Türkiye'de Yolsuzluk Araştırması sonuçları açıklandı!

Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 67’si, “Son 2 yıl içerisinde yolsuzluk arttı” diyor.
KARŞI GAZETE | ANKARA

'YOLSUZLUK VAR' DİYENLERİN SAYISI %67 ARTTI


Yolsuzlukla mücadelede dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Şeffaflık Örgütü’nün Türkiye ülke kolu Uluslararası Şeffaflık Derneği, “Türkiye’de Yolsuzluk: Neden, Nasıl ve Nerede?” başlıklı kamuoyu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

% 54 YOLSUZLUĞUN DAHA DA ARTACAĞINI DÜŞÜNÜYOR...

Türkiye’nin tüm bölgelerinde, toplam 2000 kişiyle yürütülen kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre; katılımcıların %67’si, son 2 yıl içerisinde yolsuzluğun arttığını, %54’ü ise önümüzdeki 2 yıl içerisinde ise yolsuzluğun artacağını düşünüyor.

%55 : "HÜKÜMETİN YOLSUZLUKLA MÜCADELE ÇABALARI YETERSİZ "

Mevcut hükümetin yolsuzlukla mücadeledeki çabalarını, katılımcıların %55’i etkisiz buluyor. Yolsuzluğun nedenlerine ilişkin soruda katılımcıların verdiği cevaplar, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının büyük bir sorun olduğuna işaret ediyor.

RÜŞVET VERMEYE MECBUR KALIYORUZ...

Katılımcıların %28,35’i, son 12 ayda usulsüz ödeme yapmak veya hediye vermek durumunda kaldığını belirtiyor.   Bu oran 2013 yılı  sonuçlarında %21 olarak yer almıştı.



YOLSUZLUĞUN NEDENİ: DOKUNULMAZLIKLAR


Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı Oya Özarslan’ın sunumuyla gerçekleşen basın toplantısında paylaşılan araştırma sonuçları, dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalmasının  en önemli sorun olduğunu ortaya koydu.

Yolsuzluğun nedenleri sıralamasında arasında ilk sırayı dokunulmazlıklar ve yolsuzluğun cezasız kalması (10 üzerinden %8.14) alıyor. Cezasızlığı, siyaset-sermaye ilişkisi (%7.97), ihale sistemleri  (%7.95) ve medya-sermaye ilişkisi (%7.94) takip ediyor.

İHALE SİSTEMİ, KAMUDA YOLSUZLUĞUN NEDENİ...

Kamu ihalelerinde, İhale sistemleri yolsuzluğun nedenleri sıralamasında 3. sırada yer alırken, kamu iş ve işlemlerinde yolsuzluk derecesi sıralamasında 10 üzerinden 8,62 puanla 1. sırada yer almaktadır.

YOLSUZLUK EN ÇOK BELEDİYELERDE...

Yolsuzluğun en yaygın olduğu düşünülen kurumlar arasında yerel yönetimler/belediyeler ve siyasi partiler ilk sıralarda yer alıyor.

Belediyeler ayrıca, en fazla usulsüz ödeme ya da hediyenin verildiği kurumlar olarak göze çarpmakta.



"YOLSUZLUK YAPANA OY VERMEM!"


Araştırma sonuçlarında dikkate değer bir bulgu ise yolsuzluk iddialarının, oy tercihlerini olumsuz etkilediğinin görülmesi. Katılımcıların yarısından fazlası, oy verdikleri parti hakkındaki yolsuzluk iddialarının gelecek seçimde  oy verirken tercihlerini olumsuz etkileyeceğini belirtmiş.


Burcu Oral Evren | karsigazete.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Türkiye'de Yolsuzluk Araştırması sonuçları açıklandı!" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ