Sanata ve sanatçıya baskı Nisan'da rekor kırdı!

CHP Kültür ve Sanat Platformu Nisan 2015 Sansür Raporu’nu açıkladı.
KARŞI GAZETE | ANKARA

Ocak ayından bu yana, kültür- sanat alanındaki baskı ve sansür uygulamalarına ilişkin rapor hazırlayan CHP Kültür ve Sanat Platformu, Nisan 2015 raporunu açıkladı.

Kültür ve sanat alanından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş, raporun girişinde film festivallerinde yaşanan sansür uygulamalarına dikkat çekti.

"Bu yılki film festivallerinde yaşananlar bir skandaldı. Bu gibi skandallar sanat alanındaki gelişmeleri engellediği gibi, ülkemizi demokratik dünyadan ve evrensel sanat ortamından uzaklaştırmaktadır." değerlendirmesi yaptı.

NİSAN'DA, SANAT DÜNYASINDA  BUNLAR DA OLDU...

CHP raporunda yer alan, Nisan ayında yaşanan sansür ve baskı uygulamaları şöyle:

FİLM FESTİVALLERİNE SANSÜR...

• 34. Uluslararası İstanbul Film Festivali’ne katılacak tüm filmlerden ‘Kayıt- tescil ve Eser İşletme Belgesi’ istenmesi üzerine, festivalde gösterilmesi planlanan “Kuzey / Bakur” belgeseli gösterimden kaldırıldı; diğer belgeseller ve tüm  jüriler de festivalden çekilince, ulusal ve uluslararası yarışmalar iptal oldu; pek çok film gösterilemedi.

Yıllardır uygulanmayan bu yönetmelik hükmünün diğer festivallere de hatırlatılması üzerine, Dünya Kitle İletişimi Araştırma Vakfı’nca 26.’sı düzenlenen Ankara Uluslararası Film Festivali’nde 16 filmin yarışacağı Belgesel Film Yarışması ve 31 filmin yarışacağı Kısa Film Yarışması festival yönetimince iptal edildi. Ardından, diğer festivaller de belgesel ve kısa film yarışmalarını iptal etmek durumunda kaldı.

"UCUBE" HEYKEL DAVASI, BOYUT DEĞİŞTİRDİ...

• Heykeltraş Mehmet Aksoy, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ucube’ sözünden ötürü tazminata mahkûm edilmesinin ardından, “Haram parayı heykele yatırmam” dedi.

Erdoğan bu söz için de suç duyurusunda bulundu. Erdoğan 2011’de Kars’ta düzenlediği mitingde, İnsanlık Anıtı’na “ucube” demiş ve ardından anıt vinçle kaldırılmıştı. Aksoy ‘un açtığı davada Erdoğan,10 bin TL manevi tazminat ödemeye mahkum olmuştu.

KÜLTÜR BAKANI'NIN, ELEŞTİRMENE DAVA AÇTIĞI ÜLKE: TÜRKİYE...

• Sahne sanatları eleştirmeni Üstün Akmen’e bir köşe yazısında “hakaret ettiği” gerekçesiyle 10 bin TL’lik manevi tazminat davası açan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Akmen’e bu kez de 50 bin liralık bir dava açtı.

Akmen, 29 Ekim tarihli “TÜSAK Yasa Tasarısı, Meclis’e Varmadan Ortadan Kaldırılmalı” başlıklı yazısında “Sanatçılara eşi menendi görülmemiş işkence”, “kültürsüz kültür bakanı” gibi ifadeler kullanmış, bunun üzerine Bakan Çelik 10 bin TL’lik tazminat dava açmıştı.

RTÜK, DEMOKLESİN KILICI...

• RTÜK, “Kara Kutu” dizisinde bir bira markasının ürününün yerleştirildiği gerekçesiyle diziyi yayınlayan Kanal D’ye 700 bin lira ceza kesti.

Raporda, “Dizide, alkolün ‘gündelik hayatın bir parçası’, ‘gündelik hayatın sıkıntılarını hafifletici ve başa çıkmayı kolaylaştırıcı’ olduğu şeklindeki mesajların  izleyicilere verilmeye çalışıldığı görülmektedir” ifadeleri yer aldı.

Kurul “Öyle Bir Geçer Zaman ki” dizisindeki öpüşme sahnesi sebebiyle de Kanal D’ye iki defa kesmiş, kanal toplam 859 bin 486 TL para cezası ödemek zorunda kalmıştı.

GRUP YORUM KONSERİNE YASAK!

• Grup Yorum’un 12 Nisan Cumartesi günü Bakırköy Halk Pazarı’nda yapmayı planladığı “Bağımsız Türkiye” adlı konser önce valilikçe, ardından mahkemece engellendi.

İstanbul Valiliği'nin konseri yasaklamasının ardından, Grup Yorum avukatları aracılığıyla İstanbul 9. İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma davası açtı.

Dava dilekçesinde yasak kararının kanuna aykırı olduğu, mahkemenin acilen karar vermesi gerektiği belirtildi. İstanbul 9. İdare Mahkemesi başvuruyla ilgili kararını, Valiliğin savunmasını aldıktan sonra vereceğini belirtti.

HEM GRUP YORUM SOLİSTLERİ HEM DE HABERİ YAPAN MUHABİR GÖZALTINA ALINDI

Kararı “hukuksuzluk” olarak niteleyen Grup Yorum üyelerinden Ezgi Dilan Balcı ve Ali Aracı Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde eylem yapmak isterken gözaltına alındı. Eylemi takip eden Gözde Çağrı isimli muhabir de gözaltına alındı.

BERKİN'İN KLİBİNDEKİ SANATÇILARA "SUÇ İŞLEMEYE TAHRİK" SORUŞTURMASI!

•Gezi olaylarında yaralandıktan 9 ay sonra hayatını yitiren Berkin Elvan için, ‘Sanat Meclisi’, “Berkin için 11 Mart’ta hayatı durdur” sloganı ile bir video klip hazırladı.

Bu klipte yer alan 11 sanatçı hakkında yapılan şikayet üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu klibi inceledi.

İncelemenin ardından, sanatçılar (Mustafa Altıoklar, Zuhal Olcay, Cahit Berkay, Levent Üzümcü, Hüseyin Turan, Grup Yorum üyeleri, Sinan Tuzcu, Bülent Emrah Parlak, Efkan Şeşen, Tayfun Talipoğlu, Tarık Akan ve Şevval Sam) hakkında “suç işlemeye alenen tahrik” suçundan soruşturma başlatıldı.

İfade vermek üzere İstanbul Adliyesi’ne giden sanatçılar , kendilerine hakaret edildiği ve hedef gösterildikleri gerekçesiyle bazı yayın organlarından şikayetçi oldular.

'FAZIL SAY' YASAĞI,  KATAR'A KADAR ULAŞTI...

Muhalif tavrı nedeniyle pek çok kez AKP hükümetinin sansürüne hedef olan, dünyaca ünlü müzisyenimiz Fazıl Say’ın "İstanbul Senfonisi" adlı eserinin Katar'da bir konserde yorumlanması, Türkiye'nin Katar Büyükelçiliği tarafından engellendi.

OPERA VE BALE'DE TEPKİ ÇEKEN UYGULAMALAR...

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü’nce provaları yapılmış, kostüm ve dekorları tamamlanmış 4 eser ‘telif sıkıntısı’  gerekçesiyle programdan kaldırılırken, Genel Müdür Yardımcısı Cumhur Böler’in eşi İpek Mutaf Böler’in “Ninniler Günü, Kırmızı Pabuçlu Kız ve Sihirli Müzik” adlı eserine telif ödenmesine karar verildi.

Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Selman Ada, Cumhuriyet dönemi mimarisinin Ankara’daki en güzel örneklerinden biri kabul edilen ve 1933-1934 yıllarında inşa edilen tescilli Ankara Opera binasına, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayı olmadan ‘makam odası’ yaptırdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, metninde içki, aşk ve seksten söz edilen “CARMİNA BURANA” adlı kantatın İzmir Devlet Senfoni Orkestrası programından çıkartılmasını istedi.

AKM ÇÜRÜYOR...

Kültür ve Turizm Bakanlığı, tüm uyarılara karşın, yıkılmaya terk edilen İstanbul AKM’nin onarılarak hizmete sunulması yönünde herhangi bir girişimde bulunmadı.

karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Sanata ve sanatçıya baskı Nisan'da rekor kırdı!" hakkında Tweetler

    DİĞER KÜLTÜR & SANAT HABERLERİ