TDK'dan skandal tanımlama

TDK'nın ‘müsait’ kelimesinin ikinci anlamını ‘kolayca flört edebilen (kadın)’ olarak tanımlamasına karşı imza kampanyası başlatıldı.
TDK’nın Güncel Türkçe sözlüğünde Arapça’dan Türkçe’ye geçmiş bir kelime olan ‘müsait’in iki anlamı bulunuyor. Bunlardan biri ‘uygun, elverişli’ iken, ikincisi ise hayli tartışmalı bir biçimde “Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)” olarak yer alıyor.

KADINA YÖNELİK ŞİDDET

Change.org’da başlatılan kampanyada, TDK’nın parantez içindeki ‘kadın’ ifadesiyle, kadına yönelik şiddet ve negatif ayrımcılığın temeli ataerkilliğe hizmet ettiği belirtilirken, “Türk Dil Kurumu’nun bu ifadesinde ‘kadın’ vurgusu yapması cinsiyetçi bir tutumdur.
 



Zira flört etmek kişilerin karşılıklı olarak yaptıkları bir eylemdir ve hem erkek hem de kadın flört etmeye hazır, kolay flört edebilen karakterlere sahip olabilirler” denildi.

SÖZ KONUSU AÇIKLAMANIN SİLİNMESİ İSTENİYOR

Kampanya metninde, TDK’dan bu ifadenin silinmesi istenerek şunlar söylendi: “Türk Dil Kurumu yetkililerinin bu yanlışı kasıtlı olarak yapmadıklarını düşünmek istesek dahi ortada göz göre göre yapılmış ciddi bir hata vardır.

Kadınlar olarak, kurum yetkililerinin söz konusu açıklamadaki kadın ifadesini silmelerini istiyor, sesimizi duyurmak için hem kadınlardan hem de erkeklerden destek bekliyoruz.”

Change.org’daki kampanyaya buradan ulaşılabilir.

Kaynak: Diken

    :

    :

    :

    :

    "TDK'dan skandal tanımlama" hakkında Tweetler

    DİĞER KADIN HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete