'Pembe Kafe' tartışmalara sebep oldu

Devletin "kadınlara özel internet kafeler" planı büyük tartışma yarattı.
Kalkınma Bakanlığı’nın Eylem Planı kapsamına aldığı ‘Kadınlara özel internet kafeler’ kadınlara yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarının tepkisine neden oldu. ‘Pembe internet kafe’ olarak kamuoyuna yansıyan projenin toplumdaki kadın erkek eşitsizliğini körükleyeceğini belirten kadınlar, “Uygulama kadını izole eder” diyor.

Tartışma yaratan ‘Pembe otobüs’ten sonra gündeme gelen ‘Pembe internet kafeler’e yönelik tepkiler şöyle;

"GERÇEKLİKTEN UZAK"

Van Kadın Derneği(VAKAD) aktivisti Zozan Özgökçe:

“Pembe internet kafeler, kadınlara özel otobüs fikirleri geliştirileceğine kadın-erkek eşitliğinin nasıl sağlanacağına dair fikir ve politikalar geliştirmeye başlansa bizler için daha iyi bir adım atılmış olacak.

Güvenli otobüsler, güvenli toplu taşıma araçları, güvenli kamusal alanlar yaratmak dururken kadınlara ayrı alanlar oluşturmak işin en kolaycı ve gerçekle uyuşmayan uygulamaları olarak bize yansıyacaktır.

Ayrıca biz kadın örgütleri yıllardır kadınlara atfedilen pembe erkeklere atfedilen mavi renklere itirazımızı yükseltiyoruz. Pembe cafe adı bile kadınları hapseden, izole eden, tecrit eden bir uygulamayı ifade ediyor benim için.”

Kadın Cinayetleri Durduracağız Platformu’ndan Gülsüm Kav:

“Bu gibi uygulamalar sorunları çözmediği gibi kadın erkek eşitsizliğini körüklemekten başka işe de yaramaz. Kadınlar toplumsal hayata katılmaya çalıştıkça, bu gibi çalışmalar, kadınların toplumsal yaşama atılmasını uzaklaştırmaktan başka bir şey değildir.”

"NİYET AYRIŞTIRMAK"

Kadın Dayanışma Vakfı gönüllüsü Nihan Damarlı:

“Devletin ‘sadece kadınların kullanabilecekleri’ mekanlar tasarlanmasının arkasındaki niyet kadınların tacize uğramadan rahat edebileceği mekanlar oluşturmak, kadına yönelik şiddeti engellemek değil; kadınların ve erkeklerin dünyalarını fiziki olarak birbirinden ayrıştırmaktır.

Bu uygulama şu anda var olan internet kafelerin sadece erkeklerin kullanımına açık olduğu fikrini daha da pekiştirecek, ve internet kafeye gitmek isteyen bir kadının sadece ve sadece “pembe” olanları kullanmaya mecbur kalacağı bir durum yaratacaktır.”

"KADINLARI GETTOLAŞTIRIR"

Uçan Süpürge’den Selen Doğan:

“Asıl derdin kadınları toplumdan izole etmek olduğu gün gibi ortada. Korucuyu ve önleyici hizmetleri geliştirmeyen ve kadın-erkek eşitliğinin geliştirilmesine yatırım yapmayan kamu otoritesi kendince böyle çözümler bulup kadınları gettolaştırıyor. Cinsiyetçi önlemlerle kadınların güvenliği sağlanamaz. Önemli olan, kadınların erkeklerle bir arada bulunduğu ortamların eşit, adil ve şiddetsiz olarak kurulmasını sağlamaktır.”

"BU ZİHNİYETLE DAHA ÇOK ÖZGECAN ÖLÜR"

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü:

“Bu uygulama kadın erkek eşitsizliğine yol açmaktan başka bir şey değildir. Böyle bir şeyin gündemde olması da vahim bir tablodan başka bir şey değildir. Kadınların bu şekilde topluma kazandırılacağını düşünen kafalar değişmedikçe, daha çok Özgecanlar, Zehralar, Aynurlar ölecek. Pembemsi, mavimsi gibi ayrımlar ön tarafta kadına dair iyi bir şey gibi gösterilip, sunuluyor.”

KADIN VE 16 YAŞ ALTI ÇOCUKLAR İÇİN

Kalkınma Bakanlığı, 2015-2018 için Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında “İnternet Kafelerin Şartlarının İyileştirilmesi Eylemi” bulunuyor.

Bu kapsamda internet kafeler için hazırlanan maddede, “İnternet kafelerin kullanımını teşvik etmek için kadınlara özel, 16 yaş altı çocuklara yönelik, sadece internet gibi farklı işletme modelleri değerlendirilecektir” ifadesi yer alıyor. Böylece kadınlar ve 16 yaş altı çocuklar için özel internet kafeler açılacak.

Kaynak: Milliyet

    :

    :

    :

    :

    "'Pembe Kafe' tartışmalara sebep oldu" hakkında Tweetler

    DİĞER KADIN HABERLERİ