​TBMM'de seçim günü

TBMM Başkanlığı seçiminin ilk iki turu bugün yapılıyor.
Saat 15.00’te toplanacak TBMM Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapılacak. Adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor. Meclis dağılımına göre bugün başkan seçilmesi beklenmiyor.

4 İSİM YARIŞACAK

Meclis Başkanlığı için AKP’den Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, CHP’den Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP’den İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP’den ise Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak.

AKP: İsmet Yılmaz (AKP’nin 258 milletvekili bulunuyor)
CHP: Deniz Baykal (CHP’nin 132 milletvekili bulunuyor)
MHP: Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP’nin 80 milletvekili bulunuyor)
HDP: Dengir Mehmet Fırat (HDP’nin 80 milletvekili bulunuyor)

İLK TURDAN SONUÇ ÇIKMAZSA NELER OLACAK?

MUHALEFET CEPHESİ

Önceki yasama döneminde İç Güvenlik Paketi ve HSYK Kanunu görüşmelerinde AKP'ye karşı blok olarak hareket eden CHP, MHP ve HDP'nin Meclis Başkanlığı seçiminin 4. turunda "örtülü" işbirliğine gidebileceği ve her iki partinin de seçimin son tura kalması halinde CHP adayı Deniz Baykal'a oy verebileceği konuşuluyor.

AKP-MHP

AKP'nin 3. turdan itibaren MHP adayı İhsanoğlu'nu destekleyerek koalisyon ortaklığı için sıcak mesaj verebileceği iddia ediliyor.

AKP-CHP

İ
ki gün içinde AKP ile CHP arasında koalisyon ortaklığına yönelik gelişme sağlanırsa, AKP'nin Baykal'a oy verebileceği ileri sürülüyor.

KİLİT ROL "ONLARIN" OYLARINDA!

SON TUR

Muhalefet partilerinin Deniz Baykal üzerinde ittifak kurması ihtimaline karşı önceden belirlenecek AKP'li 60 milletvekilinin 3. turda HDP adayı Fırat'a oy vereceği de konuşulan iddialar arasında. Böylece son tura AKP ile HDP adaylarının kalması sağlanacak. MHP, Fırat'a oy vermeyeceğinden son turda AK Parti adayı İsmet Yılmaz Başkan seçilecek.

ÇEKİLME

AKP'nin "60 oy" taktiğini devreye sokacağının hissedilmesi halinde, HDP'li Fırat'ın ilkesel bir duruş sergileyerek 3. tura girmeden adaylıktan çekilebileceği de konuşuluyor. Kaynaklar bu durumda Fırat'ın yerine en yüksek oyu alan üçüncü adayın yarışa dahil olacağına işaret ediyor.

SALONA GİRMEME

Son tura Yılmaz ile Baykal'ın kalması halinde MHP ve HDP'li vekiller iki adaya da oy vermek istemezlerse, salona girmeyebilirler. Bu durumda AKP adayını desteklememiş olurlar, ama sonuçta ipi AKP adayı Yılmaz göğüsler.

    :

    :

    :

    :

    "​TBMM'de seçim günü" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete