Gürsel Tekin: Reza Zarrab canını ve malını korumak için ABD'yle anlaştı

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin önemli açıklamalarda bulundu.
CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, başkanlık sisteminden Reza Zarrab'a, MİT TIR'ları davasından erken seçime kadar pek çok konuda açıklamalarda bulundu.

Sözcü'den Nil Soysal'ın sorularını yanıtlayan Tekin şunları söyledi:

“GENEL BAŞKANLIĞA TALİP OLUNMAZ, ADAY GÖSTERİRLER”

“Ben koltuğa mahkum bir siyasetçi hiç olmadım. Dün genel sekreterdim, bugün İstanbul milletvekiliyim. Genel başkanlık koltuğuna talip olunmaz, sizi aday gösterirler. Belki bir gün o da olur”

“AKP İKTİDARI FİİLEN BİTMİŞTİR”

- “Er­ken se­çim Tür­ki­ye­’nin al­tı­na di­na­mit koy­mak­tır!” Bu­nu 7 Ha­zi­ran son­ra­sın­da SÖZ­CÜ­’ye ver­di­ği­niz rö­por­taj­da siz söy­le­miş­ti­niz. Bu­gü­nün so­ru­su ise şu: Tür­ki­ye na­sıl kur­tu­lur?

30 yıl­dır si­ya­set ile içe içe olan bi­ri ola­rak şu­nu söy­le­me­li­yim, Tür­ki­ye si­ya­si ta­ri­hi hiç­bir dö­ne­min­de bu ka­dar so­run­la ve böy­le bü­yük bir çö­züm­süz­lük­le kar­şı kar­şı­ya kal­ma­dı. Ön­gö­rü­süz ve çap­sız po­li­ti­ka­lar­la bi­lin­me­ze sü­rük­le­ni­yo­ruz. Son 6 ay­da ül­ke­nin kal­bin­de pat­la­yan 5 bom­ba, on­lar­ca ka­yıp, do­ğu­da ta­bi­ri ca­iz­se sü­ren bir iç sa­vaş, on­lar­ca şe­hit, oku­la gi­de­me­yen yüz­ler­ce ço­cuk, IŞİ­D’­in git­tik­çe vah­şi­le­şen ey­lem­le­ri ve yü­re­ği­min say­ma­ya el ver­me­di­ği da­ha ni­ce olay… Tür­ki­ye­’nin bu so­run­la­rı­na çö­züm ara­ya­ca­ğı­mı­za kom­şu ül­ke­le­rin so­run­la­rı­na da el at­tık. Önü­müz­de­ki bu tab­lo ik­ti­da­rın fii­len bit­ti­ği­nin ka­nı­tı­dır.

“EN KI­SA TAK­VİM ACİ­LEN İŞ­LE­ME­Lİ”

- “Bu de­fa er­ken se­çim şart” mı di­yor­su­nuz?
Ta­ri­hte so­run ya­ra­tan­la­rın o so­ru­nu çöz­dü­ğü gö­rül­me­miş­tir. Bu ne­den­le ik­ti­dar par­ti­si par­la­men­ter sis­te­me kar­şı ta­kın­dı­ğı gar­dı in­di­rip, 4 si­ya­si par­ti­yi bir ara­ya ge­ti­re­rek ive­di­lik­le te­rö­rü araş­tır­ma ko­mis­yo­nu oluş­tur­ma­lı­dır, bu bir. İkin­ci­si; dış po­li­ti­ka­da aci­len tu­tum de­ğiş­ti­ril­me­si ge­rek­li­li­ği­dir. Tür­ki­ye Or­ta­do­ğu­’da ev hap­si­ne mah­kûm edil­miş du­rum­da… Av­ru­pa­’y­la ise in­san ha­ya­tı üze­ri­ne pa­zar­lık ya­par olduk. Mül­te­ci­le­ri si­ya­si kal­kan ola­rak kul­la­nan, ra­di­kal İs­lam­cı ör­güt­ler­le iliş­ki­si­ni açık­la­ya­ma­yan bir ül­ke ola­rak so­run­la­rı de­ğil say­gın­lı­ğı­mı­zı sı­fır­la­dık. Par­la­men­to­da so­run­la­rın üs­te­sin­den gel­mek için bir güç bir­li­ği ser­gi­le­ne­mi­yor­sa ya­pıl­ma­sı ge­re­ken şey net; erken seçim.

- En er­ken “er­ken se­çim” için ön­gö­rü­nüz ya da öne­ri­niz ne­dir?
Müm­kün­se he­men. Ana­ya­sa­nın ön­gör­dü­ğü en kı­sa tak­vim aci­len iş­le­me­li. Ya­kın ge­le­cek­te bi­zi çok cid­di so­run­lar bek­li­yor. Keş­ke par­la­men­to­da ye­ni bir ya­pı­lan­ma ola­bil­se di­yo­rum ama bu­nun ola­ma­ya­ca­ğı­nı gö­rü­yo­rum. O ne­den­le ba­na gö­re en er­ken bir er­ken se­çim şart, hat­ta ka­çı­nıl­maz­dır. Bu­nun için 7 Ha­zi­ra­n’­ın yıl­dö­nü­mü olan ha­zi­ran ayı bi­le geç ola­bi­lir.

“HER­KES BİR­Bİ­Rİ­Nİ KAN­DI­RI­YOR”

- Cum­hur­baş­ka­nı da baş­kan­lık ko­nu­sun­da ıs­rar­lı. Er­ken se­çim ye­ri­ne re­fe­ran­du­ma git­me ih­ti­ma­li de yok mu siz­ce?

İs­ter tam, is­ter ya­rı baş­kan­lık, adı­na ne der­se­niz de­yin ben Tür­ki­ye­’de baş­kan­lık sis­te­mi­nin müm­kün ol­du­ğu­nu dü­şün­mü­yo­rum. He­le he­le hu­ku­kun, öz­gür­lük- ­le­rin ve de­mok­ra­si­nin ayak ba­ğı sa­yı­la­rak ra­fa kal­dı­rıl­dı­ğı bir dö­nem­de; bı­ra­kın CHP, MHP ve HDP’­yi, en baş­ta AK­P’­li­le­rin böy­le bir de­ği­şi­me izin ve­re­ce­ği­ni dü­şün­mü­yo­rum. Çün­kü on­lar da kar­şı kar­şı­ya ol­du­ğu­muz tab­lo­nun far­kın­da… Bu ne­den­le baş­kan­lık tar­tış­ma­la­rı­nı ak­lı­mız­dan çı­ka­ra­lım.

- Baş­ba­kan, AKP’nin baş­kan­lık sis­te­mi odak­lı ye­ni ana­ya­sa ça­lış­ma­la­rı­nı baş­lat­tı. Ma­yıs-Ha­zi­ran gi­bi TBMM’­ye su­na­cak­lar­mış…
Bü­tün bun­lar işin hi­kâ­ye ta­ra­fı. Her­kes bir­bi­ri­ni kan­dı­rı­yor.

- Peki do­ku­nul­maz­lık­lar? 
Sa­yın Da­vu­toğ­lu Av­ru­pa Bir­li­ği sü­re­ci ile il­gi­li ola­rak Brük­se­l’­e gi­dip ge­li­yor, ma­lu­mu­nuz. AB’­nin par­ça­sı ola­cak­sa­nız, AB’­nin te­mel­le­ri­ni oluş­tu­ran kri­ter­- le­re uya­cak­sı­nız. Sa­yın Da­vu­toğ­lu sa­ray ile Brük­sel ara­sın­da sı­kı­şın­ca, ken- ­di­ne gö­re ça­re­ler ara­ma­ya baş­la­dı. Do­ku­nul­maz­lık­la­ra iliş­kin 500 ra­ka­mı­nı te­laf­fuz edin­ce aha­li 550 ve­kil zan­net­ti. Oy­sa onun gün­de­min­de sa­de­ce 506 dos­ya var. Ve bu 506 dos­ya­ya ba­kı­yo­ruz; ara­ların­da ne yol­suz­luk dos­ya­sı var, ne hır­sız­lık dos­ya­sı… O üç ba­ka­nın dos­ya­la­rın­dan iz yok! Biz di­- yo­ruz ki; do­ku­nul­maz­lık­la­rı­nı kal­dı­ra­lım, sa­de­ce kür­sü do­ku­nulmaz­lı- ­ğı­mız ol­sun. Ne­den kor­ku­yor­lar, neyi saklıyorlar? As­pi­rin te­da­vi­siy­le do­ku­nul­maz­lık kal­dı­rı­la­maz. Bypass yap­mak la­zım.

- Pe­ki AKP’nin ye­ni te­rör ey­lem pla­nı çer­çe­ve­sin­de, çö­züm sü­re­cin­de ol­du­ğu gi­bi ye­ni bir pa­zar­lık ola­bi­lir mi?
Te­rör­le mü­ca­de­le et­mek için an­lık is­tih­ba­rat an­laş­ma­la­rı ol­du­- ğun­dan bah­se­di­yor­lar­dı. Me­rak edi­yo­rum bu an­laş­ma­lar ki­min­le? Rus­ya ile düşmansınız. Or­ta­do­ğu’da­ki bütün ül­ke­ler­le düş­man­sı­nız. Ame­ri­ka ile kav­ga edi­yor­su­nuz. Av­ru­pa ile ce­bel­le­şi­yor­su­nuz. Kim kal­dı ge­ri­ye? Ali­ce Ha­ri­ka­lar Di­ya­rı­’n­da­ki tav­şan­la mı an­laş­ma yap­tı­lar? Sa­yın Ahmet Da­vu­t- oğ­lu­’n­dan ce­sur bir dav­ra­nış bek­li­yo­ruz ama ma­ale­sef gö­re­mi­yo­ruz. Bir dik duruş bekliyoruz. Mü­te­ma­di­yen mağ­dur bir li­der. “Fet­hul­lah bi­zi kan­dır­dı. Ce­ma­at bi­zi kan­dır­dı. Irak bi­zi kan­dır­dı. Çö­züm sü­re­cin­de PKK bi­zi kan­dır­dı.” Bu ka­dar kan­dı­rı­la­bi­len, kan­dı­rıl­ma­ya mü­sa­it bir hü­kü­met ola­bi­lir mi? Ya­rın ki­me ka­na­cak­lar me­rak­la bek­ler ol­duk.

REZA ZARRAB CANINI VE MALINI KORUMAK İÇİN ABD’YLE ANLAŞTI

- Re­za Zar­ra­b’­ın AB­D’­de gözaltına alınıp, tutuklanmasını na­sıl yo­rum­la­dı­nız? Ken­di ken­di­ni ya­ka­lat­tı iz­le­ni­mi ağır ba­sı­yor…
200 mil­yar do­lar… Kim­se ha­ya­tın­da böy­le bir pa­ra­yı bir ara­da gör­me­miş­tir. De­mek is­te­di­ğim; 200 mil­yar do­la­rı yö­ne­ten bir şah­sın da bir “’­üst ak­lı­” ol­du­ğu­dur. Bu üst akıl bu­ra­da­ki meb­la­ğın hız­la eri­di­ği­ni, ik­ti­da­rın ka­çı­nı­la­maz çö­kü­şüy­le de ken­di­si­ni ko­ru­ya­ma­ya­ca­ğı­nı çok net ola­rak gö­rü­yor­dur. Bu nok­ta­dan ha­re­ket­le Zar­ra­b’­ın an­laş­ma­lı ola­rak AB­D’­ye git­ti­ğin­den bah­se­di­le­bi­lir. Ak­si tak­dir­de ya­rın ola­sı bir ik­ti­dar de­ği­şi­min­de İra­n’­a tes­lim edil­me ris­ki var çün­kü… Dü­şü­nün, böy­le bir du­rum­da hem ma­lı gi­de­cek, hem de ca­nı… Ca­nı­nı kur­tar­mak, ma­lı­nı da ola­bil­di­ğin­ce ko­ru­mak için an­laş­mış gi­bi gö­zü­kü­yor. Şu­nu unut­ma­mak la­zım; pa­ra sa­hip­le­ri pa­ra­la­rı­nı ta­kip eder­ler. Bir şa­hıs 200 mil­yar do­lar gi­bi çok önem­li bir pa­ra tra­fi­ği­ni yö­ne­ti­yor­sa, ül­ke de pa­ra­sı­nın ne­re­ye gi­dip git­me­di­ği­ni her­hal­de iz­ler di­ye dü­şü­nü­- yo­rum. Önü­müz­de­ki gün­ler­de sür­priz­le­re ha­zır ol­ma­mız la­zım.

RÖPORTAJIN TAMAMI İÇİN TIKLAYIN...

Kaynak: Nil Soysal - sozcu.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Gürsel Tekin: Reza Zarrab canını ve malını korumak için ABD'yle anlaştı" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete