Penguen'den Erdoğan davası açıklaması

Penguen Dergisi: "Basın özgürlüğü adına çok düşündürücü"
Penguen dergisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘işaret yaptılar’ ihbarı sonucu açılan davayla ilgili açıklama yaptı. Penguen dergisinden yapılan açıklamada, "Öncelikle çok üzgünüz. Bir karikatüre dava açılması, üstüne de davanın böyle bir cezayla sonuçlanması sadece karikatürist olarak değil, vatandaş olarak da bizi yaraladı.

Kapağımızda yer alan karikatürde hiçbir hakaret ögesi bulunmamasına rağmen böyle bir davanın açılmasını düşünce özgürlüğü adına çok zorlama buluyoruz, basın özgürlüğü adına da çok düşündürücü…

Biz içimizden geldiği gibi karikatürlerimizi çizmeye devam edeceğiz. Bu davanın özgür düşünceyi yıldırma gayretinin son örneği olmasını umuyoruz.



SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?


Kendini AKP sempatizanı olarak tanımlayan bir vatandaş, Başbakanlık İletişim Merkezi'ne yolladığı e-posta ile dergimizin 21 Ağustos 2014 günlü kapağına ilişkin bir ihbarda bulunmuş. İhbara göre karikatürde, köşke yeni seçilen Recep Tayyip Erdoğan'ın karşısında önünü ilikleyen görevli cumhurbaşkanına "parmaklarıyla top işareti yapmakta"ymış.

BİMER, bu ihbarı Savcılığa yönlendirince, kapak karikatürüyle ilgili soruşturma başlamış oldu. Önce çizerlerimiz Basın Savcılığı tarafından "hakaret" iddiasına karşı ifadeye çağrıldı ve savunmalarını verdiler, karikatürü "üzerinde ağır baskı bulunan basın özgürlüğünü savunmak amacıyla" çizdiklerini açıkladılar. Birkaç hafta sonra dava açıldığı haberini aldık. Savcılık hem konuşma balonlarındaki sözler, hem de "el çizimi"yle R.T. Erdoğan'a hakaret edildiğini iddia etmekte ve çizerlerimizin cezalandırılmasına istemekteydi.

Karikatür yayımlandığı sırada, cumhurbaşkanlığı yemini henüz edilmediği için, sadece kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması 19 Mart 2015 günü İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Çizerlerimiz savunma verdiler, siyasi eleştirilerini sahiplendiler, "ucuz" olarak niteledikleri "el hareketi" suçlamasını ise reddettiler. Karar duruşması 24 Mart 2015’e bırakıldı. O gün mahkeme, gerekçesiz kısa kararını verdi ve çizerlerimizi ayrı ayrı 11 ay 20 gün karşılığı, 7.000.-TL adli para cezasına çarptırdı.

Kararı temyiz edeceğimiz için süreç devam ediyor. Karikatürdeki hangi unsur nedeniyle ceza verildiğini ise ancak gerekçeli kararın açıklanmasından sonra öğreneceğiz" denildi.

    :

    :

    :

    :

    "Penguen'den Erdoğan davası açıklaması" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ