‘Tahir Elçi JİTEM’in listesindeydi’

Elçi Ailesi’nin avukatı Neşet Girasun, “Tahir Elçi, JİTEM’in ölüm listesindeydi, 1988’de bizzat Hanefi Avcı tarafından işkence gördü” dedi
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 günü öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin avukatı Neşet Girasun BirGün’e konuştu. Av. Girasun, “Tahir Elçi 1990’lı yıllardan bu yana devletin hedefindeydi, JİTEM’in ölüm listesindeydi, ve 1988 yılında bizzat Hanefi Avcı tarafından işkenceye maruz kaldı” dedi.

DELİL TOPLANABİLİRDİ 

Tahir Elçi katledildikten hemen sonra sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Sizce o esnada olay yeri inceleme ve delil toplama işlemi yapılabilir miydi?


Tahir Elçi’nin meşhur bir sözü vardı, “Diyarbakır polisi istediği sorunu çözer” derdi hep. Dolayısıyla Tahir Elçi’nin cesedi henüz yerdeyken ve o sokak zırhlı araçlar tarafından abluka altına alınmışken, soruşturma makamlarının ve emniyetin güçlü bir iradesi olsaydı, delil toplanabilirdi. Bu konuda hiçbir şüphem yok.

CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR 

Adalet Bakanlığı deforme olmuş bir çekirdeğe işaret etti. Siz gerçekten günler sonra delil olarak gösterilen bu çekirdeğin Elçi’yi katleden mermi çekirdeği olduğunu düşünüyor musunuz?


Bu konuda ciddi endişelerimiz var. Çünkü o sokakta biliyoruz ki yüzlerce mermi sıkılmış. Tahir Elçi yere yığıldıktan sonra polislerin rastgele ve hedef gözetmeksizin havaya ateş açtığı görüntülerde mevcut. Olay yerinde birçok mermi çekirdeği bulunabilir. Dolayısıyla deforme olmuş mermi çekirdeğinin Tahir Elçi’yi vuran çekirdek olduğunu söylemek teknik olarak mümkün değil. Bilirkişi ve adli tıp uzmanları da bu konuda bizimle aynı düşünüyor.

Cinayet sonrası siyah pardesülü bir sivil polisin ateş açtığı silahı başka bir silahla değiştirdiği görüntülere yansıdı. Bu hususu araştırdınız mı?

Biz görüntüleri iyi izledik ve silah değiştirme değil de olay yerinde görüntü alan iki polis var ve söz konusu siyah pardesülü polis görüntü alan polislerin birinin silahını belinden çıkartıyor ve alıyor. Bu hususu Adalet Bakanı’na da sordum ancak bana bir cevap veremedi. Ama biz daha sonra yaptığımız görüntü incelemelerde ve tanık dinlemelerinde söz konusu polisin mermisi bittiği için diğer polisin silahını aldığı kanısına vardık.

İKİ İHTİMAL KALIYOR 

Adalet Bakanı cinayet konusunda ne diyor?


Bize dört ihtimal sıraladı. Bir, suikast planı olabilir; iki, olay yerindeki polislerin silahından çıkmış mermiyle ölmüş olabilir; üç, mermiler hendeklerin olduğu noktadan gelmiş olabilir; dört, kaçan militanların silahından çıkmış olabilir, dedi. Ben de kendisine hendeklerin olduğu noktadan ateş açılması ihtimalinin sıfır olduğunu belirttim çünkü hendekler sokağı görmüyor; militanların ateş açtığı ihtimali de sıfırdır çünkü görüntülerde de görüldüğü gibi öndeki militan silahının kabzasını sol elinde tutmuş koşuyor, arkada koşan militan ise silahını polisin üzerine fırlatıyor. Geriye iki ihtimal kalıyor. Ben bunları Adalet Bakanı’na söylediğimde emniyet müdürü ve savcı da oradaydı ve söylediklerime karşılık bir savunma geliştiremediler.

Olay yerinde ateş açan polislerin ifadeleri alındı mı?

Alınıp alınmadığını bilmiyoruz çünkü biz o ifadelere henüz ulaşamadık.

EMNİYET BİLİYORDU 

Tahir Elçi’nin basın açıklaması yapacağı biliniyordu. Gereken güvenliğin alındığını düşünüyor musunuz?

Kesinlikle gereken güvenlik alınmamıştır. Tahir Elçi’nin basın açıklaması yapacağı noktaya yakın bir yerde birtakım kişilere yönelik operasyon yapılacağı istihbaratı Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü tarafından biliniyordu. Diyarbakır Barosu’nun basın açıklaması yapacağı konusunda emniyetin bir gün önceden bilgisi var; sadece bu açıdan bile bakarsak devletin Tahir Elçi’nin can güvenliğini koruyamadığı çok açık bir şekilde ortada.

Cinayetin bir faili meçhul olarak kalması konusunda endişeleriniz var mı?

Tahir Elçi bu mesleğe başladığı ve hatta hukuk öğrencisi olduğu ilk günden beri ölüm tehditleri alan, JİTEM’in ölüm listesine giren, sürekli siyasal iktidarların hazzetmediği bir kişi olmuştur. 1993 yılındaki meşhur avukatlar gözaltısında, gözaltına alınıp Diyarbakır JİTEM merkezinde 25 gün işkence gördü ve üç ay da tutuklu kaldı. Ama hiçbir şekilde geri adım atmadı, faili meçhul cinayetlerin peşini bırakmadı. 1988 yılında hukuk fakültesi öğrencisiyken yine gözaltına alındı ve bizzat Hanefi Avcı tarafından işkence gördü.


4 POLİSİN TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Diyarbakır Barosu yöneticileri, Baro Başkanı Tahir Elçi’nin yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak, sokakta bulunup ateş eden 4 polisin tutuklanması için Savcılığa başvurdu. Avukatlar ayrıca soruşturmanın polisten alınarak jandarmaya verilmesini istedi.

Kaynak: Birgun.com.tr / Zeynep Kuray

    :

    :

    :

    :

    "‘Tahir Elçi JİTEM’in listesindeydi’" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete