Yeşil Artvin Derneği’nden Taner Yıldız’a tepki

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Artvin Cerattepe'de sürdürülen maden direnişiyle ilgili açıklamalarına Yeşil Artvin Derneği'nden tepki geldi.
Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) yönetim kurulunu kabulünde, Artvin Cerattepe'de madene karşı protestolar konusunda yöneltilen soruyu yanıtlayan Bakan Yıldız, "Ben Cerrattepe'de masum bir çevrecilik anlayışı ile karşı çıkanları ayrı tutuyorum. Onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar var. Onların sözleri ile oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz. Oradaki madeni çıkarmamız gerekiyor" ifadelerini kullanmış, çevreden ve madenden vazgeçmeyeceklerini söyledikten sonra da bölgeyle ilgili değerlendirmelerde bulunmuştu.

KARAHAN: ARTVİN HALKININ MÜCADELESİDİR

Artvin Barosu, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Eğitim Sen, Halkevleri, Ülkü Ocakları, Birleşik Haziran Hareketi, partililer ve bazı muhtarların katılımıyla Yeşil Artvin Derneği 'nde yapılan toplantıda Bakan Yıldız'ın açıklamalarını değerlendiren Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, "İyi niyetle, masum bir çevrecilik anlayışıyla karşı çıkanları istisna tutuyorum. Ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar vardır. Onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olmaz" sözlerinin kendilerine cevap hakkını doğurduğunu söyledi. Karahan, "Burada Ak Partili, MHP'li, CHP'li arkadaşlarımız var, Baro var, değişik STK'lar var. Haziran Hareketi var, Halkevleri var. Aslında bu sadece şu veya bu grubun mücadelesi değildir. Artvin halkının mücadelesidir. Böyle de devam etmektedir" dedi.

BAZI BİLGELER DOĞRU DEĞİL

Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu üyesi Avukat Bedrettin Kalın da, Bakan Taner Yıldız'ın Cerattepe'deki madencilik faaliyetiyle ilgili beyanlarında bazı bilgilerin doğru olmadığını belirterek şunları söyledi:

"Sayın Bakan Cerattepe'yle ilgi açıklamasında, 'Cerattepe'de ihale yapıldı, firmalar yarıştı. Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nün yaptığı ihale bir firmaya kaldı' ifadesini kullanmıştır. 2012 yılı Aralık ayında yapılan ihalenin şartnamesi, daha önce de defalarca açıkladığımız üzere bir şirkete verilmek üzere hazırlanmıştı. İhale şartnamesi, ihaleye fesat karıştırmanın her türlü unsurunun yer aldığı adrese teslim şartnameydi. İhaleye katılma hakkı olan iki firma vardı. İhaleye katılım teminat bedelinin 180 milyon TL olması nedeniyle zaten serbest rekabet ortamı ortadan kaldırılmıştı. Nitekim Cengiz İnşaat'a bu ihalenin paketlenmiş şekilde verileceğini ihaleden önce defalarca söylemiştik."

CERATTEPE BÖLGESİNE BİR ŞEKİLDE GİRMEK İSTİYORLAR

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, Cerattepe'de madencilik faaliyetinin yer üstü değil yer altı madenciliği olacağını söylediğini hatırlatan Avukat Bedrettin Kalın, "Söz konusu proje, şu anda dava konusu olan Cerattepe Kapalı Bakır Madenciliği projesidir. Ancak bunun hemen bitişiğinde ve Artvin'e daha yakın olan alanda da açık İşletme Altın Madenciliği projesinin ÇED başvurusu yapıldı. Yoğun tepkiler nedeniyle bu başvurunun ilgili şirket tarafından askıya alındığı ifade ediliyor. Söz konusu projeyle ilgili siyanür havuzlarının Murgul' da yapılması planlanmıştı. Halkın yoğun tepkisi ve fabrikada işi bırakması üzerine maden şirketi siyanür havuzlarının Murgul sınırları içerisinde yapılmayacağıyla ilgili taahhütname verdi. Şu anda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürlüğü'nde açık işletme başvurusu bulunmaktadır. Şirket tarafından bu işlem henüz yürütülmemektedir. Şirketin buradaki düşüncesini anlamak kolay. Cerattepe bölgesine bir şekilde girmek istiyorlar. Kapalı Bakır İşletmesi ile girilen Cerattepe madenciliğinin, Açık Altın ve Bakır işletmesine dönüşeceğini herkes biliyor" dedi.

Bakan Yıldız'ın açıklamalarında, madenin içerisinde herhangi bir kimyasal yapı bulunmayacağını dile getirdiğini kaydeden Avukat Kalın, " Madenin içerisinde kimyasal maddeler olmayacağı sözleri bilimsel her türlü yaklaşımdan uzak ve bilim dışı bir şeydir. Maden şirketini hazırlamış olduğu ÇED raporunda bile altın, bakır, gümüş ve çinkonun dışında cıva, arsenik, kurşun, kadmiyum madenlerin bulunduğu ifade ediliyor. Kurşun, civa, arsenik ve kadmiyum bulundukları ortamda zarar vermeyen ancak hava ve suyla birleştikleri anda inanılmaz tehlikeler üreten madenler" ifadelerini kullandı, Bakan Taner Yıldız'ı Artvin halkının sesine kulak vermeye davet etti.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "Yeşil Artvin Derneği’nden Taner Yıldız’a tepki" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete