Günün Videosu

Deprem yaklaşıyor tedbir şart

Milletvekili Faik Öztrak, 4 fay hattında biriken gerginliklerin Türkiye’yi tehlikeli bir noktaya götürdüğünü söyledi.
CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, 4 fay hattında biriken gerginliklerin Türkiye’yi tehlikeli bir noktaya götürdüğünü, çıkış için “yeni bir siyaset” anlayışına ve “yeni bir büyüme ve paylaşım” modeline ihtiyaç olduğunu söyledi.

Öztrak, hükümetin uyguladığı ayrıştırıcı politikalarla “toplumda”, çift başlı yönetim nedeniyle “kurumsal yapıda”, yanlış dış politika nedeniyle “komşularla ilişkilerde”, borçla çarkları döndüren anlayışla “ekonomide” ciddi gerginlikler biriktiğini vurguladı. Gerekli tedbirler alınmazsa ülkenin bu 4 fay hattında “tarihin en büyük depremlerinden birine” adım adım yaklaştığı uyarısında bulunan Öztrak şu noktalara dikkat çekti:

SERVET BELLİ ELLERDE

- Dünyada ve ülkemizde gelir dağılımındaki adaletsizlikler ekonomileri ‘sürdürülemez’ noktaya getirdi. 2002’de Türkiye’deki en zengin yüzde 1’lik kesim milli servetin yüzde 39’una sahipken; 2014’te bu oran yüzde 54’e çıkmış. Servet belli ellerde toplanıyor.

- Bu manzara çocukken oynadığımız misket oyununu hatırlatıyor. Tüm misketler tek elde toplanırsa oyun biter. Ekonomide de gelir dağılımı adaletsizliğinin arttığı ve servetin tek elde toplandığı bir ortamda oyunun devamı için misketlerin yeniden dağıtılması gerekiyor.

- Zenginden daha fazla vergi alıp yoksulun vergi yükünü hafifleteceksiniz. Kamu eliyle yandaş zengin yaratmaktan vazgeçeceksiniz. Sosyal destekleri artıracak ve toplumda bir talep tabanı yaratacaksınız. Böylece çarklar dönecek, üretim ve refah artacak.

- Yapılması gereken önce toplumdaki ‘yeni siyaset’ ile ayrışmayı sona erdirerek bir politika alanı yaratmak, eş zamanlı olarak yeni paylaşım ve büyüme modeliyle ekonomiyi tahkim ederek memleketi düze çıkarmaktır. Fakat vaktimiz kısıtlıdır. Türkiye derhal harekete geçmek ve topluma umut olacak tedbirleri almak zorundadır.

SİYASET UMUT OLAMIYOR

Faik Öztrak, dünya ve Türkiye’nin kritik bir dönemden geçtiğini söyledi. Öztrak, “Sıkıntılı durumdan çıkış için Türkiye’nin ‘yeni bir siyaset’ anlayışına, ‘yeni bir büyüme ve bölüşüm modeline’ ihtiyacı var. Bunların müzakere edileceği adres de kuşkusuz parlamentodur” dedi.
Yeni siyaset anlayışının, insanları ayrıştırmak yerine kucaklayan anlayışı olduğunu dile getiren Öztrak, “Toplumsal gerilimin azaltılmasını sağlamak için ülkemizin ayrıştırmaktan oy devşiren anlayışı terk etmesi gerekir. ‘Yeni ekonomi’ modelinin temelinde ise ‘yeni büyüme’ ve ‘yeni paylaşım’ yatıyor” diye konuştu.

 Kaynak: Başak Kaya | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Deprem yaklaşıyor tedbir şart" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete