​'Olası depremde İstanbullu AVM'ye koşacak'

CHP'li Yarkadaş İstanbul'da afet toplanma yeri olarak belirlenen alanların imara açılmasını TBMM'ye taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, İstanbul’da imara açılan "afet toplanma alanları" ile ilgili olarak, Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi.

‘DEPREM TOPLANMA ALANLARI AVM VE LÜKS SİTE OLDU!’

Türkiye yüz ölçümünün yüzde 42’si birinci derece deprem bölgesinde. Başta İstanbul olmak üzere büyük kentlerin çoğu büyük deprem riski tehdidi altında. 1999 yılında yaşanan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği Gölcük depreminden sonra bazı tedbirler hayata geçirildi. Bunların başında da deprem toplanma bölgeleri geliyordu. Ancak o alanlar sessiz sedasız imara açıldı. Konuyu gündeme getiren CHP’li Yarkadaş, “17 Ağustos depremi sonrası toplanma alanı olarak ilan edilen alanların 300’e yakının imara açıldığını ifade ederek, bu kadar toplanma alanı hangi yetkiyle imara açılmıştır bunları öğrenmek istiyoruz” dedi.

‘İSTANBULDA YAŞAYANLARIN YÜZDE 84’ÜNÜN BARINACAK YERİ YOK!’

Olası bir afet ya da deprem durumunda İstanbul’da yaşayanların yüzde 84’ünün barınacak yerinin olmadığının araştırmalarla ortaya çıktığını ifade eden Yarkadaş, “İstanbul ili çok ciddi sıkıntıların içerisine girmiş durumda. Jeoloji Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve diğer teknik kuruluşlar İstanbul için alarm zillerini çalmakta. Bilinçsiz yapılaşma ve imara açılan alanlar vatandaşları nefes alamayacak duruma getirdi. Olası bir deprem sonrası için toplanma alanı olarak belirlenen bölgelerin imara açıldığını başka hiçbir ülkede göremezsiniz. Buradan yetkilileri uyarıyorum, bu rant ve talan zihniyetine artık ‘dur’ deyin.” şeklinde konuştu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunulan soru önergesi şu şekilde:

“17 Ağustos depremi, tüm Marmara Bölgesi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilmiş; resmi raporlara göre, 17.480 ölüm, 23.781 yaralı, 505 kişi ise sakat kalmıştır. Resmi olmayan bilgilere göre ise yaklaşık 50.000 ölüm, ağır-hafif 100.000'e yakın kişi yaralanmıştır. Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16 milyon insan, depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir.

17 Ağustos depremi sonrasında İstanbul için 480 boş alan, afet toplanma yeri olarak belirlenmiştir. Bu alanlar ileride dolmaması için boş kamu arazileri ve parklar seçilmişti.

Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen ancak daha sonra yapılaşmaya açılan alanların bazıları şu şekilde ifade edilmektedir:

Ali Sami Yen (Şişli), Anthill (Şişli), Starcity Outlet Center (Bahçelievler), Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Forum İstanbul (Zeytinburnu), Kiptaş Ünalan Evleri (Üsküdar), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), TOKİ Avrupa Konutları (GOP), Kemalpark evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş)

Bu çerçevede;

- İstanbul’da toplanma alanı sayısı kaçtır? Bu toplanma bölgelerinin ilçelere göre dağılımı nedir?

- Acil barınma imkânı sağlayacak olan bu toplanma alanlarının kapasitesi kaç kişidir?

- Yukarıda isimleri geçen bölgeler dışında 2002-2016 yılları arasında imara açılan toplanma, tahliye ve barınma alanı var mıdır? Varsa hangi amaçla imara açılmıştır?

- Yukarıda isimleri geçen ve Acil Eylem Planı başlığında boş alan olarak tutulacağı bilgisi verilen alanların imara açılma gerekçesi nedir?”

    :

    :

    :

    :

    "​'Olası depremde İstanbullu AVM'ye koşacak'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete