close

​Urla villaları yıkılacak mı?

İzmir 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin yürütmeyi durdurma kararının ardından yıkım işlemi önünde engel kalmazken, gözler Urla Belediyesi'ne çevrildi.
TCK’nın 184. maddesi kaçak yapılaşmaya göz yuman kamu görevlileri hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis kadar hapis cezası öngörüyor. 

ÜÇ AYRI YIKIM KARARI VAR

Urla’nın Hacılar Koyu’nda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşları tarafından kaçak olarak inşa edilen 18 villadan 16′sı için üç ayrı kurum tarafından alınmış yıkım kararları bulunuyor. İlk olarak 2010 yılının Eylül ayında İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, ardından 2012 yılının Eylül ayında İzmir İl Genel Meclisi Encümeni, SİT alanındaki yasa dışı inşaatların yıkılması kararını aldı. Yargıya taşınan olayda İzmir 4. İdare Mahkemesi de 31 Aralık 2012 tarihinde yıkım kararını onayladı. Kaçak yapı sahiplerine de para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Kaçak yapıların yıkım işlemi için İl Özel İdare bütçesinden Urla Kaymakamlığı’na 80 bin 159 TL ödenek gönderildi. Fakat yıkım işlemi uygulanmadı.

CHP’Lİ BAŞKAN YIKMADI

Kaymakamlık yıkım işleminde oyalama süreci yürütürken, yeni bütünşehir yasası yürürlüğe girdi. Yeni yasa gereği, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından, il genel meclisleri lağvedildi. Gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi. Çünkü yeni düzenleme ile beraber yetki ve sorumluluk ilçe belediyesine geçti. Belediyenin yıkım kararlarını uygulaması gerekiyordu. Ancak CHP’li belediye başkanı Sibel Uyar hiçbir adım atmadı.

YIKIM ÖNÜNDE ENGEL KALMADI

Bu arada Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, bölgedeki SİT niteliğini birinci dereceden üçüncü dereceye düşüren bir plan hazırladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da planı onayladı. Plan kamuoyunda “Kaçak villaları kurtarma planı” diye nitelendi. TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu ile İzmir Barosu Çevre ve Ekoloji Hareketi Avukatları plana itiraz ederek yargıya başvurdu. Yargı süreci önceki gün çevrecilerin zaferi ile sonuçlandı. İzmir 2. Bölge İdare Mahkemesi, SİT niteliğini üçüncü dereceye düşüren planın yürütmesini durdurdu. Böylece yasa dışı villaların yıkılması önünde bir engel kalmadı. Gözler Urla Belediyesi’ne çevrildi.

YIKMAYAN KAMU GÖREVLİLERİNE HAPİS

Şimdi Urla Belediyesi’nin yıkım kararlarını uygulaması bekleniyor. Bu kararlar Hacılar Koyu’ndaki 18 villadan 16′sını kapsıyor. Latif Topbaş tarafından sonradan inşa ettirilen ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a tahsis edileceği iddia edilen iki villa hakkında ise yıkım kararı bulunmuyor. Bunun sebebi, Erdoğan için yapıldığı iddia edilen iki villanın, diğer 16 villa hakkında alınan yıkım kararlarından sonra inşa edilmesi. Urla Belediyesi’nin, bu iki villa hakkında da yapı tatil zaptı tutarak mühürleme işlemi yapması ve yıkım kararı alması gerekiyor. Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) ruhsatsız yapılaşmaya ilişkin 184. maddesi  ruhsatsız ya da ruhsata aykırı bina yapan veya yaptıran kişilerle buna göz yuman kamu görevlileri hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar ise bu konuda sessiz kalıyor. CHP’li Uyar, uzun zamandır Türkiye’nin gündeminde yer alan kaçak villalar hakkında tek bir söz etmedi. Avukatlar, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri doğayı korumak, yasa dışı yapılaşmaları önlemek için adalet mücadelesi verirken, Uyar seyirci kaldı. CHP’li başkan açılan davalara müdahil olmadığı gibi, destek de olmamıştı.

Kaynak: Sözcü
  • Haklı Adam
    Bu ne saçma haber Haklı Adam - 16 Temmuz 2015 Belediye izin verdikten sonra sözcüye laf düşmez. Anasını sattımı ülkesinde şimdi mi her yer kaçak oldu.

:

:

:

:

"​Urla villaları yıkılacak mı?" hakkında Tweetler

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete