​AKP'nin Anayasa planı belli oldu

Kurtulmuş, CHP'nin masaya dönüş için şartlarını açıkladığı yeni anayasa çalışmaları için "Uzlaşamazsak AK Parti olarak teklifimizi sunarız” dedi.
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

"HDP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılması tartışmasında nasıl bir yöntem izleneceğine" ilişkin bir soru üzerine Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Bu meseleyi bir siyaset aracı olarak görmemek lazım. Biz asla böyle görmeyiz. Siyasette güç elde etmek için kullanılacak bir mekanizma olarak görmeyiz. Dokunulmazlıklar parlamentonun gücünü korumak amaçlı geliştirilmiş bir araçtır. Tek başımıza AK Parti olarak karar vermeyiz. Demokrasiyi korumak için atılması gereken bir adım” diye konuştu.

“Batı'ya nasıl anlatırız tartışmaları için ne dersiniz?” şeklindeki bir soru üzerine de, “Doğru adımları ortaya koyarsak bu zaten anlatılır. Batı demokrasilerinde de teröre destek veren hiç kimse parlamentoların içerisinde yer alamaz” dedi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Kurtulmuş, “Yeni anayasa çalışmaları... 4 partili bir masa zor görünüyor. Anayasa konusunda ne yapacaksınız?” yönündeki bir soru üzerine de “Siyasetin böyle enteresan cilveleri var. Bir takım siyasi oyunlarla millete karşı bir algı oluşturacaksınız ama bir de realite var. Sivil anayasa bütün siyasilerin boynunun borcudur. Mesele sayı değil meselesi değil konsensus oluşturmaktır. Yeni anayasa yapılması Türkiye'de su kadar ekmek kadar ihtiyaçtır. Belli bir süre oturur çalışırız uzlaşamazsak AK Parti olarak teklifimizi sunarız” ifadelerini kullandı.

Darbe mevzuatının temizlenmesi konusunun Anayasa çalışmaları ile paralel götürülmesinden yana olup olmadığına ilişkin bir soruya da Numan Kurtulmuş, “Adı üstünde anayasa. Bütün mevzuatın anası burası. İki ayrı komisyonla bu çalışmalar yürütülebilir” yanıtını verdi.

VİZESİZ DOLAŞIM

Avrupa Birliği’nin Türkiye'ye vize serbestisi tanıyıp tanımayacağına yönelik açıklamalarda da bulunan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, “Atılması gereken adımlar var bunların bir kısmı atıldı. Haziranda inşallah vizesiz dolaşım hakkını alacağız” dedi.

CEMEVLERİ

“Hükümetin eylem planındaki Alevi düzenlemesi... Nasıl bir düzenleme yapılacak? Cemevlerinin ibadethane olması net ifadelerle girecek mi yasal mevzuata?” sorusuna da Kurtulmuş, “Son noktaya doğru geliyor. Türkiye'nin hassas konularından birisi. Türkiye'de herkes kendi inancını rahat şekilde yaşayabilsin. Alevi vatandaşlarımız da bu ülkenin asli unsurudur” dedi.

DÜNDAR  VE GÜL KARARI

,Numan Kurtulmuş, son olarak, “Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) gazetecilerle ilgili kararı... AYM'ye bireysel başvuruyu sınırlayacak bir hazırlık var mı? şeklindeki bir soru üzerine de, “AYM kararları üzerinde tartışılması bile Türkiye'nin gerçekten bir hukuk devleti olduğunu ortaya koyan bir meseledir. AYM'ye bireysel başvuru hakkını veren Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıdır. Bu süre içerisinde AYM görüşünü ifade etmiştir ve bu karardan önce hiçbir siyasiden bu dosya ile ilgili hiçbir görüş belirtilmemiştir” şeklinde konuştu. 

    :

    :

    :

    :

    "​AKP'nin Anayasa planı belli oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete