Levent Üzümcü: Bu çarka hizmet ederek mutlu olamam

Muhalif tavrı, Gezi Parkı eylemlerindeki etkinliğiyle Şehir Tiyatroları’ndaki işine son verilen, baskı ve sansürle karşılaşan oyuncu Levent Üzümcü, ödediği bedele rağmen ‘bu çarka hizmet ederek mutlu olamayacağı'nı söyledi.
Üzümcü, yeni kitabı ‘Boyun Eğme’yle tarihe bir not düşmek istediğini belirterek, üçüncü yıldönümüne girilen Gezi Parkı eylemleri için“Kimi için hâlâ bir yerde duruyor, kimi için ise üstüne sanki gaz falan atılırsa ortaya çıkacakmış gibi, ama ruhlar görünmez, o bir duygudur ve herkesin çok iyi bildiği gibi -inanışa göre değişir ama- ruhlar ölümsüzdür” yorumunu yaptı.

‘EN BÜYÜK SUÇ ÇETESİ'

Üzümcü, AKP’nin Gezi parkı eylemlerinden bu yana çok değiştiğini vurgularken, kitapta “Türkiye’nin yönetimi mafyoz bir mantıkla ‘reis’kültürüne boyun eğmiş durumda” görüşüne de şöyle açık getirdi: “Bu çete bir düzen. Mesela bu insanların aklanması için Meclis’e oylamaya gittiklerinde nasıl oy attıklarını hatırlıyoruz, şöyle fırlatıverdiler oylarını… Etrafta 25-30 yaşında çakallar dolaşıyor. Hangi açıklamalarla popüler olurum? Kimi yumruklatırsam daha güzel prim yaparım diye böyle bir legal mafya durumu yaşıyor Türkiye. Bu Türkiye’nin utancı. En üst düzeydekiler yalan söylüyor her gün.”

Üzümcü sözlerine şöyle devam etti: “Bu ülkenin tarihinin en büyük yolsuzluğu, ülke tarihinin gördüğü en büyük suç çetesi tarafından çok uzun süreden beri yaşatılıyor. Bunun hesabını Türk adaleti soramadı. Bunun hesabını o beğenmediğimiz ABD soracak. İşi zor ama, ‘Amerika büyük Türkiye’yi istemiyor’ densin de, bak sen o vakit o davalara.”

‘2016’da bu olmamalıydı’

Türkiye’nin aile şirketi gibi yönetildiğini belirten Üzümcü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AKP Olağanüstü Kurul’unda mesajının ayakta dinlendiği anda ‘Faşiz budur’ diye düşündüğünü belirterek, “O kimse hepimizin gözü önünde TBMM kürsüsüne çıkıp tarafsız kalacağına namusu ve şerefi üzerine yemin etti mi? O görüntüler her yerde var mı? Bundan daha net ne olsun artık.. Bu başka bir yapılanma. 2016 yılında bu kadar da olmamalıydı…” dedi.

Üzümcü’ye göre yine de bu böyle devam etmeyecek, ünlü oyuncu bu öngörüsünü de şöyle özetledi: “Pozitif duygular barındırmayan, düşmanlıklar üzerine kurulmuş, insanları birbirlerine düşman etmek üstüne kurulmuş hiçbir dönem devam etmez ki. Bu sistem bir şekilde, bir gün, insanlar tarafından yıkılır, yenisi yapılır, yenisini iyi yapmazsan o da yıkılır” 

‘Medya yoluyla yaratılan körlüğün bir parçası olamam’

Meslek hayatında iktidara muhalifliği nedeniyle uğradığı baskılara da değinen Üzümcü, “Daha sağlıklı bir hayatım var, gece gündüz setlerde koşturmuyorum. Bu korkunç düzen yıkılana kadar, yok olana kadar da böyle bir ihtimal gözükmüyor… Ondan sonra da ne yapacağımı oturup düşünürüm. Bugünkü iktidarın yarattığı bu düzene, bu çarka hizmet etmek istemiyorum” dedi.

Ünlü oyuncu, iktidarın ‘medya yoluyla yarattığı körlüğün’ bir parçası olmak istemediğini kaydederek ekledi: “Yugoslavya iç savaşından sonra kendilerine, ‘Gelen iç savaşı görmediniz mi?’ diye sorulan insanlar ‘Yooo her şey bir anda oldu, biz televizyonda dizi izliyorduk?’ demişlerdi. Kendimi biliyorum, bu çarka hizmet ederek mutlu olamam.”

Kaynak: Ceren Çıplak / Cumhuriyet Gazetesi
 

    :

    :

    :

    :

    "Levent Üzümcü: Bu çarka hizmet ederek mutlu olamam" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete