close

HSYK 3.Daire Başkanı Hamsici: Hâkim ve savcılar korkutulmak isteniyor

HSYK 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici, polislerin ardından hâkim ve savcılara da operasyon yapılacağına ilişkin haberlere manifesto gibi bir açıklamayla cevap verdi: “Hakim ve Savcılar, HSYK kararı olmadan soruşturulamaz. Sulh Cezalar ‘tabii hakim’ ilkesine aykırı. Yargı silah olarak kullanılamaz.”
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 3. Daire Başkanı Ahmet Hamsici,  ‘paralel yapı’ soruşturması kapsamında yargıya da operasyon yapılacağına yönelik haberlere tepki gösterdi.

Hamsici, açıklamasında, “Gerek sosyal gerekse yazılı ve görsel medyada hâkim ve savcılara yönelik operasyonların yapılacağı yönünde sıkça haberler yapılmakta, hâkim ve savcılar korkutulmaya, bu yolla yargının baskı altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir.” dedi.

YARGI İDEOLOJİK BİR ARAÇ OLARAK KULLANILIYOR

Ahmet Hamsici’nin ‘kişisel görüşlerim’ adı altında yaptığı yazılı açıklamada, son zamanlarda yargının siyasi saik ve gayelerle yönlendirilmelere açık bir görüntü vermesi, yargıyı kontrol altına alma arayışları ile istediği kararları çıkarma adına ideolojik bir araç olarak kullanma niyet ve gayretlerinin toplumda yargıya olan güvenin azalmasına yol açtığını aktardı.

Hamsici, “Yargı kararları; yargıç ve savcıların kişilik ve kimlikleri üzerinden sorgulanır hale gelmiştir. HSYK da bu eleştirilerden nasibini almıştır. İfade etmek gerekir ki, hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrılığı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hâkim-savcı teminatı gibi ilkeler demokrasi ve hukuk devletinin vazgeçilemez unsurlarıdır. Yargının yasama ve yürütmenin kontrolü ve etkisinde olduğu, bu organların yargıyı yönlendirdiği bir sistemde özgürlük adına her şeyden ama her şeyden korkmak gerekir.” diye konuştu.

YARGI BELLİ KİŞİ VE GRUPLARIN HEDEFLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEK BİR ARAÇ DEĞİLDİR

Bağımsızlık ve tarafsızlığa vurgu yapan Ahmet Hamsici, şunları söyledi: “Suçlara daha önce kanunla belirlenmiş mahkeme ve hâkimin bakması olarak tanımlanan tabii hâkim ilkesi, yargılama makamlarının suçun işlenmesinden sonra kurulmasına veya hâkimlerin atanmasına engel teşkil eder ve sanığa veya davanın taraflarına göre hâkim atanmasına imkân vermez. HSYK’nın da özellikle, hâkim ve savcı atamalarında ve yetkilendirmelerinde Anayasa’nın 138 ve 139. maddelerinde belirtilen yargı bağımsızlığı ile hâkimlik ve savcılık teminatına uygun bir şekilde yürütmesi tüm işlemlerinde yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının zedeleyen uygulamaların ortadan kaldırılması için azami çaba ve gayret gösterilmesi gereklidir. Yargı, belli kişi ve grupların hedeflerini gerçekleştirecekleri bir araç değildir.”

YARGI SİYASİ İRADE TARAFINDAN SİLAH OLARAK KULLANILAMAZ

Yargı karşısında herkesin eşit olduğunu hatırlatan Hamsici, şöyle devam etti: “Yargı, karşıtlarını sindirmek veya ortadan kaldırmak için silah olarak kullanılamayacağı gibi, hukuka aykırı eylem ve işlemlerin aklanması için de kalkan olarak kullanılamaz. Demokratik devletlerde ne parlamento ne de HSYK dahil idari organlar cumhuriyet savcıları tarafından yürütülen soruşturmanın nasıl yapılacağı veya soruşturma sonucunda verilecek kararı etkilemeye çalışmamalıdır. Yargı suç işleyene tolerans gösteremez, ama siyasi irade tarafından da bir silah olarak kullanılamaz. Hukuk devletinde soruşturma ve kovuşturma süreçleri medya üzerinden yürütülemez. Görülmektedir ki çeşitli operasyonlar önce yazılı ve görsel medyada ve sosyal medyada haber yapılmakta, adeta yargı unsurları psikolojik harekât uygulamalarına maruz bırakılmaktadır. Masumiyet karinesi ihlal edilerek isimler lekelenemez. Ne yazık ki medya üzerinden propagandaya dönüşen yayınlar ve açıklamalar, bu ilkeleri ihlal etmekte, soruşturmalara gölge düşürmektedir.”

 YAPILANLAR HUKUK TANIMAZLIKTIR

Ahmet Hamsici, açıklamasını şöyle tamamladı: “Diğer taraftan, gerek sosyal gerekse yazılı ve görsel medyada hâkim ve savcılara yönelik operasyonların yapılacağı yönünde sıkça haberler yapılmakta, hatta bir kısım hâkim ve savcıların isimleri de zikredilerek gözaltına alınacağı ve tutuklanacağı yönünde planlı ve organize bir şekilde kamuoyu oluşturularak hâkim ve savcılar korkutulmaya, bu yolla yargının baskı altına alınmaya çalışıldığı görülmektedir. Bir hâkim ve savcı hakkında disiplin ve ceza soruşturması başlatılabilmesi için ilgili HSYK dairesinden izin alınması şarttır. Bu düzenlemeler ortadayken, yargı mensuplarını yine birtakım yargı mensupları ve onun emrindeki adli kolluk görevlileri eliyle korkutmaya çalışmak, en basit ifadesiyle hukuk tanımamazlıktır.

Bu şekilde, ısrarla birtakım hâkim ve savcılar hakkında gözaltına alınacakları ve tutuklanacakları yönünde yapılan haberler, bilinçli ve maksatlı olup, yürütülmekte olan algı operasyonunun bir parçasıdır. Yargıya güven sarsıldığı takdirde telafisi yılları alacak zararların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Aksi halde hiç kimse kendisini hukuki güvencede hissetmeyecektir. Hâkim ve savcılarımızın, nereden ve kimden gelirse gelsin hiçbir baskıya boyun eğmeden anayasa ve yasalara uygun olarak görevlerini yerine getireceklerinden hiç kimsenin kuşkusunun olmaması gerekir.” (EIK)

    :

    :

    :

    :

    "HSYK 3.Daire Başkanı Hamsici: Hâkim ve savcılar korkutulmak isteniyor" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ