AB’nin ‘ertelediği’ Türkiye raporu ortaya çıktı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun açıklamayı ileri bir tarihe ertelediği Türkiye ilerleme raporunda beklendiği üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ve AKP hükümetine yönelik sert eleştiriler yönelttiği ortaya çıktı.
Geçen hafta yayınlanması beklenen raporun ileri bir tarihte paylaşılacağı açıklanmıştı. Ancak Alman die Welt gazetesi Erdoğan ve AKP’ye sert eleştiriler içeren raporun seçimlerden önce açıklanması halinde yeni suçlamalara neden olabileceği gerekçesiyle ertelendiğini yazmıştı.

AB’yle Türkiye arasındaki ‘mülteci krizi pazarlığı‘ nedeniyle ertelendiği ileri sürüyen raporun taslağına Reuters ulaştı.

Paul Taylor imzalı habere göre raporda Ankara’ya şu eleştiriler yöneltiliyor:

-Türkiye’de güvenlik durumu daha da kötüye gidiyor.

-13 yıldır iktidarda bulunan ve ipleri elinde tutan Erdoğan’ın partisi AKP nedeniyle devlet yönetiminde siyasileşme artıyor.

-Şu anki hükümet AB sürecini canlandırdı ancak bu durum hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü ve yargının bağımsızlığı konusundaki uygulamalar nedeniyle sekteye uğradı.

-Savcılar ve hakimler ağır siyasi baskı altında, güçler ayrılığı ilkesi ciddi anlamda zarar gördü. Durum 2014 yılından bu yana geriye doğru gidiyor.


Raporda Erdoğan’ın ‘yetki kullanma‘ gücüne de eleştirilerde bulunuluyor. Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasına rağmen iç ve dış siyasete fazlasıyla müdahil olduğu ve Anayasal sınırıları içinde kalmadığı eleştirisi yöneltiliyor.

‘RAPORUN AÇIKLANMAMASI ANLAŞILABİLİR’

AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker, raporun ‘mülteci pazarlığı‘ nedeniyle açıklanmadığı iddiasını reddetse de Reuters’a konuşan AB temsilcisi, “Türkiye’nin mülteci krizi konusunda yardımını almaya çalışırken bu raporun açıklanmaması anlaşılabilir” dedi.

Kaynak: Reuters

    :

    :

    :

    :

    "AB’nin ‘ertelediği’ Türkiye raporu ortaya çıktı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete