Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?

7 Haziran seçim sonuçlarının YSK tarafından açıklanmış verilerine göre 1.344.224 seçmenin oyu geçersiz sayıldı. Peki oylar hangi durumlarda geçersiz sayılıyor?
7 Haziran'daki genel seçimlerden sonra YSK'nın verilerine göre  56.608.817 kayıtlı seçmenden 47.507.467 tanesi oy kullandı. Yani oy kullanmayan seçmen sayısı 9.101.350 Bu sayı, Türkiye'nin başkenti Ankara ile Antalya'nın toplam nüfuslarından fazla.

Geçtiğimiz seçimlerin sonucunda ortaya çıkan tek çarpıcı sayı bu değil. Yine YSK tarafından açıklanan verilere göre, oy kullanan seçmenlerden 1.344.224 tanesinin oyu geçersiz sayıldı. Peki ama neden?

Sandık güvenliğini ve seçim şeffaflığını sağlamak ve sürekli kılmak için yola çıkan sivil insiyatif Oy ve Ötesi'nin Radikal ile paylaştığı bilgilere göre, verilen oy  bu yedi durumda 'geçersiz' oluyor:

1. Oy pusulasında Sandık Kurulu Mührü ve Yüksek Seçim Kurulu’nun filigranı yoksa

2. İki partiye ayrılan yerlerin ortasında EVET mührü basılmışsa

3. İki partiye aynı anda EVET mührü basılmışsa

4. Oy pusulasında EVET mührü hariç başka bir çizgi varsa

5. Hem bağımsız adaya, hem de siyasi partiye EVET mührü basılmışsa

6. Oy kullanılan pusula yanlışlıkla bir başka pusulaya yapıştıysa, (Böyle bir durumla karşı karşıya kalınırsa kullanılan oy, yapışan pusula boş olsa bile, geçersiz sayılır)

7.  Eğer oy pusulasının içine konulacağı zarfın üzerinde mühür yoksa

SEÇMENLER ENDİŞELERİNDE HAKLI MI?

Öte yandan seçmenlerin her seçimde yaşadığı bir takım oy endişeleri de var. Mührü seçilen partiye ayrılmış bölgedeki yuvarlağa birebir olacak şekilde basmamak bunlardan biri örneğin. Bilinmesi gerekense mührün siyasi partiye ayrılmış alanın sınırlarını geçmediği sürece geçerli sayıldığı.

Seçmenler arasında uzun zamandır süregelen bir diğer tartışma pusulanın yırtılması durumunda oyun geçersiz sayılıp sayılmayacağı. Oy ve Ötesi'nin yayınladığı belge, yırtılan pusulalardaki oyların geçerliliğini pusulanın bütünlüğü bozulmamışsa ve kullanılan oyun hangi alanda olduğu belli ise oyun geçersiz olmayacağını söylüyor.

Oy kullandıktan sonra pusulayı katlarken mührün aynasının pusulanın bir başka kısmına çıkması durumunda oyun geçersiz sayılıp sayılmayacağı da seçmenlerin kafasındaki bir başka soru işareti. Bu konuda endişelenen seçmenlerin içi rahat olsun; oy pusulasını katladıktan sonra EVET mührünün aynası çıkabilir, bu durumda kullanılan oy geçerli sayılacaktır.

Kaynak: radikal.com.tr

    :

    :

    :

    :

    "Oylar hangi durumlarda geçersiz sayılır?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete