close

“10 bin polis topun ağzında“

Sözcü yazarı Saygı Öztürk emniyette yapılacak tasfiyeleri yazdı.
Saygı Öztürk bugün ki köşe yazısında polis teşkilatında yapılacak olan tasfiyeler için çıkarılan tasarıyı kaleme aldı. Öztürk yazısında bu tasarıyla 'Parti polisi dönemi'ne geçildiğini ve sadece 'cemaatçi' polislerin değil Solcu, Alevi ve yasadışı emirleri yapmayacakları bilinen polislerinde emniyetten tasfiye edileceğini beklirtti.
 
İşte Saygı Öztürk'ün o yazısı;
 
Bu köşenin okurlarına 19 Kasım’da “Parti polisi dönemine geçiliyor” demiş ve yasa tasarısıyla getirilen hükümlerin bazılarını aktarmıştık. İşte “tasfiye” amaçlı tasarı TBMM’ye sunuldu. Sanmayın gönderileceklerin hepsinin “Cemaatçi” olduğunu… Solcu, Alevi ve yasadışı emirleri yapmayacakları bilinenler de bu furyada gönderilecek.
MİT Yasası’nda da değişiklikler yapılmıştı. Yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruldu. İstihbarat elemanlarına sınırsız ve sorumsuz yetkiler verilirken, hukuki denetim ise tamamen devre dışı bırakılmıştı. Prof. Dr. İbrahim Cerrah’ın bu konuda hazırladığı kapsamlı raporda MİT’te oluşturulan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu’na tanınan “bağlayıcı/belirleyici karar alma yetkisi”yle yürütme ve yargı erklerinin ihlal edildiği belirtiliyor. İşte o rapordan ilginç bazı saptamalar:
 
Suriye ve İran modeli
 
“MİT Kanunu’nda yapılan değişikliklerin bazılarının İran’ın Devrim Muhafızları Ordusu ile Suriye’nin El Muhaberat gizli servisinin yapılanma ve yetkilerinden ilham alınarak hazırlandığı izlenimi var.
 
- Yasadaki bazı muğlak hükümler ‘işkence’ ve ‘faili meçhul cinayet’ gibi istihbarat örgütleri tarafından geçmişte kullanılmış olan hukuki ve insanlık dışı yöntemlerin yeniden kullanılacağı endişesini doğuruyor.
 
Yasada, MİT elemanlarına adeta bir tür dokunulmazlık veriliyor. Hangi suçu işlerlerse işlesinler MİT elemanları hakkında yargı kurumları tamamen etkisiz hale getiriliyor.
 
MİT elemanlarına her türlü hukuksuz dinleme, fişleme ve vatandaşlar arasında ayrımcılık yapma yetkisi veriliyor.
 
Yasa bu haliyle, MİT’in toplumsal yarara hizmet etmekten uzaklaşarak adeta bir siyasi partinin iktidarda kalmasına hizmet eden kuruma dönüştürülüyor.”
 
Eleştirilerden sadece birkaçını sıraladığım bu raporun yargı, üst düzey bürokratlara, emniyet mensuplarına ve değişik meslek gruplarına da gönderildiğini öğreniyorum. MİT ve emniyeti yakından tanıyan Cerrah’ın, MİT Yasası’nın “özgürlük, güvenlik” dengesi ve demokratik hukuk devleti açısından taşıdığını öne sürdüğü risklerle ilgili çalışması bu nedenle raporu daha da önemli hale getiriyor.
 
YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

 

    :

    :

    :

    :

    "“10 bin polis topun ağzında“" hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ