Ya HDP- CHP işbirliği ya anamuhalefet...

HDP, Anayasa Mahkemesi'ne nasıl başvuracak?
KARŞI GAZETE | ANALİZ

RTÜK'TE KAVGA BİTMEDİ...

AKP, 7 Haziran'da yapılan genel seçimde oy oranının düşmesi nedeniyle, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) bir koltuk kaybetmiş ve o koltuğa milletvekili sayısı eşit olan MHP ya da HDP'den bir üyenin oturması; iki parti arasındaki tercihin de kura çekilerek yapılması planlanmıştı.

HDP, AYM'YE NASIL BAŞVURUR?

Ancak MHP, Meclis Başkanlık Divanı oluşumunda olduğu gibi, RTÜK üyeliği için de itiraz etti. "Milletvekili sayımız eşit olsa da bizim oy oranımız daha fazla" diyen MHP'lilerin karşı çıkması nedeniyle kura yerine, her iki partinin adaylarının da yarıştığı bir seçim yapıldı. Meclis'teki o oylamada da MHP'li aday seçimi kazandı. Bunun üzerine HDP, Anayasa Mahkemesi (AYM)  seçeneğini değerlendirmeye aldı.

CHP, HDP İLE İŞBİRLİĞİ YAPAR MI?

Ancak  Anayasa Mahkemesi'ne başvurmak için bazı şartlar var. Cumhurbaşkanı, mahkemeler, TBMM üye sayısının 5’te 1’i olan 110 milletvekili ya da  anamuhalefet partisi  bu başvuruyu yapabiliyor. Yani HDP ya CHP ile işbirliği yapacak ve 110 imza ile AYM başvurusunu gerçekleştirecek ya da anamuhalefet partisi olması halinde, üyelik seçiminin iptali başvurusunu  kendisi yapabilecek.

AKP- CHP KOALİSYONUNDA ANAMUHALEFET HANGİ PARTİ OLUR?

Şu an hükümet hala kurulmadı ve dolayısıyla ortada anamuhalefet de yok! Ve anlaşılan o ki bir AKP - CHP koalisyonunda anamuhalefet partisi tartışması da yaşanacak. Milletvekili sayısı eşit olan MHP mi,  yoksa HDP mi anamuhalefet olacak? Bu görev alınan oy oranına göre mi verilecek?

BİREYSEL BAŞVURU HAKKI DA VAR...

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı da mevcut.  Kamunun, bireylerin hakkını gasp ettiğinin öne sürüldüğü  durumlarda, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde kişiler de AYM başvurusu yapabiliyor. HDP adayının bireysel başvuru yapması da - pek tercih edilecek gibi görünmese de- seçeneklerden birisi olarak masada... Ancak bu başvurunun gündeme alınıp alınmayacağına ya da görev alanına girip- girmediğine  mahkeme heyeti kendisi karar veriyor.

Yani ülke gündemini meşgul edecek olası bir sorun olarak 'anamuhalefet ve RTÜK problemi' de sırasını bekliyor...

BURCU ORAL EVREN | KARSIGAZETE.COM.TR

    :

    :

    :

    :

    "Ya HDP- CHP işbirliği ya anamuhalefet..." hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete