Taşımalı iktidar

Cizre'deki "taşımalı seçmen" planı Ankara koridorlarında da geniş yankı buldu. İşte Cizre'nin şifreleri...
AKP “Taşımalı seçmen” ile, tek başına iktidar hesabı yapıyor. HDP’nin güçlü olduğu bölgede, taşımalı sisteme geçilmesi durumunda, seçime katılım düşük olacak. Böylelikle HDP’nin baraj altında kalıp, AKP için tek başına iktidar hesapları yapılıyor.

HDP son seçimde Ağrı’dan 4, Diyarbakır’dan 10, Hakkari’den 3, Mardin’den 5, Siirt’ten 4, Urfa’dan 5, Van’dan 7, Batman’dan 4, Şırnak’tan 5 vekil çıkardı. HDP, bağımsız olarak girdiği bir önceki seçimde ise, Diyarbakır’dan 4, Şırnak ve Mardin’den 3, Van’dan 4, Urfa’dan ise 2 milletvekili çıkarmıştı.

ERDOĞAN ORTAYA ATTI

Taşımalı sistem önerisini ortaya atan Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’Yüz binlerce öğrenciyi okullara taşıyan bir ülkede, bizim bunu başaramamak gibi durumumuz olamaz” demişti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ‘’AKP’ye güvenmiyoruz. Sandık taşınamaz” açıklaması yaparken, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, “Türkiye’de vatandaşların kendi sandıklarında oy kullanmasınısağlamak, devletin görevidir’’ diyerek, planlanan bu sisteme karşı çıktı.

10 BİN KİŞİ

İl seçim kurulunun aldığı karar ile Şırnak’ın Cizre ilçesinde 3 mahalle 23 köy ve 1 mezra, Hakkari’de de 3 mahalle 26 köy ve 2 mezrada sandıkların taşınması benimsendi. Bu ilki ilde taşınacak seçmen sayısı 10 bin kişiyi buluyor. Ağrı ve Bitlis Merkez İlçe Seçim Kurulları da bazı köylerdeki sanıkların birleştirilmesini gündemine aldı ve YSK’dan görüş istedi.

GEREKÇE GÜVENLİK

Güvenlik gerekçesiyle gündeme gelen, ‘‘Taşımalı seçmen ve sandık’’ uygulamasına göre, il veya ilçe merkezlerine uzak köy veya mezralarda sandık kurulmayacak.

Buralarda yaşayan seçmenler, il veya ilçe merkezlerine getirilecek ve buralarda oy kullanacak.  Nüfus yoğunluğu hesaba katılarak, benzer durumdaki köy ve mezralar tek bir sandıkta toplanacak.

Böylece binlerce seçmen ikamet adreslerinden farklı yerlere giderek oy kullanmak durumunda kalacak. Oylar da birbirine karışacak ve hangi mezra veya köyden hangi partiye ne kadar oy çıktığı belirlenemeyecek.

YSK 4 AY ÖNCE REDDETMİŞTİ

7 Haziran seçimleri öncesi de YSK’ya benzer talepler gelmiş ancak YSK, ‘’Yakın mezra veya köyler bakımından sandık kurullarının tek mezra veya köyde toplanması mümkündür. Bu yetki ancak seçmen sayısı az köy-mezralarla sınırlı olarak kullanılabilir. Güvenlik nedeniyle sandık yerlerinin değiştirilmesi uygun görülmemiştir” diyerek talepleri reddetmişti.

Kaynak: Emin Özgönül | Sözcü

    :

    :

    :

    :

    "Taşımalı iktidar" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete