İnsan Hakları Derneği: Seçim güvenliği sağlanmalı

İHD, KCK’nin tek taraflı ilan ettiği eylemsizlik kararına karşı siyasal iktidarın olumlu cevap vermesi gerektiğini açıkladı, “Seçim ve sandık güvenliği sağlanmalı” açıklamasını yaptı.
İnsan Hakları Derneği (İHD) 1 Kasım seçimlerine gidilirken seçim ve sandık güvenliği sorunlarının devam ettiğini açıkladı.

İHD, kalıcı çatışmasızlık için KCK’nin eylemsizlik kararına olumlu cevap verilerek güvenliğin sağlanması gerektiğini ifade etti. Derneğin açıklaması özetle şöyle:

EYLEMSİZLİK KARARI

“24 Temmuz’daki hava harekatları çatışmasızlık dönemini bitirdi. Çatışmalı süreç başladıktan sonra barış ve demokrasi güçleri ile demokratik kamuoyunun taraflara silahları susturması çağrıları etkili oldu ve KCK yönetimi 10 Ekim 2015 itibarıyla eylemsizlik kararı aldığını açıkladı.

Ancak siyasal iktidarın Kürt sorununda demokratik ve barışçıl çözümü hedeflememesi nedeni ile çatışmalı süreç devam ediyor.”


KALICI ÇATIŞMAZLIK

“İnsan hakları savunucuları olarak Türkiye’nin ve belki de Ortadoğu’nun en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümünde demokratik ve barışçıl çözümün kaçınılmaz olduğunu, bunun sağlanabilmesi için tarafların mutlaka kalıcı çatışmasızlığı sağlamaları gerektiğini vurgulamak isteriz.

Bu nedenle KCK’nin tek taraflı olarak ilan ettiği eylemsizlik kararına karşı siyasal iktidarın olumlu cevap vermesini, askeri operasyonların sona erdirilmesini, siyasal amaçlı olarak yapıldığı açık olan gözaltı ve tutuklamaların durdurulmasını ve PKK’nin de misilleme eylemlerinden vazgeçmesi gerektiğini belirtmek isteriz.”


SEÇİM VE SANDIK GÜVENLİĞİ

“1 Kasım 2015 seçimlerine gidilirken seçim ve sandık güvenliği sorunları devam ediyor. 7 Haziran’dan bu tarafa parti binaları ve bürolarından HDP’ye 133, AKP’ye 8, CHP’ye 3, DBP’ye 4 ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’ne 1 kez saldırı gerçekleşti.

2015 yılı içerisinde tek başına HDP ve DBP’ye yönelik saldırıların sayısı şimdiden 400’ün üzerinde. HDP ve DBP’li 19 belediye eş başkanı tutuklandı.

Seçim ve sandık güvenliği sağlanmalıdır.”

BAĞIMSIZ GÖZLEMCİLİK

“İHD olarak bu sefer de bağımsız seçim gözlemciliği yapacağımızı belirtmek isteriz. İHD Şube ve Temsilciliklerinin bulunduğu 35 ilde bağımsız seçim gözlemciliği yapılacak.

10 ilde koordinasyonunu Eşit Haklar Derneği’nin gerçekleştirdiği bağımsız seçim izleme platformu ile birlikte seçim gözlemciliği gerçekleştireceğiz. 1 Kasım günü İHD Genel Merkezi ve tüm şubeleri açık tutulacak.”

SEÇİM HİLELERİNİ ÖNLEMEK

“1 Kasım 2015 milletvekili genel seçimlerinin önemi dikkate alındığında tüm seçmenlerin sandık güvenliğinin sağlanması konusunda duyarlı olmasını, siyasal parti müşahitlerinin sandık sonuç tutanaklarının ıslak imzalı bir örneğini mutlaka alması gerektiğini, seçim gözlemciliği yapan sivil toplum örgütü temsilcilerine kolaylık sağlanmasını ve böylece yapılabilecek seçim hilelerinin önlenebileceğini tekrar hatırlatmak isteriz.” 

Kaynak: bianet.org

    :

    :

    :

    :

    "İnsan Hakları Derneği: Seçim güvenliği sağlanmalı" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete