20 kilometrelik uzay asansörü

Kanada asıllı Thoth Technology adlı şirket, 20 kilometre uzunluğundaki 'uzay asansörü' projesinin patentini satın aldı
Uzaya yolculuk yepyeni bir aşamaya giriyor: Uzay asansörü! Proje ise, Kanadalı Thoth Technology şirketine ait. Asansör, ‘uzay manzarası’ görmek isteyen turistleri ağırlayacak.

20 kilometre uzunluğunda olması planlanan ‘uzay asansörü’nün, roket kullanımını azaltacağı öngörülüyor. Ancak dünyanın alçak yörüngesine ulaşılabilmesi için, en az 200 kilometre uzunluğunda bir asansör olması gerekiyor. Uzay asansörü’nün 10 yılda inşa edileceği ve 5 milyar dolara malolacağı tahmin ediliyor.

Uzay asansörünün mucidi Ben Quine, projeyle ilgili 2 soruna dikkat çekiyor: İlki uzayda inşaat yapılması, ikincisi meteorlar ve doğrudan güneş ışığının yapıya gelmesi. Quine ayrıca, atmosferdeki yıldırım ve kasırga tehlikelerine de dikkat çekiyor. Ancak Ben Quine, asansörün en tepesinden dünyanın mavi tabakasının görülebileceğini ve bunun unutlmaz bir deneyim olacağını da sözlerine ekliyor.

Şirketin CEO’su Caroline Roberts ise, uzay seyahatlerinde harcanan yakıt miktarını yaklaşık yüzde 30 civarında azaltacak ‘uzay asansörü’ projesinin, uzay taşımacılığında ciddi adımalar atan SpaceX’in yeniden kullanılabilir roket projesinden daha kullanışlı olacağını iddia ediyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama yayınlayan firma, projenin hayata geçmesinin ardından 20 km uzunluğundaki asansör yardımıyla astronotların kulenin tepesine çıkacağını burada bekleyen araçlar ile kısa sürede yörüngeye ulaştırılacağının altını çiziyor.

Thoth Technology’nin gökyüzü ve yüksek yapılarla ilgili tek projesi bu değil. Dubai’de 830 metre uzunluğundaki Burç Halife, şu an ‘dünyanın en uzun binası’ ünvanını taşıyor. Thoth ise 5 yıl içinde, 1,5 kilometre uzunluğunda bir bina inşa edecek.

Kaynak: sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "20 kilometrelik uzay asansörü" hakkında Tweetler

    DİĞER BİLİM & TEKNOLOJİ HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete