Cinsiyet ayrımına AİHM gerekçeli ceza verildi

Cinsiyet değiştirerek kadın olan İpek Kırancı’yı kadınlar hamamına almayan işletme yöneticisini cezalandıran mahkemeden emsal niteliğinde bir gerekçe çıktı.
Yaklaşık 22 yıl önce cinsiyet değiştirerek kadın kimliği alan ve rezervasyon yaptırdığı halde Galatasaray Hamamı’na, “Sizin gibi dönmeleri almıyoruz, kendi hamamınıza gidin” diyerek alınmayan İpek Kırancı’nın davasına AHİM kararları dayanak yapıldı.

AHİM hükümlerinin dayanak yapıldığı süreç şöyle gelişti:

Yaklaşık 22 yıl önce cinsiyet değiştirerek kadın kimliği alan İpek Kırancı, 26 Aralık 2013’te bir kadın arkadaşıyla birlikte, önceden iki kişilik rezervasyon yaptırdığı Galatasaray Hamamı’na gitti.

Hamama girmeyi bekleyen Kırancı, hamam işletmecisi Ahmet Karagüney’in engellemesiyle karşılaştı. Karagüney, sırf cinsiyet değiştirmiş olması nedeniyle Kırancı’ya “Kendi hamamınıza gidin” dedi.

Kırancı ve kadın arkadaşının hamama girmek için ısrar etmesinin ardından, hamam işletmecisinin, “Arkadaşının gelebilir ama sizin gibi dönmeleri almıyoruz, gidin kendi hamamınıza girin” dediği ifade edildi. 

“SEN GİT KENDİ HAMAMINA GİR”

Hamama alınmayan Kırancı, hamam işletmecisi hakkında suç duyurusunda bulundu. Hazırlanan iddianamede, “Kendi hamamınıza gidin” ifadeleriyle hamam işletmecisinin Kırancı’ya yönelik ayrımcılık suçunu işlediği belirtildi.

İddianamede, ayrımcılık suçunu düzenleyen TCK 122. Maddesi uyarınca sanık Ahmet Karagüney’in bir yıldan üç yıla kadar hapsi istendi.

Sanık Karagüney ise savunmasında, Kırancı’nın geldiği gün Paskalya tatili olduğunu ve hamamda yoğunluk olduğunu belirterek, “tek kişilik” yerlerinin olduğunu ve iki kişiyi kabul edemeyeceklerini söylediğini belirtti.

Davada tanık olarak dinlenen Kırancı’nın kadın arkadaşı da, hamam işletmecisinin arkadaşı Kırancı’ya, “Sen git kendi hamamına gir” diyerek erkekler hamamını işaret ettiğini belirtti. 

MAHKEME: CİNSİYET AYRIMI YAPTI 

Mahkeme gerekçesinde, sanığın kaçamaklı bir şekilde olayı ikrar ettiğini belirterek, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. Maddesinde yer alan, “Herkes ırk, renk, cinsiyet, dil, din, statü vb. gibi herhangi bir ayrım gözetmeksizin bu bildirgede bildirilen bütün hak ve özgürlüklerden yararlanabilir” ifadelerine yer verildi.

AHİM’in de 14. Maddesine yer verilen gerekçede, hak ve özgürlüklerden yararlanma konusunda ırk, dil, din, cinsiyet gibi ayrımların yapılamayacağı ve bu haklardan herkesin eşit bir şekilde yararlanabileceği hükmü vurgulandı.

Kararda, “Sanığın, yıllar önce cinsiyet değişikliği yaparak kadın olan ve kendisine kadın kimliği verilen müştekiye cinsiyet ayrımı yaparak üzerine atılı ‘ayrımcılık’ suçunu işlediği kanaatine varıldığından sanığın atılı suçtan cezalandırılmasına…” ifadeleri yer aldı.

AHİM KARARI DAYANAK OLDU

Mahkeme ise, kararında sanık Karagüney’i ayrımcılık suçunu işlediği gerekçesiyle 150 gün adli para cezasına çarptırdı.

Mahkeme daha sonra bunu 3 bin lira para cezasına çevirdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi. Mahkeme gerekçesinde ise AHİM hükümlerini ve İnsan Hakları Evrensel bildirgesini dayanak yaptı.

KESKİN: KARAR “İÇTİHAT” OLAMAYACAK

Taraf’a konuşan Kırancı’nın avukatı Eren Keskin de, sanık hakkında “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” kararı verildiği için kararın temyiz edilemediğini ve bu nedenle karar kesinleşemediği için “içtihat” oluşturmayacağını söyledi. Keskin ayrıca, “Bu karar translar açısından önemli ve onların hayatlarını kolaylaştıracak nitelik taşıyor” dedi.

Kaynak: Aysun Yazıcı / Taraf 

    :

    :

    :

    :

    "Cinsiyet ayrımına AİHM gerekçeli ceza verildi" hakkında Tweetler

    DİĞER KADIN HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete