Aile Bakanı'nın Osmanlı sevdası

Kadın cinayetleri korkunç boyutlara ulaşmışken Aile Bakanı çözüme odaklanmak yerine bakın ne ile uğraşıyor...
 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da Osmanlı sevdasına kapıldı. Bakanlığın yayın organı Aile Dergisi'nin son satısında 'külhanbeyleri ve nasıl haraç aldıkları' anlatıldı. Yazıya bir de argo sözlük eklendi.

Sözlükte 'rüşvet' anlamına gelen 'kaparoz' ile 'çirkefleşmek' anlamına gelen 'keriz etmek' kelimeleri dikkat çektiOsmanlı hayranlığı Aile Bakanlığı'na sıçradı.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, yayın organı ''Aile'' Dergisi'nde Osmanlı döneminin haraççıları ''külhanbeyleri'' işlendi. Külhanbeylerini öven bakanlık, ''Osmanlı'daki yetim dayanışması ve kardeşliğin örneği'' tanımını yaptı.

Aile Dergisi'nde, külhanbeylerinin yaşam koşullarından söz ederken, ''işi tıkırında olan dükkanlara musallat olmak'' ve ''para vermeyen zenginlere sataşmak'' gibi özelliklere yer verildi.

'SOKAK ÇOCUKLARI GİBİ'

Makalenin en dikkat çeken bölümlerinden biri, külhanbeylerin kullandığı argo sözcüklere yer verilmesi oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'ın yayınladığı sözlükte, rüşvet kelimesinin argo karşılığı olarak 'kaparoz' gösterildi.

Dergide, külhanbeylerinin, Osmanlı'da yetim dayanışma ve kardeşliğinin güzel bir örneği olduğu savunularak, ''Külhanbeylik kurumu, bugünkü sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar örneğinin ilk uygulamalarından birisi sayılabilir'' denildi.

Makalede, külhanbeyliğin zamanla bozulduğu ve halkı rahatsız eder hale geldiği de vurgulandı.

'HARAÇ KESİYORLAR'

Makalenin en ilginç bölümü de, külhanbeylerin yaşam koşullarından söz edilirken, ''zorla haraç toplamaları'' adeta marifetmiş gibi anlatıldı. Makalede külhanbeylerin '''yaşam koşulları'' şöyle sıralandı: ''Güç durumdaki küçük çocuk ve kadınlara yardım, Hamallara yük indirme, bindirme sırasında yardım, lalalarıyla dolaşan ekabir takımından para istediklerinde para vermezlerse, onlara sataşabilirler, Yollardaki çamurları süpürmek. İşi tıkırında olan dükkanlara musallat olmak.''

AİLE DERGİSİ, KÜLHANBEYİ OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTI YAZDI

Aile Bakanlığı'nın dergisi Aile'de yer alan makalede, ''Külhana kabul edilme'' töreni de şu şekilde anlatıldı:

''Çocuklar önce külhan dilini öğrenirler, külhan yaşamına uygun tutum ve davranışları usta çırak ilişkisi içerisinde öğrenirlerdi.

Yaşları 10-14 arası olan külhanbeyler günlük yaşamlarında dışarıya iki kişi çıkarlardı. Külhanbeyler gündüz yiyecek toplar akşamları külhana dönerler.

Ocağın en son sakini gelince kapılar kapanır ve sofraya geçilir hep beraber yemek yenilirdi. Külhanbeyler on kişilik gruplara ayrılır ve her grup bir destebaşı tarafından yönetilirdi. Destebaşılar ise 'koca destebaşı'na bağlanırlardı.''

İŞTE DERGİDEKİ O ARGO SÖZCÜKLER:

-Astar etmek: Beklemek
-Camcı: Kurnaz
-Çiroz: Çelimsiz
-Gaco: Kadın
-Hacamat: Birisini bir kaç yerinden bıçaklamak
-Hasbi geçmek: Aldırmamak
-Kaparoz: Rüşvet
-Keriz etmek: Çirkefleşmek
-Kuskunu koparmak: Kaçmak
-Mostar: Fiyaka
-Nargile: Boşboğaz
-Papaz uçurmak: Eğlenmek
-Pestil: Sarhoş
-Zifosa bulamak: Kirletmek

    :

    :

    :

    :

    "Aile Bakanı'nın Osmanlı sevdası" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete