close

Yoksa kadına yönelik şiddet arttı mı?

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadına yönelik şiddet araştırmasının sonuçlarını gizliyor mu?
KARŞI GAZETE | ANKARA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün yürütücülüğünde, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından yapılan Türkiye’de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması verilerinin kamuoyundan gizlendiği öne sürüldü.

Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek için Meclis'te kurulan araştırma komisyonunun CHP'li üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, iddiayı Meclis gündemine taşıdı. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, araştırma sonuçlarının Bakanlığın internet sayfasında dahi yayınlamadığını, 30 Aralık’ta basının alınmadığı bir toplantıda tartışıldığını hatırlattı.  “Şiddeti saklamak, görmezden gelmek, şiddetin var olduğu gerçeğini değiştirmiyor” diyen Yüceer, Bakan İslam’a “Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Araştırma sonuçları Bakanlığınız tarafından ne zaman yayımlanacaktır?”  diye sordu.

"MIZRAK ÇUVALA SIĞMADI"

Basın aracılığıyla haberdar olabildikleri araştırmanın sonuçlarının vahim olduğunu kaydeden Yüceer, “AKP iktidarları yıllardır bu kadar hayati bir konuyu görmezden gelip, yok saydı. Biz, ısrarla kadına yönelik şiddetin arttığını, önlem alınması gerektiğini söylerken, AKP sözcüleri, ilgili Bakanlar sürekli bu gerçeği inkar etti. Ama mızrak çuvala sığmadı. Kadına şiddet öyle bir noktaya geldi ki, Bakanlık saklamak zorunda kaldı” dedi.

SAKLAMAK, GÖRMEZDEN GELMEK GERÇEĞİ DEĞİŞTİRMİYOR

Şiddeti saklamanın, görmezden gelmenin, şiddetin var olduğu gerçeğini değiştirmediğinin altını çizen Yüceer sözlerini şöyle sürdürdü:

Bakanlığın kimseyle paylaşmadığı, basın aracılığı ile haberdar olduğumuz araştırma sonuçlarından da görüyoruz ki ilk raporun “yayımlandığı” 2008 yılından bu yana kadına şiddetin önlenmesi konusunda hiçbir gelişme olmamış. Maalesef, kadınlar “can” mücadelesinde yalnız; kendi başının çaresine bakmak zorunda bırakılmış. Kadınlar, her an ölümle yüz yüze, korunmadan uzak, yaşam ve ölüm arasında bir hayat sürmeye çalışıyor. Daha da acısı, çıkarılan kanunların uygulayıcılar tarafından dahi bilinmemesi. Bu da gösteriyor ki kanunların altına atılan imzalar, göstermelik, samimiyetten uzak. Yasal mevzuatta yapılan düzenlemelerin yaşama geçirilmesinde gereken ilgi, çaba gösterilmiyor. Bir kez daha yineliyoruz: Kadın konusu siyaset üstü bir konudur ve bu konuda herkes üzerine düşeni yapmaya, elini taşın altına koymaya mecburdur. Kadına şiddeti önlemek devlet politikası olarak belirlenmelidir.

NEDEN PAYLAŞMIYORSUNUZ?

CHP’li Yüceer, Bakan İslam’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:    

Araştırma sonuçlarının kamuoyuyla paylaşılmamasının gerekçesi nedir? Araştırma sonuçları Bakanlığınız tarafından ne zaman yayımlanacaktır?

Araştırma sonuçlarını kamuoyuyla paylaşmama kararını, basının toplantıya alınmaması kararını kim ya da kimler vermiştir?

ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURDUNUZ MU?  

Bakanlık olarak, son araştırmanın ardından kadına yönelik şiddeti önlemek için acil eylem planı oluşturdunuz mu? Kadına şiddeti önlemek için aldığınız tedbirler nelerdir?

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI DEĞİL Mİ?

2012 yılında imzalanan İstanbul Sözleşmesi gereği taraf devletlerin İstanbul Sözleşmesi’nin izlenmesi, uygulanması süreçlerini, kadın örgütleriyle birlikte, şeffaf şekilde yürütmesi gerekmektedir. Bakanlığınızın bu tutumu İstanbul Sözleşmesi’ne aykırı değil midir?

DEVLET KORUMASI ALTINDA KAÇ KADIN ÖLDÜ?

Son 10 yılda devlet koruması altında kaç kadın hayatını kaybetmiştir?

2002-2014 yılları arasında kadın cinayeti işleyenlerden kaçının davası sonuçlanmıştır? Bunlardan kaçı iyi hal indirimden faydalanmıştır?

KAÇ KADIN PANİK BUTONU KULLANDI?

Önergenin yanıtlandığı tarihe kadar illeri ayrı ayrı belirtilmek üzere kaç kişiye panik butonu verilmiştir?  Kaç kadın panik butonunu kullanma ihtiyacı hissetmiştir? Panik butonu kullanan kaç kadın şiddete maruz kalmıştır?

Şiddet gören bireylere hizmet vermesi amacıyla kurulan Alo 183’ün “Aile İçi Şiddete  Son! Kampanyası Acil Yardım Hattı”ndan gelen aramaların engellendiği iddiası doğru mudur? Doğruysa gerekçesi nedir?

BAKANLIK HABERLERİ YALANLADI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise "Bakanlığın araştırmayı ilan etmeyip, sessiz kaldığı" iddiasını yalanladı.  

"Söz konusu araştırmanın nihai raporu yazım aşamasındadır ve araştırmayı yapan kurum tarafından Bakanlığımıza henüz ulaştırılmamıştır. 30 Aralık 2014 tarihinde ise araştırmanın özet raporu ilgili kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmıştır " denilen Bakanlık açıklamasında 

"Bakanlığımız kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğuna dair inançla çalışmalarını tüm taraflarla işbirliği içinde kararlılıkla sürdürmeye devam edecektir" denildi. 

ŞİDDET GÖREN KADIN SAKLIYOR!

Bakanlığın gizlediğini yalanladığı araştırmaya göre; şiddet gören kadınların yüzde 89’u hiçbir yere başvurmuyor. Şiddet oranı 6 yıldır yüzde 38; en çok da boşanmış kadın öldürülüyor.



KARSİGAZETE.COM







    :

    :

    :

    :

    "Yoksa kadına yönelik şiddet arttı mı?" hakkında Tweetler

    DİĞER KADIN HABERLERİ