close

‘Kabataş’ın şıracısına’ gazetesinden tepki

Hürriyet Okur Temsilcisi Faruk Bildirici, Kabataş’ta Zehra Develioğlu’nun saldırıya uğradığını savunan İsmet Berkan’ı köşesine taşıdı.
Bildirici’nin yazısı şöyle:

“Günlerdir, Okur Temsilcisi olarak eleştiri sağanağı altındayım. Özellikle de sosyal medya üzerinden hem bana hem de Hürriyet’e eleştiriler, hatta tepkiler yağıyor.

Nedeni de Hürriyet yazarı İsmet Berkan’ın, Gezi olayları sırasında Zehra Develioğlu adlı başörtülü bir genç kadının Kabataş’ta tacize uğradığı iddiasının “gerçek” olduğunu savunan tweetler atmış olması.

"SİZ İZLEDİNİZ Mİ SORUSUNA..."

Berkan, 12 Haziran 2013 günü, “Çok ama çok acı bir öykü. Maalesef gerçek” diye yazmış; ardından da “Mobese görüntüleri dahil pek çok şey var, savunulur tarafı olmayan bir olay” tweeti atmıştı. “Siz izlediniz mi?” sorusuna da yine twitterda “evet” yanıtını vermişti.

Hatırlayalım, o günlerde Tayyip Erdoğan başta olmak üzere iktidar partisi ve destekçileri, bu iddiaları Gezi protestolarını karalama malzemesine dönüştürmüşlerdi. İktidar medyası ağız birliği etmişçesine hergün yeni abartılar da ekleyerek yinelediği bu iddiayı, eylemcilere yönelik polis şiddetini, ölümleri, yaralamaları perdelemek için kullanıyordu.

TV’DE DE TEKRARLADI

Bir Hürriyet yazarı olarak Berkan’ın o tweetleri atması Gezi eylemcilerinin itirazlarını geçersiz hale getirdi. Özellikle de “Görüntüleri gördüm” demesi, başörtülü kadına tacizin kanıtları olduğu izlenimi verdi.

Tweetlerle de kalmadı; Berkan, en son 6 Şubat 2014’te CnnTürk’te Enver Aysever’in programında tekrarladı Kabataş’taki taciz görüntülerini izlediğini:

“…Görüntüde tacize uğradığını söyleyen kadın kucağında bebeğiyle bir kalabalığın arasına giriyor. Sonra çocuk arabasının devrildiğini görüyorsunuz. Sonra kadın da çıkıyor dışarıya. Görüntü bu. Benim gördüğüm görüntülerden edindiğim kanaat orada bir şey olmuş.”

KANAL D GÖRÜNTÜLERİ YAYINLADI

Kanal D’nin bu görüntüleri yayınlamasının ardından İsmet Berkan hatalı olduğunu kabul etti. 15 Şubat 2014’te, Hürriyet’teki köşesinde “Kısa bir açıklama” başlıklı bir yazı kaleme aldı. “Bundan yedi ay önce kendimden o kadar da emin konuşmamalıydım, daha da önemlisi herhangi bir tarafında yer almadığım bir siyasi propaganda savaşının istemeden ortasında kalmamalıydım” dedi özetle.

NTV’deki programda da hatalı olduğunu söyledi; Kanal D’deki görüntülerin tweetlerde sözünü ettiği görüntüler olduğunu belirterek, “..Bende öyle bir kanaat oluşmuştu, taciz olduğuna yönelik o dönemde izlediğim zaman” dedi. T24’deki bir söyleşide de “Hata yaptığımın farkına vardım. Teyit etmeden böyle bir şey dememeliydim” diye konuştu.

YAZAR KİMLİĞİNİN SORUMLULUĞU

Bu eşi görülmedik polis operasyonun amacı neydi? Zehra Develioğlu’nun, polis ifadesinde anlattığı “kimisinin kafasında siyah renkli bantlar olan, erkek şahısların büyük kısmı üst tarafı çıplak kalabalık bir grubun, 1 Haziran 2013 tarihinde Kabataş’ta kendisini tokatlayıp yerde tekmeledikleri, türbanını çekip aldıkları, üzerine işedikleri ve bebek arabasını devirdikleri” iddiasını kanıtlamak! Onca gayrete rağmen, ne bir kanıt bulunabilmiş ne de bir tanık.

YÜZLEŞ VE ÖZÜR DİLE

O tweetleri neden, niçin, hangi görüntülere dayanarak yazdığını samimi bir dille okurlara açıklaması, yanlış yaptığına inanıyorsa da özür dilemesi en doğrusu…

Aksi halde bu eleştiriler sürüp gidecek. “

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
  • Yüksel Kutlu
    " Kabul edilen hata,kazanılmış zaferdir." Yüksel Kutlu - 23 Mart 2015 Bu konuda Gazeteci Metehan Demir'i kutlarım.Adam gibi özür diledi.Köpek tekmelediğini biliyoruz da bu yalancı tavrını sürdürmesine aklım ermiyor.Sanırım TRT ve havuz medyasında yer almanın bir yolu da bu olsa gerek.

:

:

:

:

"‘Kabataş’ın şıracısına’ gazetesinden tepki" hakkında Tweetler

DİĞER MEDYA HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete