Süleyman Demirel kimdir ? İşte unutulmaz sözleri !

Türkiye'nin 9. cumhurbaşkanı Süleyman Demirel solunum yolu enfeksiyonu ve kalp yetmezliği nedeniyle tedavi gördüğü Ankara Güven Hastanesi'nde saat 02.05'te hayatını kaybetti.
SÜLEYMAN DEMİREL KİMDİR?

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 1 Kasım 1924’te Isparta’nın Atabey kazasına bağlı İslamköy’de doğdu. İlköğrenimini doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon’da bitirdi. Şubat 1949’da İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden mezun oldu. Aynı sene Elektrik İşleri Etüd İdaresi’nde göreve başladı. Önce 1949-1950, daha sonra 1954-1955 senelerinde Amerika Birleşik Devletleri’nde barajlar, sulama ve elektrifikasyon konularında ihtisas yaptı.

1954’te Barajlar Dairesi Başkanı, 1955’te Devlet Su İşleri Genel Müdürü oldu. 1962-1964 arasında serbest müşavir-mühendis olarak çalıştı. Aynı senelerde Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde su mühendisliği ile ilgili dersler verdi.

SİYASETE AP İLE BAŞLADI

Politik hayatına, 1962’de Adalet Partisi Genel İdare Heyeti azalığı ile başladı. 28 Kasım 1964 tarihinde bu partiye genel başkan seçildi. Hemen peşinden, kurulmasını sağladığı ve Şubat-Ekim 1965 tarihleri arasında görev yapan ortak hükümette Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı.

10 Ekim 1965’de yapılan genel seçimlerde başında bulunduğu AP, yüzde 53 oy alarak tek başına iktidar oldu. Bu seçimlerde Isparta Milletvekili olarak Meclis’ya girdi ve Türkiye’nin 12. Başbakanı olarak hükümeti kurdu. Bu hükümet 4 yıl sürdü. 10 Ekim 1969 tarihindeki genel seçimlerde de Adalet Partisi yeniden tek başına iktidar oldu. Böylelikle, 31. T.C. Hükümeti’ni kurdu.

Daha sonra, parti içi bir kriz dolayısı ile, 32. T.C. Hükümeti’ni kurmak durumunda kaldı. 12 Mart 1971 muhtırası üzerine, başbakanlık görevini bıraktı. 1971 ile 1980 arasında, 1975, 1977 ve 1979’da 3 kez daha hükümet kurdu.12 Eylül 1980 askeri darbesi üzerine görevi bıraktı ve 7 yıl yasaklı olarak politika dışı kaldı.

6 Eylül 1987’de yapılan halk oylaması ile yasaklar kaldırıldı ve 24 Eylül 1987 tarihinde, Doğru Yol Partisi Genel Başkanlığı’na seçildi.29 Kasım 1987’de yapılan genel seçimlerde Isparta Milletvekili olarak tekrar Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne girdi. 20 Ekim 1991 tarihinde yapılan genel seçimler sonrasında, DYP ile Sosyaldemokrat Halkçı Parti’nin biraraya gelerek kurduğu 49. T.C. Hükümeti’nde Başbakan olarak görev aldı.

12 YILA YAKIN BAŞBAKANLIK YAPTI

Demirel, 30 yaşında genel müdür, 40 yaşında önce parti genel başkanı, sonra başbakan olmuş; 12 yıla yaklaşan başbakanlık görevinde bulundu.

Türkiye’nin en genç genel müdürü, en genç başbakanı ve İsmet İnönü’den sonra  ve Recep Tayyip Erdoğan’dan önce, en uzun başbakanlık yapmış kişisidir. 6 dönem Isparta Milletvekilliği yapmış, 7 yıl yasaklı kalmış, 6 kez hükümetten gitmiş, 7 kez hükümet kurmuştur.

 16 Mayıs 1993 tarihinde, Türkiye Büyük Ulus Meclisi tarafından Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı olarak seçildi. Demirel bu görevi 16 Mayıs 2000 tarihine kadar sürdürdü.

UNUTULMAZ SÖZLERİ

Hayatını kaybeden Süleyman Demirel’in Türk siyasi tarihinde renki kişiliği ile tanınan bir şahsiyet. İşte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in siyasi tarihine damga vurmuş sözleri…

60’lı yıllar… Kıbrıs meselesi nedeniyle İngiltere’yle Türkiye’nin arası kötü. Tam da bu sırada Demirel İngiltere’ye ziyarete gidiyor. Dönüşte gazetecilerle arasında geçen diyalog ise şöyle:

-Efendim, neden İngiliz Dışilişkiler Bakanı’nın elini sıktınız?

-Neresini sıkacaktım kardeşim?


Demirel Başbakan. 12 ada konusunda Yunanistan ile yine sorun yaşanmış, karşılıklı kılıçlar çekilmiş. Ertesi gün kabine toplanmış ve toplantı uzun saatler sürmüş. Dışarıda gazeteciler merakla yapılacak olan açıklamayı bekliyor:

– Sayın Başbakan, Yunanistan Ege Denizi’nin bir Yunan gölü olduğunu iddaa ediyor. Cevabınız ne olacak?
– Ege bir Türk gölü değildir. Ege bir Yunan gölü de değildir. Ege zaten bir göl de değildir!!!


Benzin vardi da biz mi ictik?

Süleyman Demirel’in, zamanında benzin yokluğu hakkında kendisine gazetecilerden yönelen sorulara verdiği efsanevi cevap.

Bu cevap şöyle devam etmiştir: Su mu daha değerlidir benzin mi? Tabii ki su, benzin içilmez ama su içilir.
  • Şükrü Timur
    Çukuru Dar Gele..!! Şükrü Timur - 17 Haziran 2015 Mezarlıklar gömülmekle aşınmaz!! Demirel va da, çukur mu yok? Ha ha ha..

:

:

:

:

"Süleyman Demirel kimdir ? İşte unutulmaz sözleri !" hakkında Tweetler

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

KARŞI VİDEO
https://twitter.com/KarsiGazete