürlü altın işletmeciliğine karşı iş bırakması nedeniyle bu projeyi de askıya aldıklarını açıklamak zorunda kaldı. İşçiler ancak Murgul’a siyanür girmediği takdirde çalışmayı kabul etmişti. Davanın avukatı Bedrettin Kalın’a göre Murgul’a siyanürle girmeyen Cengiz’in asıl amacı Cerattepe’ye girebilmek.

AĞAÇLARDA 'ANİ' DÜŞÜŞ

2012’de 4604 hektarlık bir alanda maden arama ruhsatı alan Cengiz Holding öte yandan ÇED sürecini parçalara bölerek doğabilecek daha büyük halk tepkilerinin önüne geçmek istiyor.

Rize İdare Mahkemesi’nin Artvin’i yok edeceği gerekçesiyle iptal ettiği proje için şirketin alanı parçalara bölerek hazırladığı ÇED raporunun ilkinde ağaç kesimi yapılacak alan 38 hektar yani 50 bin 300 ağaç olarak gözükürken, yeni raporda bu alan 22 hektara kadar düştü, kesilecek ağaç sayısı da 4 bin 500 olarak gözüküyor. Avukat ve Yeşil Artvin Derneği üyesi Bedrettin Kalın bu farkın gerekçesinin hiçbir şekilde açıklanmadığı ve araştırma yapılmadan yazılmış rakamlar olduğuna dikkat çekiyor.

ALTIN EN ÜSTTE

Kalın, holdingin herhangi bir şekilde Cerattepe’ye girmesiyle birlikte altın çalışmasına başlayacağını belirtiyor. Zira altın üstte, bakır ve diğer madenler ise altta yer alıyor. Bu, altını çıkarıp diğer madenlerden vazgeçecekleri anlamına gelmiyor. Holding’in hazırladığı son raporda göze çarpan bir diğer detay ise maden arama ruhsatında izni olmadığı halde altın ve bakır dışında bir de cıva arayacağını açıklamış olması.

EN BÜYÜK ÇEVRE DAVASI

Türkiye tarihinde Bergama’daki siyanürlü altın madeni davasından sonra Türkiye’nin en kalabalık ikinci davası Artvin’deki madene karşı bugün açılıyor. Sabah saat 09.00’da, Artvin Adliyesi’nde buluşacak Türkiye Barolar Birliği ve TMMOB’nin desteklediği, 61 avukat tarafından hazırlanan, 760’ın üzerinde davacısı bulunan, 100 sayfanın üzerindeki itiraz davası dosyası Rize İdare Mahkemesi’ne gönderilmek üzere teslim edilecek.

Kaynak: Seçil Türkkan / BirGün

    :

    :

    :

    :

    "Cengiz’in niyeti bakır değil altın" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete