Erdoğan'ın Twitter'da U dönüşü

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Başbakan Erdoğan'ın Twitter ile ilgili çelişkili tutumunu bültenine taşıdı.

Erdoğan'ın 4 ay önce yerel seçimler öncesi meydanlarda 'Twitter Mvitter, hepsinin kökünü kazıyacağız' sözleriyle savaş açtığı sosyal medya paylaşım sitesini şimdi yürüttüğü Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında kuvvetli şekilde kullanmasını ironi yaparak haberleştirdi.

ALEYHİNDE OLUNCA YASAK LEHİNDE OLURSA SERBEST

#BBCtrending için AKP-Sosyal Medya ve Yasakları haberleştiren Mukul Devichand, Türkiye'de fenomen haline gelen yaklaşık 1 milyon takipçisi olan @fuatavni hesabının mahkeme kararıyla askıya alınmasına da gönderme yaparak; 'Kampanya için serbest olan Twitter'ın iktidar aleyhine kullanılmasına hükümetin tahammülü olmadığına' dikkat çekiyor.

BBC haberinde, Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı Seçimine sayılı günler kala Türkiye'de sosyal medya üzerinden yürütülen savaşı ve trendleri gündeme taşıdı.

"TWİTTER MVİTTER HEPSİNİN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ"

Haber, Başbakan Erdoğan'ın 30 Mart Yerel Seçimleri öncesi meydanlardan yüksek sesle dile getirdiği hafızalara kazınan o çıkışla başlıyor; 'Twitter Mvitter hepsinin kökünü kazıyacağız!'.

TWITTER VE YOUTUBE'Yİ EN ÇOK KULLANAN ERDOĞAN

Yerel seçimlere Twitter ve YouTube'un karartılarak girildiğini ancak Cumhurbaşkanlığı Seçimine doğru her iki sitenin de erişime açık olduğunu vurgulayan haber Erdoğan'ın her iki sosyal medya paylaşım sitesini de kampanyası için aktif bir şekilde kullandığına dikkat çekiyor.

Ancak seçime sayılı günler kala hükümet aleyhine paylaşımlarda bulunan Twitter fenomeni @fuatavni hesabının askıya alınmasını ise bir tür ironi olarak yorumluyor.

BBC muhabiri Devichand, Erdoğan'ın mitinglerde kalabalıklara karşı dev ekranlardan önemli gördüğü video ve tanıtım görsellerini paylaştığını ve öne çıkan başlıkların destekçileri tarafından hızlıca Twitter'da # hashtag haline getirildiğini söylüyor.

#MilletinAdamı, #MilletinAdamıİstanbulda gibileri öne çıkan etiketlerden bazıları.

"HEM KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIM HEM DE AKTİF KULLANACAĞIM"

Miting boyunca önemli başlıkları etiket haline getirdiğini söyleyen Erdoğan fanatiği bir kadının, muhabirin  'Erdoğan daha önce twitter'ın kökünü kazıyacağını söyledi ve sosyal medyadaki paylaşım sitelerine savaş açtı. Şimdi sizin yaptığınız onun söylemleriyle bir çelişki oluşturmuyor mu?' sorusuna verdiği cevap bir hayli ilginç.

'Yasak kalktı, o yasak ülkenin menfaati içindi, haklı olarak yasaklamıştı. Çünkü bizim haklarımızı savunmuyordu Twitter.'

AKP'yi ve hükümeti hedef alan yolsuzluk iddialarını paylaşan hesaplara karşı Twitter'ın sessiz kalması Erdoğan taraftarlarını kızdırmıştı. Sonrasında yapılan yasal değişikliklerle sosyal medya paylaşım sitelerindeki hesaplar daha çok kontrol altına alınmış ve İnternet kullanımı filtrelenmeye başlamıştı.

Hafta içinde Salı sabahı kullanıcısının kim olduğu bilinmeyen fenomen Twitter hesabı @fuatavni, askıya alınmıştı. Haberi hazırlayan muhabir Devichand, hesabı kullanan kişi ile bir şekilde iletişime geçebildiklerini söylüyor. Muhabir, hesabı kullanan kişinin iktidar partisinin içinden olduğunu ve hesabı tek başına yönettiğini söylediğini aktarıyor.  

Hesabın yerel mahkeme kararı sonrası hükümet tarafından değil Twitter tarafından kapatıldığının vurgulandığı haberde ifade özgürlüğünü savunduklarını söyleyen Twitter'ın mahkeme kararına itiraz edeceği de dile getiriliyor.

Haberde yer verilen AKP'nin sosyal medya ekibinden Taha Ün ise şunları söylüyor, 'Twitter'ı seviyorum ama ülkemi daha çok seviyorum. Ülkemin saygınlığını Twitter'a erişebilmekten daha çok seviyorum. Tayyip Erdoğan burada Twitter'ın Türkiye'yi ve Türkiye'nin yerli kurumlarını tanımasını istemiştir.'

Öte yandan sosyal medya devi Twitter'da başka muhalif hesapların engellenmediği, hatta kullanıcıların yağmurla, sokakları basan selle ve diğer gelişmelerle dalga geçebildiği haberde yer alan bir başka ayrıntı.

KENDİSİ DE ELEŞTİRİRKEN TWITTER'I KULLANIYOR

Hatta muhalefetin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İstiklal Marşını okurken yaptığı hata Erdoğan'ın kendisi tarafından sosyal medyada paylaşım konusu yapıldığı ve ilgili videonun seçim meydanlarında dev ekranlardan gösterildiği haberde öne çıkarılıyor.

Son olarak, seçime sayılı günler kala verilen mücadelenin çok çetin geçtiği ve Twitter'da öne çıkan 3 etiketin ya Erdoğan taraftarları  ya da muhalifleri tarafından hazırlandığına dikkat çekiliyor. (KKO)

    :

    :

    :

    :

    "Erdoğan'ın Twitter'da U dönüşü" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete