8 bin nüfuslu beldeye 5'inci termik onayı!

Zonguldak'ın Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren 3 termik santral ve yapımı süren 1 termik santrala tepkiler sürerken, 5'inci santrale de onay verildi. Çevre savunucuları, beldenin termik cehennemine dönüştürüldüğünü söyledi
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi'ne bağlı 8 bin nüfuslu Çatalağzı Beldesi'nde faaliyet gösteren toplam bin 760 megavat gücündeki 3 termik santrale ilave olarak bin 300 megavatlık 4'üncü santralin yapımı sürerken, 660 megavatlık 5'inci santralin de yapılmasına onay verilmesi tepki çekti.

Çevre dernekleri, beldenin termik cehennemine dönüştürüldüğünü söyledi.

ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Çatalağzı'nda 2010 yılında 160 ve bin 300 megavatlık 2 termik santral kuran Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş., şimdi bin 300 megavatlık 3'üncü termik santralin inşaatını sürdürüyor.

1946 yılında Türkiye'nin 2'nci büyük termik santrali olarak kurulan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'ni (ÇATES) geçen yıl devletten 350 milyon dolara alan Elsan Elektrik Gereçleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ise şimdi 660 megavatlık 2'nci üniteyi kurmak için başvurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, başvuruyu kabul etti ve ÇED süreci başladı.

'BİR SANTRALI DAHA KALDIRMAZ'

Belediye Başkanı Adnan Akgün, "Bilimsel verilere baktığımızda bölge yeni bir termik santrali kaldıracak durumda değil. Çatalağzı'nın alt yapısı hep iflas etti. Biz artık termik santral istemiyoruz" diye konuştu.

'İNSANLARI KANDIRIYORLAR'

Çatalağzı Çevre Koruma Derneği Başkanı Kadir Orhan, Zonguldak'ta 1 yılda yakılan kömürün termik santrallerde bir haftada yakıldığını belirterek, "Bu yaktığı kömür ile zaten bir çevre kirliliği yaratıyor santraller.

Burada önce insanları fakirleştirip muhtaç hale getiriyorlar. Taktikleri bu. Sonra, 'Biz sizin bu ihtiyaçlarınızı karşılıyoruz. İş vereceğiz, aş vereceğiz' diye insanları kandırıyorlar" dedi.

'TERMİK SANTRAL İSTEMİYORUZ'

TEMA Zonguldak İl Temsilcisi Berran Aydan da Çatalağzı'nın termik cehennemine dönüştürüldüğünü belirterek, "Biz artık bu bölgede, Zonguldak’ta tek bir santral istemiyoruz. Kurdurmamak için de diğer sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

    :

    :

    :

    :

    "8 bin nüfuslu beldeye 5'inci termik onayı!" hakkında Tweetler

    DİĞER ÇEVRE HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete