IŞİD'in yeni hücresi mi aktifleşti?

İçişleri Bakanı'nın açıklamalarından Taksim saldırısını düzenleyen Mehmet Ö. emniyetin arananlar listesinde yok. Adıyaman'daki dokumacılar grubu arasında da bu isme rastlanılmıyor. O halde IŞİD başka bir hücreyi devreye mi soktu sorusu cevap bekliyor
Taksim’de gerçekleşen canlı bomba saldırısı sonrasında saldırganın daha önce Mersin ve Adana’daki HDP bürolarına saldırı yapan ve IŞİD’in dokumacılar grubuyla ilişkisi bulunan Savaş Yıldız olduğu iddia edilmişti. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda saldırganın Savaş Yıldız değil, Gaziantep nüfusuna kayıtlı 1992 doğumlu Mehmet Öztürk olduğu ortaya çıktı.

Saldırganın Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırılarını gerçekleştiren ve canlı bomba olarak aranan ‘Dokumacılar’ grubu listesinde bulunmaması ‘yeni bir IŞİD hücresi mi aktifleştirildi?’ sorusunu akla getirdi.

YENİ BİR HÜCRE OLABİLİR

Taksim saldırısını gerçekleştiren Mehmet Öztürk’ün Diyarbakır, Suruç ve Ankara saldırısını gerçekleştiren Dokumacılar grubunun aranan canlı bomba listesinde bulunmaması ortaya yeni bir IŞİD hücresinin aktifleştirilme ihtimalini çıkartıyor. Nitekim IŞİD’in saldırılar öncesinde lojistik üs olarak kullandığı Gaziantep’te cihatçı örgütlerin yapılanmaları 2012 yılına dayanıyor. 2013 yılında çocuğu El Kaide’ye giden C.P. adlı vatandaş oğlunun IŞİD’e katılımını o zaman, “İki yıl önce oğlum buradaki bir derneğe sık sık gitmeye başladı. Bir ara bilmediğim bir sebepten dolayı Ankara’ya gidip 20 gün kaldı. Daha sonra Gaziantep’e gitti. Bir daha kendisinden haber alamayınca emniyete başvurdum. Emniyet bana oğlumun gittiği derneğin El-Kaide ile bağlantılı olduğunu söyledi. Ben de kendilerine neden bu konuda beni uyarmadıklarını sorduğumda bana, ‘Antep bölgesinden 170 kişinin Suriye’ye gittiğini tespit ettik. Ancak bu çocuklar kendi isteğiyle gittiği için hiçbir şey yapamayız. Bu tarz şeylerden aileleri uzak tutmaya çalışıyoruz’ dediler. Bunu duyunca kendimi damdan düşmüş gibi hissettim. Nasıl olur da oğlum El-Kaide bağlantılı bir derneğe giderken emniyet bana haber vermiyor?” sözleriyle aktarmıştı.

FOTOĞRAFTAKİ MEHMET ÖZTÜRK DEĞİL, MUHAMMET ZANA ALKAN

Taksim saldırısını gerçekleştiren kişinin Gaziantep nüfusuna kayıtlı Mehmet Öztürk olduğunun kesinleşmesi üzerine başta sosyal medya olmak üzere birçok medya kuruluşunda Öztürk’e ait olduğu belirtilen sakallı bir fotoğraf paylaşıldı. Ancak fotoğraftaki kişi Taksim saldırısını gerçekleştiren Mehmet Öztürk değil, 1995 Adıyaman doğumlu Muhammet Zana Alkan. IŞİD’in dokumacılar grubu üyesi olan Alkan Suriye’ye gitmeden önce Suruç ve Ankara saldırısını gerçekleştiren Yunus Emre Alagöz ile Abdurrahman Alagöz kardeşlerinin işlettiği ve Adıyaman’da IŞİD’in örgütleme merkezi olan ‘İslam Çay Ocağı’na gidiyordu. Alkan Ekim 2014 yılında Diyarbakır bombacısı Orhan Gönder ile beraber Suriye’ye giderek IŞİD’e katılmıştı. 10 Ekim’de Ankara’da 95 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrasında emniyet birimleri Muhammet Zana Alkan’ın Kilis’ten Türkiye’ye giriş yaptığı ve Alkan’ın beraberinde bulunan üç kişiyle sansasyonel bir eylem yapma ihtimaliyle arandığını bildirmişti. Alkan eylem yapma riski ile aranıyor.

‘SAVAŞ YILDIZ’IN DOKUMACILAR İLİŞKİSİ VAR MI?’

HDP'nin Adana ve Mersin'deki binalarına yapılan bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği öne sürülen Savaş Yıldız’ın 2007'de de DHKP-C örgütü üyesi olduğu gerekçesi ile hem Ankara'da hem de İstanbul'da gözaltına alındığı daha önce tespit edilmişti. 1983 Adana doğumlu Savaş Yıldız’ın, Adıyaman’daki Dokumacılar grubu lideri Mustafa Dokumacı ile Adana’da tanıştıkları iddia ediliyor. Nitekim Mustafa Dokumacı da Savaş Yıldız gibi Adana Seyhan doğumlu. Dokumacılar üyesi Yunus Emre Alagöz’ün 10 Ekim’de Ankara’da yaptığı bombalı saldırı sonrasında Gaziantep’teki IŞİD’in hücre evlerine baskınlar yapıldı. Baskınlar sırasında bir evde Türkiye’de sansasyonel eylem yapma hazırlığında bulunan üçü dokumacılar grubu üyesi dört IŞİD üyesine ait sahte kimlikler bulundu. Sahte kimlikler içesinde Savaş Yıldız’a ait kimlik de vardı. Operasyon sonrasında Emniyet Ömer Deniz Dündar, Muhammet Zana Alkan, Gürcü vatandaşı Walentine Slobodjanjuk ait sahte kimliklerin bulunması Savaş Yıldız’ın Dokumacılar grubu ile beraber çalıştığı izlenimi veriyor.

Kaynak: radikal.com.tr / İdris Emen

    :

    :

    :

    :

    "IŞİD'in yeni hücresi mi aktifleşti?" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete