'Bir dilekçe bile seçimi iptal ettirebilir'

Yarkadaş: Sandıkların taşınması yüzünden oy kullanamayan bir kişi bile itiraz dilekçesi verirse seçim iptal olur.
KARŞI GAZETE | ANKARA

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, "AKP, ateşle oynuyor. Cizre'de sandıklar taşınır ve bu yüzden oy kullanamayan tek bir kişi bile itiraz dilekçesi verirse,  seçim iptal olur. AKP'de hukuk bilen hiç kimse mi kalmadı?'' dedi. 

'YSK'NIN SANDIK BİRLEŞTİRME YETKİSİ YOK'

Katıldığı bir TV programında güncel ve siyasal gelişmeleri yorumlayan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Cizre'de seçim sandıklarının taşınmak istenmesine ilişkin soruları yanıtladı. Yarkadaş, "YSK, pazartesi günü sandıkların ve seçmenin  taşınıp taşınmayacağına karar verecek. YSK'nın böyle bir yetkisi yoktur. YSK, bu yönde bir karar alırsa, TBMM'nin yetkisini gasp etmiş olur'' ifadesini kullandı.

'TBMM'NİN YETKİSİNİ GASP EDER'

Sandık çevrelerinin nasıl oluşturulacağına ilişkin hükümlerin çok açık olduğunu belirten Yarkadaş, "Bunlar ancak yasal düzenlemelerle gerçekleştirilebilecek eylemlerdir. YSK'nın yasal düzenleme yapma yetkisi yoktur. YSK, sandıkların taşınması yönünde bir karar verirse, TBMM'nin yetkisini gasp eder'' dedi.

AKP RİSK ALIYOR

CHP Milletvekili Barış Yarkadaş ''taşımalı sistemi''in sakıncalarını da dile getirdi. Yarkadaş, şöyle konuştu:  “Diyelim ki Cizre'nin 3 mahallesi ve köylerinde oy kullandırtılmadı ve o yurttaşlar başka bir yere götürülmek istendi. Eğer bir yurttaş o gün oy kullanamadıysa gidip YSK'ya ‘Ben oy kullanamadım, taşımalı sistem yüzünden araba bulamadım’, ya da ‘Arabaya beni almadıkları için oy kullanmamı engellediler’ diye tek bir dilekçe dahi verirse o seçim iptal olur. AKP bunu biliyor buna rağmen risk alıyor” dedi.

7 HAZİRAN ÖNCESZİ REDDEDİLDİ

Taşımalı oy sisteminin AKP'nin uzun süredir planladığını ve AKP'nin YSK'ya daha önce başvuru yaptığını da belirtti. Yarkadaş, ''YSK, AKP'lilerin bu isteklerini 7 Haziran'da reddetti. Bakalım pazartesi günü nasıl bir karar verecekler'' diye sordu. Yarkadaş, ''YSK AKP'nin isteği üzerine taşımalı sisteme geçme kararı verirse, bu seçmenin hakkını elinden almaktır. Seçilecek kişiye de haksızlıktır'' dedi.

BİRLEŞTİRME HANGİ HALLERDE OLUR?

Sandık birleştirmeye ilişkin düzenlemenin kanunda açık ve net bir biçimde ele alındığını da belirten Yarkadaş, "Seçmen sayısı dokuzun altına inen çevrelerde sandık birleştirme uygulaması yapılır. Onun dışında bu hüküm uygulanamaz'' dedi. AKP'nin bölgelerdeki kontrolü kaybettiği için seçmene eziyet çektirdiğini de belirten Yarkadaş, "AKP'de hem acziyet, hem de kötü niyet var'' ifadesini kullandı. 

SİİRT'TE SEÇİMLER İPTAL OLMUŞTU

Seçimlerin iptal olabileceğinin en önemli örneği 3 Kasım 2002 seçimleri.13 yıl önce yapılan bu seçimlerde AKP, Siirt’in Pervari ilçesinde 3 sandık kurulunun oluşturulmadığını ve 1 sandığın kırıldığını öne sürerek bu ildeki seçimlerin iptali istemiyle Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu. YSK bu başvuruyu kabul etti ve 2 Aralık 2002’de Siirt seçimleri iptal edildi.​

KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "'Bir dilekçe bile seçimi iptal ettirebilir'" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete